ΣΤΗΝ Κύπρο αναμένεται ο Τουρκοκύπριος δικηγόρος, Ακάν Κιουρσιάτ, ο οποίος τελεί υπό κράτηση στην Ιταλία για υπόθεση αγοραπωλησιών ελληνοκυπριακών περιουσιών στα κατεχόμενα. Ο Τουρκοκύπριος δικηγόρος, ο οποίος αρχικά δεν έδινε τη συγκατάθεσή του να εκδοθεί προβάλλοντας το επιχείρημα ότι δεν θα ήταν ασφαλής στις φυλακές της Κύπρου, τελικά άλλαξε στάση.

ΜΕ την επιστροφή του στην Κύπρο, που θα έλθει συνοδευόμενος από Κύπριους αστυνομικούς, που θα μεταβούν για το σκοπό στη Ρώμη, θα καταχωρηθεί υπόθεση εναντίον του και θα οριστεί η δίκη του. Αναλόγως θα ζητηθεί ή όχι η κράτησή του. Η μη κράτησή του, πάντως, ενδέχεται να του δώσει την δυνατότητα να μεταβεί στα κατεχόμενα και να μην δικαστεί.

ΠΡΟΦΑΝΩΣ και δεν είναι η εύκολη υπόθεση γιατί προδήλως έχει πολιτική διάσταση. Ο Κιουρσιάτ, ο οποίος  τελεί υπό κράτηση από τις αρχές Ιανουαρίου, μετά που είχε μεταβεί στην Ιταλία μαζί με τη σύζυγό του για την Πρωτοχρονιά είναι  καταζητούμενος από τις κυπριακές αρχές και εναντίον του είχε εκδοθεί ένταλμα σύλληψης και εκκρεμούσε από το 2007. Για την ίδια υπόθεση, όπως είναι γνωστό, είχε καταδικαστεί από το Επαρχιακό Δικαστήριο Λευκωσίας ο Βρετανός απατεώνας Γκάρι Ρομπ σε 10μηνη φυλάκιση το 2011, για εκμετάλλευση ελληνοκυπριακών περιουσιών στην κατεχόμενη Κλεπίνη. Παράλληλα, για την ίδια πάντα υπόθεση είχαν εκδοθεί άλλα δύο εντάλματα σύλληψης Τουρκοκυπρίων.

ΠΡΕΠΕΙ  να σημειωθεί, γιατί είναι σημαντικό, καθώς αφορά την μεγάλη εικόνα στο κεφάλαιο των περιουσιών, ότι η σύζυγος του συλληφθέντα Τουρκοκύπριου δικηγόρου είναι «βουλευτής» του «προοδευτικού» Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος και αντιπρόεδρος της ψευδοβουλής. Τούτο επιβεβαιώνει ότι στο πάρτι με τις ελληνοκυπριακές περιουσίες συμμετέχει όλο το σύστημα στα κατεχόμενα. Και το πολιτικό αλλά και το οικονομικό κατεστημένο της κατοχικής πλευράς.

ΕΠΙ της ουσίας: Ο Τουρκοκύπριος δικηγόρος κατηγορείται για σφετερισμό ελληνοκυπριακών περιουσιών. Με τη δική του συμβολή και εμπλοκή γινόταν μια παράνομη ενέργεια. Προφανώς και γνώριζε τι ακριβώς συνέβαινε και σε ποιόν άνηκαν οι περιουσίες. Είναι νομικός και μπορεί να αντιληφθεί ότι αυτό που έπραττε με τις αγοραπωλησίες δεν ήταν νόμιμο, ούτε και ηθικό.

ΤΩΡΑ προφανώς και θα πρέπει να αντιμετωπίσει τη Δικαιοσύνη. Και η δική του περίπτωση, θα αποτελεί προηγούμενο για όλους τους άλλους που εμπλέκονται σε τέτοιες υποθέσεις. Όσοι σφετερίζονται ελληνοκυπριακές περιουσίες στα κατεχόμενα θα διώκονται και θα αντιμετωπίζουν τη Δικαιοσύνη. Τούτο θα λειτουργήσει και αποτρεπτικά και για όσους σκέφτονται, σχεδιάζουν, να προχωρήσουν σε επενδύσεις στα κατεχόμενα, «αξιοποιώντας» ελληνοκυπριακές περιουσίες.