Η ΤΟΥΡΚΙΑ είναι καταφύγιο για τη χρηματοδότηση της τρομοκρατίας. Αυτή η κατηγορία δεν διατυπώνεται για πρώτη φορά κι όλοι γνωρίζουν πως στην Άγκυρα κινούνται σε τέτοιες λογικές. Σύμφωνα με το αμερικανικό περιοδικό Washington Examiner, «μετά την τρομοκρατική επίθεση της 7ης Οκτωβρίου κατά του Ισραήλ, η διεθνής προσοχή έχει επικεντρωθεί, μεταξύ άλλων, στην στήριξη εκ μέρους της Τουρκίας (όπως και του Κατάρ και του Ιράν) της Χαμάς».

ΣΗΜΕΙΩΝΕΤΑΙ πως όπως αποκάλυψε πρώην πράκτορας της Μοσάντ,  Udi Levy, υπάρχουν 40 εταιρείες από τη Σαουδική Αραβία, την Αλγερία, το Σουδάν, την Αίγυπτο, χώρες του Κόλπου και την Τουρκία, οι οποίες συναλλάσσονταν με την Χαμάς. Ο πρώην Ισραηλινός πράκτορας μιλώντας στο BBC, το οποίο  δημοσίευσε και έγγραφα τεκμηρίωσης των πιο πάνω, κατονομάζει την Τουρκία ως μια από τις χώρες, που συναλλάσσεται με την Χαμάς. Αυτή η οικονομική σχέση, επέτρεψε στην Οργάνωση να συγκεντρώσει χρήματα για τις δράσεις της. Κι αυτό το γνώριζε προφανώς και το Ισραήλ αλλά δεν έπραξε οτιδήποτε για να το σταματήσει.

ΣΤΟ αμερικανικό περιοδικό γίνεται λόγος και για την αυξανόμενη τουρκική στήριξη και στο καθεστώς των Χούθι, με τη γνωστή δράση που έχει αναπτύξει στην περιοχή της Ερυθράς Θάλασσας. Και αντί η Τουρκία, υποδεικνύεται, να μπει στη λίστα των χωρών που στηρίζουν την τρομοκρατία, η κυβέρνηση Μπάιντεν ψάχνει τρόπους να ανταμείψει τον Τούρκο Πρόεδρο και να επανεκκινήσει τις σχέσεις ΗΠΑ και Τουρκίας.

Η ΚΑΤΟΧΙΚΗ Τουρκία, όπως είναι γνωστό, όταν Ηνωμένες Πολιτείες και η Ευρωπαϊκή Ένωση επέβαλαν κυρώσεις κατά της Ρωσίας για την εισβολή της στην Ουκρανία δεν τις υιοθέτησε και ως εκ τούτου δεν τις εφάρμοσε. Το… έπαιζε διπλοπόρτι. Καλές σχέσεις με την Μόσχα, καλές και με το Κίεβο ενώ επιχειρούσε να μεσολαβήσει. Είχε δε ειπωθεί από τον Τούρκο Πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, εκείνο το βαρύγδουπο ότι είναι η Άγκυρα έτοιμη να εγγυηθεί την ανεξαρτησία της Ουκρανίας! Όπως το λέγει τώρα για τους Παλαστίνιους. Ποιος να είναι εγγυητής; Η Τουρκία, που είναι κατοχική δύναμη, επεκτατική και έχει εποικίσει την Κύπρο. Η Τουρκία, που έχει προβεί σε εγκλήματα πολέμου δεν νομιμοποιείται να μεσολαβεί και να παρουσιάζεται ως εγγυητής.

ΟΛΑ αυτά αναφέρονται καθώς οι μεγάλοι παίκτες ανέχονται και αποθρασύνουν την Άγκυρα. Και έχουν όλοι αυτοί ευθύνες για τη συμπεριφορά της κατοχικής δύναμης.