Το τελικό κείμενο του ψηφίσματος 2723(2024) με το οποίο ανανεώνεται η θητεία της Ειρηνευτικής Δύναμηςτων Ηνωμένων Εθνών για ένα ακόμα χρόνο υιοθετήθηκε από το Συμβούλιο Ασφαλείας ομόφωνα. Της τελικής ψηφοφορίας προηγήθηκε έντονο διπλωματικό παρασκήνιο τόσο στην Νέα Υόρκη όσο και στη Λευκωσία προκειμένου να επιτευχθούν βελτιώσεις σε σχέση με αρχικό κείμενο (προσχέδιο) αλλά και σε σχέση με προηγούμενες αποφάσεις.

Συνολικά, η Λευκωσία καταγράφει δέκα αλλαγές μεταξύ του ψηφίσματος 2723 που εγκρίθηκε την Τρίτη και το ψήφισμα 2674 του 2023. Η κυριότερη διαφορά σχετίζεται και με τις πρόσφατες εξελίξεις, τον διορισμό της Μαρία Άνχελα Ολγκίν Κουεγιάρ, καθώς επίσης και η αναφορά στα γεγονότα της Πύλας, με τη Λευκωσία να εμφανίζεται ικανοποιημένη από το λεκτικό που έχει χρησιμοποιηθεί.

Πιο αναλυτικά οι διαφορές που πέτυχε η κυπριακή κυβέρνηση είναι:

1. Προσθήκη αναφοράς στον διορισμό απεσταλμένης του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών τον οποίο το Συμβούλιο Ασφαλείας χαιρετίζει: «Καλωσορίζει τον διορισμό προσωπικής απεσταλμένης του Γενικού Γραμματέα η οποία θα αναλάβει, εκ μέρους του, ρόλο καλών υπηρεσιών και ενθαρρύνει περαιτέρω τις πλευρές να συνεργαστούν εποικοδομητικά με την προσωπική απεσταλμένη του Γενικού Γραμματέα στην αναζήτηση κοινού εδάφους με στόχο την επιστροφή σε επίσημες διαπραγματεύσεις με στόχο μια διαρκή λύση».

2. Προσθήκη παραγράφου για αποκλιμάκωση εντάσεων σε νεκρή ζώνη: «Προτρέπει και τις δύο πλευρές και όλα τα εμπλεκόμενα μέρη να λάβουν μέτρα για την αποκλιμάκωση των εντάσεων εντός και γύρω από τη νεκρή ζώνη, υπογραμμίζοντας τη σημασία του σεβασμού της ακεραιότητας και του απαραβίαστου της νεκρής ζώνης και της εντολής της ΟΥΝΦΙΚΥΠ σε αυτήν».

3. Προσθήκη αναφοράς στα γεγονότα της Πύλας, η οποία  κρίνεται ικανοποιητική, μέσα από την οποία καταδικάζει την επίθεση και καλεί τα μέρη να συνεργαστούν για υλοποίηση της συναντίληψης: «Υπενθυμίζει τη δήλωση τύπου του (SC/15391) της 21ης Αυγούστου 2023, η οποία καταδικάζει τις επιθέσεις κατά των ειρηνευτικών δυνάμεων του ΟΗΕ και τις ζημιές σε οχήματα του ΟΗΕ από τουρκοκυπριακό προσωπικό κοντά στην Πύλα/Πυλώνα στις 18 Αυγούστου 2023, χαιρετίζει την εμπλοκή του Ειδικού Αντιπροσώπου του Γενικού Γραμματέα με όλα τα μέρη για την επίτευξη συμφωνίας σχετικά με τις ρυθμίσεις για το οροπέδιο Πύλα/Πυλώνας, όπως περιγράφεται στην παράγραφο 11 της έκθεσης του Γενικού Γραμματέα (S/2024/12), εκφράζει τη λύπη του για το γεγονός ότι η εμφάνιση νέων ζητημάτων οδήγησε σε παύση όλων των εργασιών και προτρέπει όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη να συνεργαστούν εποικοδομητικά με την ΟΥΝΦΙΚΥΠ για την εφαρμογή της συμφωνίας Pyla/Pile ως σημαντικό μέτρο οικοδόμησης εμπιστοσύνης».

4. Προσθήκη αναφοράς σε παραβιάσεις οι οποίες, σύμφωνα με την εκτίμηση της Λευκωσίας αποδίδονται στις δυνάμεις κατοχής. Η προσθήκη αυτή επιτεύχθηκε μετά από αίτημα της κυπριακής κυβέρνησης προκειμένου να συμπεριληφθεί η σχετική παρατήρηση του ΓΓ στην έκθεσή του για την ΟΥΝΦΙΚΥΠ. Στο ψήφισμα αναφέρεται ότι «αναγνωρίζει την οριοθέτηση της νεκρής ζώνης από την ΟΥΝΦΙΚΥΠ και εκφράζει ιδιαίτερη ανησυχία για την αναφερόμενη τάση επανειλημμένων παραβιάσεων της μετακίνησης προς τα εμπρός σε όλη τη βόρεια γραμμή κατάπαυσης του πυρός και αμφισβήτησης του status quo της νεκρής ζώνης σε ορισμένες περιοχές».

5. Προσθήκη αναφοράς ότι η κοινωνικοοικονομική ανισότητα «… κινδυνεύει να οδηγήσει σε περαιτέρω αποξένωση στο νησί».  Αυτό, σύμφωνα με την εκτίμηση της κυπριακής κυβέρνησης, διασυνδέεται με τις προτάσεις στο διατακτικό μέρος του ψηφίσματος για περαιτέρω ενίσχυση του εμπορίου, με την «αφαίρεση των εναπομεινάντων εμποδίων και άνοιγμα νέων οδοφραγμάτων».

6. Στην παράγραφο 13 αντί η αρχική αναφορά ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας επισημαίνει με ανησυχίααναφέρει ότι «Καταδικάζει» τις συνεχιζόμενες παραβιάσεις του στρατιωτικού status quo κατά μήκος των γραμμών κατάπαυσης του πυρός, την αναφερόμενη εισβολή και των δύο πλευρών στην νεκρή ζώνη και τους κινδύνους που συνδέονται με αυτήν, τις προκλήσεις για την οριοθέτηση της νεκρής ζώνης από την αποστολή και την αναφερόμενη αύξηση του αριθμού και της σοβαρότητας των στρατιωτικών παραβιάσεων και των μη εγκεκριμένων κατασκευών, όπως περιγράφονται στις παραγράφους 10, 17, 18, 19 20, 21, 22, 23, 26, 27 και 32, της έκθεσης του Γενικού Γραμματέα (S/2024/12), η οποία θέτει σημαντικές προκλήσεις για τις επιχειρήσεις της ΟΥΝΦΙΚΥΠ και την εξουσιοδοτημένη εξουσία της.

7. Διαφοροποιούνται ορισμένες αναφορές σ’ ό,τι αφορά το εμπόριο δια μέσου της Πράσινης Γραμμής, καλεί για άνοιγμα νέων σημείων διέλευσης και καλεί για απάλειψη εμποδίων σε εμπόριο: «χαιρετίζει τη συνεχιζόμενη ροή του εμπορίου μέσω της Πράσινης Γραμμής, σημειώνοντας ωστόσο ότι τα επίπεδα εμπορίου δεν έχουν ακόμη φθάσει στο πλήρες δυναμικό τους, και ενθαρρύνει την περαιτέρω πρόοδο όσον αφορά την άρση των εναπομεινάντων εμποδίων και το άνοιγμα νέων σημείων διέλευσης και την επέκταση των δικοινοτικών επαφών, επαναλαμβάνει την υποστήριξή του στην πρόταση του Γενικού Γραμματέα για διάλογο μεταξύ των μερών και του Ειδικού Αντιπροσώπου για τη διερεύνηση μιας πιθανής συμφωνίας σχετικά με την τεχνολογία επιτήρησης και την απομάκρυνση των θέσεων που γειτνιάζουν με τη νεκρή ζώνη, αλλά εξακολουθεί να εκφράζει τη λύπη του για την έλλειψη προόδου στο θέμα αυτό μέχρι σήμερα».

8. Προσθήκη αναφοράς στην παράγραφο 15: «χαιρετίζει την αξιοποίηση από την ΟΥΝΦΙΚΥΠ των σχετικών εργαλείων για την ενίσχυση της επίγνωσης της κατάστασής της και ενθαρρύνει την περαιτέρω πρόοδο στο θέμα αυτό στο πλαίσιο των υφιστάμενων πόρων και, κατά περίπτωση, σε διαβούλευση με τα μέρη στο πλαίσιο της υφιστάμενης πρακτικής».

9. Προσθήκη αναφοράς σε παραπληροφόρηση στην παράγραφο 17: «Υπογραμμίζει τη σημασία μιας προληπτικής προσέγγισης της στρατηγικής επικοινωνίας και ζητά από την ΟΥΝΦΙΚΥΠ να ενισχύσει τις υφιστάμενες προσπάθειές της για την παρακολούθηση και την αντιμετώπιση της παραπληροφόρησης και της παραπληροφόρησης».

10. Τέλος το ψήφισμα (παράγραφος 7γ) καλεί σε επανενεργοποίηση της Τεχνικής Επιτροπής για την Παιδεία: «αναζωογόνηση της Τεχνικής Επιτροπής για την Εκπαίδευση και ενδυνάμωσή της».

Φιλελεύθερος