Weather Icon

Διαδήλωση για την 60ή επέτειο του εμπάργκο οργανώνουν οι Τουρκοκύπριοι της Αγγλίας

Διαδήλωση για την 60ή επέτειο του εμπάργκο οργανώνουν οι Τουρκοκύπριοι της Αγγλίας

Σκοπεύουν να απαιτήσουν από τους Βρετανούς βουλευτές να διορθώσουν αυτό το «ιστορικό λάθος» και να τερματίσουν τις διακρίσεις εις βάρος των Τουρκοκυπρίων

Το Βρετανικό Συμβούλιο Τουρκοκυπριακών Συλλόγων (BTCA) και οι οργανώσεις Embargoed! (Οι Εμπάργκο!), οι οποίες ασκούν πιέσεις για λογαριασμό της ΤΔΒΚ στο Ηνωμένο Βασίλειο, έκαναν έκκληση για συγκέντρωση διαμαρτυρίας μπροστά από το βρετανικό κοινοβούλιο στην 60ή επέτειο του ψηφίσματος του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών με το οποίο ξεκίνησε το εμπάργκο στους Τουρκοκύπριους, ώστε να απαιτήσουν από τους Βρετανούς βουλευτές να διορθώσουν αυτό το «ιστορικό λάθος» και να τερματίσουν τις διακρίσεις εις βάρος των Τουρκοκυπρίων.

Οι συμμετέχοντες κλήθηκαν να συγκεντρωθούν μπροστά από το κτίριο του βρετανικού κοινοβουλίου το μεσημέρι της 4ης Μαρτίου και θα επιδοθεί επιστολή διαμαρτυρίας στο γραφείο του ΟΗΕ στο Λονδίνο, με την οποία θα διαμαρτύρονται για την κατάσταση που επικρατεί.

Το κείμενο της απόφασης υπ΄αριθμόν 186, που λήφθηκε από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ (ΣΑΗΕ) στις 4 Μαρτίου 1964 και είχε συνταχθεί από Βρετανούς αξιωματούχους, αναφερόταν στους Ελληνοκύπριους ως «η κυβέρνηση της Κύπρου», ενώ τους Τουρκοκύπριους τους χαρακτήριζε ως κάποιες από τις μειονοτικές «κοινότητες» του νησιού.

Ήθελαν να κάνουν αλλαγές με το ζόρι

Σύμφωνα με την εφημερίδα Χουριέτ: 

«Η απόφαση είχε ληφθεί μετά τη δολοφονία, τον τραυματισμό και τον εκτοπισμό με τη βία χιλιάδων Τουρκοκυπρίων, από το πραξικόπημα που είχαν πραγματοποιήσει οι Ελληνοκύπριοι στις 21 Δεκεμβρίου 1963, οι οποίοι ανέλαβαν και τον έλεγχο της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Οι Ελληνοκύπριοι ήθελαν να εισάγουν με το ζόρι «13 τροποποιήσεις» στο σύνταγμα της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Οι τροποποιήσεις είχαν ως στόχο να αφαιρέσουν το καθεστώς των Τουρκοκυπρίων ως ισότιμων εταίρων και ιδρυτών της Κυπριακής Δημοκρατίας και να τους μετατρέψουν σε μια μειονότητα χωρίς δικαίωμα άσκησης βέτο.

Όταν οι Τουρκοκύπριοι αντιστάθηκαν σε αυτές τις εσκεμμένες τροποποιήσεις, βρέθηκαν αντιμέτωποι με την ελληνοκυπριακή βία σε όλο το νησί.

Το Ηνωμένο Βασίλειο, η εγγυήτρια δύναμη με δύο στρατιωτικές βάσεις στην Κύπρο και μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, είχε συντάξει ένα ψήφισμα το οποίο ισχυριζόταν ότι αποτελούσε μια “προσωρινή λύση” και προέβλεπε επίσης την ανάπτυξη των Ειρηνευτικών Δυνάμεων του ΟΗΕ στο νησί για τρεις μήνες».

ΠΗΓΗ: ethnos.gr

 

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube