Weather Icon
Ευρωπαϊκή Ένωση , ΗΠΑ 20 Φεβρουαρίου 2024

Citi: Τι σημαίνει για τις ευρωπαϊκές μετοχές μία δεύτερη θητεία Τραμπ

Citi: Τι σημαίνει για τις ευρωπαϊκές μετοχές μία δεύτερη θητεία Τραμπ

Το επενδυτικό playbook και τα 25 “sell”

Της Ελευθερίας Κούρταλη

Ενώ διεξάγονται δεκάδες εκλογές το 2024, οι εκλογές στις ΗΠΑ τον Νοέμβριο θα είναι ιδιαίτερα κρίσιμες, όπως επισημαίνει η Citi και εξετάζει τις πιθανές επιπτώσεις μιας νίκης Τραμπ στις ευρωπαϊκές μετοχές.

Παρόλο που μεγάλο μέρος της ατζέντας του Τραμπ παραμένει αβέβαιο, η αμερικάνικη τράπεζα εστιάζει σε δύο βασικούς παράγοντες: (1) το εμπόριο/δασμούς και (2) τις αρνητικές επιπτώσεις για τα μακροοικονομικά assets, ειδικά το δολάριο. Παράλληλα, εντοπίζει τις 25 ευρωπαϊκές μετοχές που είναι ιδιαίτερα εκτεθειμένες στην αβεβαιότητα που σχετίζεται με τον Τραμπ.

Εμπορική αβεβαιότητα: Μαθήματα από την Ιστορία

Τις προηγούμενες εβδομάδες, ο Ντόναλντ Τραμπ πρότεινε έναν βασικό δασμό 10% και δασμό 60% στις εισαγωγές από την Κίνα. Όπως σημειώνουν οι αναλυτές της Citi, αυτές οι πολιτικές είναι απίθανο να εφαρμοστούν πλήρως, αλλά είναι ενδεικτικές σημαντικών κινδύνων σε μια δεύτερη προεδρία Τραμπ.

Κατά την πρώτη θητεία του Τραμπ, οι ευρωπαϊκές μετοχές γενικά είχαν κακή απόδοση εν μέσω αυξημένης εμπορικής αβεβαιότητας. Η ισχύς του δολαρίου επιβάρυνε τις αποδόσεις. Ο κλάδος των Αυτοκινήτων σημείωσε σημαντική υποαπόδοση ενώ οι κλάδοι της Ενέργειας και των Αγαθών Πολυτελείας τα πήγαν καλύτερα.

Πιο αναλυτικά, η Citi εντοπίζει τρεις διακριτές περιόδους αυξανόμενης εμπορικής αβεβαιότητας κατά τη διάρκεια της προεδρίας του Τραμπ.

Η πρώτη συνέβη γύρω από την εκλογή του Τραμπ το 2016. Η αβεβαιότητα αυξήθηκε και πάλι από τα τέλη του 2017 έως τον Σεπτέμβριο του 2018, καθώς η κυβέρνηση Τραμπ επέβαλε δασμούς σε αγαθά όπως πλυντήρια, ηλιακά πάνελ, χάλυβα και αλουμίνιο που επηρέασαν την ευρύτερη αγορά. Πρόσθετοι δασμοί επιβλήθηκαν επίσης στις κινεζικές εισαγωγές αργότερα το 2018, ενώ εξετάστηκαν επίσης ευρύτεροι δασμοί στα αυτοκίνητα. 

Η μεγαλύτερη άνοδος της αβεβαιότητας στην εμπορική πολιτική σημειώθηκε το 2019, αντανακλώντας την περίοδο κατά την οποία η κυβέρνηση Τραμπ υπαναχώρησε σε ένα σχέδιο να σταματήσει περαιτέρω τους δασμούς στην Κίνα. Αυτή η περίοδος συμπίπτει επίσης με την απαγόρευση στην εταιρεία τηλεπικοινωνιών Huawei να αγοράζει εξαρτήματα και ανταλλακτικά από τις ΗΠΑ.

Ο αντίκτυπος στις ευρωπαϊκές μετοχές από αυτές τις τρεις ιστορικές εκτόξευσης της αβεβαιότητας γύρω από την εμπορική πολιτική ήταν ο εξής:

Ενώ οι αγορές μετοχών, γενικά, σημείωσαν ράλι γύρω από την αρχή της προεδρίας του Τραμπ, η αδυναμία του πανευρωπαϊκού δείκτη Stoxx 600 γίνεται εμφανής κατά τη δεύτερη και τρίτη περίοδο της αυξημένης εμπορικής αβεβαιότητας. Το μέγεθος είναι πιο ακραίο όταν εξετάζεται η απόδοση του Stoxx 600 σε όρους δολαρίου. Αυτό αντικατοπτρίζει ότι η εμπορική αβεβαιότητα στις ΗΠΑ τείνει να συμπίπτει με περιόδους ισχύς του δολαρίου, επισημαίνει η Citi, ενώ σύμφωνα με την οικονομική θεωρία, περαιτέρω δασμοί θα οδηγούσαν σε ισχυρότερο δολάριο.

Αν εξεταστούν οι σχετικές επιδόσεις των κλάδων κατά την περίοδο της αυξανόμενης εμπορικής αβεβαιότητας το 2018 (δηλαδή, όταν οι ευρωπαϊκές μετοχές σημείωσαν τη μεγαλύτερη αδυναμία), η Ενέργεια, τα είδη Πολυτελείας και το Λιανεμπόριο σημείωσαν τις καλύτερες επιδόσεις (και ήταν οι μόνοι κλάδοι με θετικές απόλυτες επιδόσεις έναντι του συνόλου της αγοράς), ενώ κλάδοι όπως τα Αυτοκίνητα & Ανταλλακτικά, οι Τράπεζες και οι Τηλεπικοινωνίες παρουσίασαν τις μεγαλύτερες υποαποδόσεις. Από περιφερειακή άποψη, οι Αναδυόμενες Αγορές ήταν μακράν η περιοχή με τις χειρότερες επιδόσεις, ακολουθούμενη από την ηπειρωτική Ευρώπη και την Ιαπωνία, ενώ οι ΗΠΑ παρέμειναν σταθερές κατά την περίοδο.

Έκθεση στις ΗΠΑ – Οι μεγάλοι χαμένοι από την Ευρώπη

Αν και υπάρχουν ορισμένοι περιορισμοί, η άμεση έκθεση στους δασμούς των ΗΠΑ μπορεί να ποσοτικοποιηθεί μέσω της έκθεσης εσόδων, σημειώνει η Citi. Ο Stoxx 600 έχει έκθεση εσόδων 20% στις ΗΠΑ. Τα Μedia, η Υγειονομική Περίθαλψη και τα είδη Πολυτελείας έχουν όλα πάνω από 25% έκθεση εσόδων στις ΗΠΑ, ενώ τα Ακίνητα και οι επιχειρήσεις Κοινής Ωφέλειας είναι λιγότερο εκτεθειμένα. Μηχανήματα και Οχήματα, Χημικά Προϊόντα και άλλα βιομηχανικά προϊόντα συμβάλλουν περισσότερο στις συνολικές εξαγωγές της ΕΕ στις ΗΠΑ. Ανά χώρα, η Γερμανία εξάγει πολύ περισσότερα στις ΗΠΑ από ό,τι οι υπόλοιπες χώρες της ΕΕ.

Σε αυτό το πλαίσιο, η Citi εντοπίζει τις ευρωπαϊκές εταιρείες που:

(1) έχουν αρνητική συσχέτιση με την αβεβαιότητα της εμπορικής πολιτικής των ΗΠΑ

(2) έχουν έκθεση εσόδων στις ΗΠΑ >20%, και 

(3) σημείωσαν υποαπόδοση κατά τη διάρκεια της αύξησης της εμπορικής αβεβαιότητας που σχετίζεται με τον Τραμπ το 2018

Οι κυκλικοί τομείς (Βιομηχανίες, Αυτοκίνητα, Κατασκευές) κυριαρχούν παράλληλα με επιλεγμένες μετοχές υγειονομικής περίθαλψης και καταναλωτών, όπως σημειώνει η αμερικάνικη τράπεζα.

Ειδικότερα, κατά τη Citi οι πιο ευάλωτες μετοχές σε μια ενδεχόμενη δεύτερη θητεία Τραμπ είναι οι εξής 25:

Stellantis N.V, Mercedes-Benz Group, Bayerische Motoren Werke, Norsk Hydro, BASF, Holcim Ltd, ASSA ABLOY, BELIMO Holdings, Ferrovial, Skanska AB, British American Tobacco, Fresenius, Novartis, Trelleborg, A.P Moller-Maersk, Atlas Copco, ABB Ltd, Scheider Electric, Volvo, IMI, Rexel, Kuehne & Nagel International, Legrand, Siemens Aktiengesellschaft και Schindler Holding.

Φυσικά, μια πιθανή εκλογή Τραμπ δεν θα έχει επιπτώσεις μόνο μέσω του καναλιού της εμπορικής πολιτικής. Αυτό που θα έχει επίσης σημασία για τις αγορές μετοχών είναι πώς μια πιθανή νίκη Τραμπ επηρεάζει τα μακροοικονομικά assets. 

Οι στρατηγικοί αναλυτές της Citi βλέπουν ότι μια νίκη Τραμπ αναμένεται να οδηγήσει σε (1) ισχυρότερο δολάριο, (2) χαμηλότερες τιμές του πετρελαίου και (3) πιο απότομη καμπύλη απόδοσης στις αγορές ομολόγων. 

Οι ευρωπαϊκοί αμυντικοί κλάδοι (Υγειονομική Περίθαλψη, Τρόφιμα & Ποτά) τείνουν να αποδίδουν καλύτερα εν μέσω ενός ισχυρού δολαρίου, όπως επισημαίνει η αμερικάνικη τράπεζα, ενώ ιστορικά, το χαμηλότερο πετρέλαιο τείνει επίσης να ευνοεί γενικά τις αμυντικές έναντι των κυκλικών μετοχών. Μια πιο απότομη καμπύλη απόδοσης τείνει να ωφελεί τις μετοχές του κλάδου των Τροφίμων & Ποτών και Καπνού και των Πρώτων Υλών.

Πηγή: capital.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube