ΠΡΟΣΠΑΘΟΥΜΕ να αντιληφθούμε τις τοποθετήσεις πολιτικών κι άλλων στα κατεχόμενα σε σχέση με το θέμα της παραχώρησης υπηκοότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας σε παιδιά μικτών γάμων ( Τουρκοκυπρίων με Τούρκους). Το θέμα ξεκινά να παρουσιάζεται ως ανθρωπιστικό, αλλά στη συνέχεια κάποιοι κουνούν το δάκτυλο προς την Κυπριακή Δημοκρατία. Θεωρούν, κατά την άποψη τους, ότι η Κυπριακή Δημοκρατία είναι υποχρεωμένη να παραχωρήσει υπηκοότητες σε όλους, ανεξάρτητα εάν σε αυτή τη χώρα υπάρχει κατοχή και εποικισμός. Ανεξάρτητα εάν άνθρωποι βιώνουν, πενήντα χρόνια μετά την εισβολή, τις επιπτώσεις της συνεχιζόμενης κατοχής.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος (CTP), Τουφάν Έρχουρμαν, που αυτοπαρουσιάζεται προοδευτικός, ανέφερε επί του θέματος τούτου ότι «στην πραγματικότητα, το θέμα αυτό δεν είναι ούτε θέμα “διαπραγμάτευσης”, ούτε “μέτρο οικοδόμησης εμπιστοσύνης”, ούτε “άνοιγμα”! Το ζήτημα, ισχυρίζεται, «συνίσταται στην εξάλειψη μιας παραβίασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, στην εξάλειψη μιας διάκρισης».   Μιλά ο κ. Έρχουμαν για παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων όταν θεωρεί-φευ- «κανονικότητα» την συνέχιση της κατοχής εδαφών της Κυπριακής Δημοκρατίας από την Τουρκία.

ΕΝΑΣ άλλος, που επίσης δίνει διαπιστευτήρια στην κατοχική Τουρκία, ο Κουντρέτ Οζερσάι, ανέφερε ότι «θα πρέπει να τερματίσουν τις πρακτικές διακρίσεων όσον αφορά την ιθαγένεια των συζύγων και των παιδιών των Τουρκοκυπρίων». Κατηγορώντας την Κυπριακή Δημοκρατία υποστήριξε ότι όσο ο ίδιος νόμος εφαρμόζεται με άλλο τρόπο στα παιδιά από γάμους Τουρκοκυπρίων και με άλλο τρόπο στα παιδιά από γάμους Ελληνοκυπρίων, οι διακρίσεις θα συνεχίζονται.

ΠΑΡΑΛΛΗΛΑ, ο Κουντρέτ Οζερσάι, ο οποίος στο παρά πέντε δεν επιλέγηκε από την Τουρκία να ηγηθεί του κατοχικού καθεστώτος (επιλέγηκε ο Τατάρ), χωρίς αιδώ ισχυρίσθηκε ότι «υπό αυτές τις συνθήκες, λέξεις όπως ‘κράτος μέλος της ΕΕ, δίκαιο της ΕΕ’, δεν έχουν μεγάλη σημασία και βαρύτητα. Έγινε μια δήλωση για την ιθαγένεια, αλλά πολλά ερωτηματικά δεν έχουν εξαφανιστεί και η αβεβαιότητα συνεχίζεται». Τέτοιες τοποθετήσεις είναι απαράδεκτες και προκλητικές. Γίνονται από στυλοβάτες της συνεχιζόμενης κατοχής.

ΑΥΤΟ που πρέπει να αποφασίσουν αυτοί που αντιδρούν στα κατεχόμενα για τα μέτρα, που έχει ανακοινώσει η Κυπριακή Δημοκρατία για τους Τουρκοκύπριους είναι το προφανές: Θέλουν την Κυπριακή Δημοκρατία- όχι μόνο για τα ωφελήματα- ή την κατοχική πλευρά; Εδώ δεν χωράει διπλοπόρτι. Πρέπει να επιλέξουν. Και η επιλογή, κατά τη δική μας άποψη, είναι μονόδρομος. Η μόνη τους επιλογή είναι η Κυπριακή Δημοκρατία κι όχι η συνέχιση της κατοχής.