Λίγες μέρες μετά την αποστολή απαντητικής επιστολής του Στειτ Ντιπάρτμεντ σχετικά με την πώληση των F-16 στην Τουρκία, η Άγκυρα φαίνεται να παζαρεύει με τις ΗΠΑ.

Το μεγάλο παζάρι

Η Άγκυρα, αναφορικά με το συνολικό κόστος στην επιστολή προσφοράς που αναμένεται να αγγίξει τα 23 δισεκατομμύρια δολάρια, (για αεροσκάφη και κιτ), θυμήθηκε παλιούς λογαριασμούς με τις ΗΠΑ.

Συγκεκριμένα η Τουρκία είχε καταβάλει στο παρελθόν 1,4 δισεκατομμύρια δολάρια στις ΗΠΑ στο πλαίσιο του προγράμματος F-35. Το ποσό αυτό ζητείται – τώρα – να αφαιρεθεί από την τιμή αγοράς των F-16.

Ωστόσο, οι ΗΠΑ δεν έχουν ακόμη αποδεχθεί το αίτημα αυτό.

Αυτό συμβαίνει διότι η διαδικασία αποχώρησης από την ένταξη όσον αφορά τα F-35 δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί οικονομικά και διοικητικά. Γι αυτό και φαίνεται δύσκολο να αποσαφηνιστεί το ποσό της πληρωμής που έχει καταβληθεί και θέλουν να αφαιρεθεί από την αγορά των F-16 πριν αυτή οριστικοποιηθεί.

Το επόμενο στάδιο

Η διαδικασία για την πώληση των F-16 στην Τουρκία έχει ολοκληρωθεί θετικά καθώς δεν υπήρξε καμία αντίρρηση από το αμερικανικό Κογκρέσο.

Η πώληση θα περιλαμβάνει 40 μαχητικά αεροσκάφη F-16 Block 70 και 79 κιτ εκσυγχρονισμού.

Σε πρώτο στάδιο η αμερικανική πλευρά θα υποβάλει πρώτα επιστολή αποδοχής στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας και στη συνέχεια επιστολή προσφοράς, έπειτα το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας θα αξιολογήσει την προσφορά.

Στο δεύτερο στάδιο θα υπάρξουν συναντήσεις μεταξύ του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας και της Πολεμικής Αεροπορίας, της Αμυντικής Βιομηχανίας TAI και των εταιρειών που συνδέονται με την κατασκευάστρια εταιρεία των F-16 Lockheed Martin.

Η ημερομηνία παράδοσης των F-16

Για την ημερομηνία παράδοσης του πρώτου αεροσκάφους δεν μπορεί να γίνει ακόμη λόγος διότι εξαρτάται από τις παραγγελίες που έχει ο κατασκευαστής και το χρονοδιάγραμμα που θα υποδείξει.

Ωστόσο, υπολογίζεται ότι το πρώτο αεροπλάνο μπορεί να φτάσει μετά από τουλάχιστον 5 χρόνια, δηλαδή το 2029.

Ναυτεμπορική