Weather Icon
Γενικά θέματα 14 Φεβρουαρίου 2024

Ανάλυση Sky News: Ισραήλ και Λίβανος πάνε σε πόλεμο;

Ανάλυση Sky News: Ισραήλ και Λίβανος πάνε σε πόλεμο;

Η Χεζμπολάχ ιδρύθηκε με την ενθάρρυνση του Ιράν

Η κλιμάκωση ανάμεσα στο Ισραήλ και τον Λίβανο είναι πιθανή – αλλά η τελευταία ανταλλαγή μηνυμάτων είναι απίθανο να αλλάξει το status quo στη Μέση Ανατολή, υπογραμμίζει σε ανάλυσή του την Τετάρτη το βρετανικό τηλεοπτικό δίκτυο Sky News.

Σύμφωνα με τον συντάκτη της ανάλυσης, Ντέιβιντ Γουάγκχορν, η ανταλλαγή πυρών πάνω από τα βόρεια σύνορα του Ισραήλ με τον Λίβανο είναι από τις σοβαρότερες μέχρι στιγμής – αλλά η κατάσταση παραμένει ουσιαστικά η ίδια. 

Οι Ιρανοί προστάτες της Χεζμπολάχ δεν θέλουν η πολιτοφυλακή να κλιμακώσει τη σύγκρουση σε έναν ολοκληρωτικό πόλεμο. Και οι διοικητές της θέλουν επίσης να τον αποφύγουν. Το Ισραήλ μπορεί να ζυγίζει έναν μεγαλύτερο πόλεμο, αλλά δεν έχει αποφασίσει να το κάνει ακόμα.

Από τη στιγμή που έλαβαν χώρα οι φρικαλεότητες της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου, η Χεζμπολάχ και το Ισραήλ πολεμούν για τα σύνορα.

Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με την ίδια ανάλυση, η Χεζμπολάχ αισθάνεται ότι πρέπει να δείξει αλληλεγγύη στους Παλαιστίνιους της Γάζας, αλλά να μην παρασυρθεί σε μια επανάληψη της καταστροφικής σύγκρουσης του 2006. Γνωρίζει ότι ο λαός του Λιβάνου δεν θα της συγχωρήσει οποιαδήποτε κλιμάκωση που θα μπορούσε να καταστρέψει την ήδη αποδεκατισμένη οικονομία της χώρας.

Η Χεζμπολάχ ιδρύθηκε με την ενθάρρυνση του Ιράν για να «αντισταθεί» στις ισραηλινές εισβολές και κατοχές και αντλεί τις τάξεις της από τους σιίτες του νότιου Λιβάνου. Αποτελεί μέρος μιας ημισελήνου σιιτικών πολιτοφυλακών που εκτείνεται δυτικά από το Ιράν. Από το 2006 το οπλοστάσιό της με πυραύλους κρυμμένους στους λόφους του νότιου Λιβάνου έχει αυξηθεί σε 150.000 ρουκέτες, σύμφωνα με το Ισραήλ.

Πιστεύεται, επίσης, ευρέως ότι το Ιράν έχει πληρώσει για ένα μεγάλο μέρος από αυτό, ώστε να χρησιμοποιηθεί μόνο ως έσχατη λύση.Το οπλοστάσιο είναι ένα ασφαλιστήριο συμβόλαιο που υποστηρίζεται ότι θα χρησιμοποιηθεί μόνο όταν το Ισραήλ ή οι Ηνωμένες Πολιτείες χτυπήσουν τις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν. Για τους λόγους αυτούς, θα χρειαζόταν μια σημαντική κλιμάκωση για να ανατρέψει τη Χεζμπολάχ σε έναν ολοκληρωτικό πόλεμο.

Η στάση του Ισραήλ

Από τις 7 Οκτωβρίου, το Ισραήλ επανεκτιμά μια αμυντική στρατηγική που μέχρι τώρα προτιμούσε να διαχειρίζεται την απειλή των εχθρών του παρά να τους εξαλείφει. Τώρα προτιμά το τελευταίο, ιδίως όταν πρόκειται για τη Χαμάς. Και ορισμένοι στην ισραηλινή κυβέρνηση έχουν υποστηρίξει το ίδιο και έναντι της Χεζμπολάχ.

Εξάλλου, μιλώντας την Τετάρτη (14/02) σε δημάρχους και εκπροσώπους της αυτοδιοίκησης στο βόρειο Ισραήλ, ο αρχηγός του επιτελείου των IDF Χέρζι Χαλέβι ανέφερε ότι «υπάρχει ακόμη πολύς δρόμος να διανυθεί» για την αλλαγή της κατάστασης ασφαλείας στα σύνορα με το Λίβανο, εν μέσω καθημερινών επιθέσεων από τη Χεζμπολάχ.

Ο ίδιος δήλωσε ότι οι IDF αυξάνουν τα πλήγματά τους κατά της Χεζμπολάχ, ενώ προειδοποίησε ότι εάν ξεσπάσει πόλεμος στο βορρά, οι IDF θα «χρησιμοποιήσουν όλα τα εργαλεία και τις ικανότητες» που έχουν στη διάθεσή τους.

Σημειώνεται, τέλος, ότι ο επικεφαλής της Χεζμπολάχ, Χασάν Νασράλα, δήλωσε σε τηλεοπτικό διάγγελμα την Τρίτη ότι η οργάνωση θα σταματήσει τις ανταλλαγές πυρών μόνο εάν επιτευχθεί πλήρης κατάπαυση του πυρός στη Γάζα. «Εκείνη την ημέρα, όταν σταματήσουν τα πυρά στη Γάζα, θα σταματήσουμε τα πυρά στο νότο», είπε.

liberal.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube