Weather Icon
Γενικά θέματα 6 Ιανουαρίου 2024

Ζούσε τον μύθο του και κατέστρεφε ζωές! Ο Τζέφρι Επστάιν και οι «εντιμότατοι φίλοι» του

Ζούσε τον μύθο του και κατέστρεφε ζωές! Ο Τζέφρι Επστάιν και οι «εντιμότατοι φίλοι» του

Για χρόνια βρισκόταν στο απυρόβλητο. Πάρα πολλοί ήθελαν να βρίσκονται στον στενό κύκλο του και να απολαμβάνουν τα «προνόμια» της σχέσης τους. Τα λαμπερά φώτα της βιτρίνας έκρυβαν τη φρίκη που είχε δημιουργήσει ο Τζέφρι Επστάιν.

Όσο εκείνος ζούσε τον μύθο του, ζωές ανυπεράσπιστων κοριτσιών διαλύονταν στο άπειρο του σκοταδιού του. Δήλωνε χρηματιστής και οι τραπεζικοί λογαριασμοί του γέμιζαν με ρυθμούς ιλιγγιώδεις μέσω της διαχείρισης κεφαλαίων για λογαριασμό δισεκατομμυριούχων (κι όχι μόνο).

Το όνομά του υπήρχε μεταξύ των πιο πλούσιων ανθρώπων του πλανήτη για χρόνια. Ο Τζέφρι Επστάιν απέκτησε (πάρα πολύ) ισχυρούς φίλους κι όμως τίποτα δεν στάθηκε ικανό να αποτρέψει την κατάρρευση και την ανάδειξη της δράσης του η οποία άρχισε τη δεκαετία του 2000.

Τζέφρι Επστάιν, η αρχή του τέλους

Ο Τζέφρι Επστάιν το 2007 κατηγορήθηκε για σύσταση ενός τεράστιου κυκλώματος σωματεμπορίας ανήλικων κοριτσιών. Ο εισαγγελέας που χειρίζεται τον φάκελό του ονομάζεται Αλεξάντερ Ακόστα. Ο Επστάιν προσλαμβάνει μια ομάδα μεγαλοδικηγόρων, η πλειοψηφία της οποίας έχει περάσει από τη δικηγορική εταιρεία Kirkland & Ellis.

Καμία απολύτως σημασία δεν θα είχε η πληροφορία αυτή, αν πρώην συνεργάτης της εν λόγω εταιρείας δεν ήταν ο Αλεξάντερ Ακόστα. Κι ενώ έβλεπε τα ισόβια να πλησιάζουν, ο παντοδύναμος Επστάιν προχώρησε σε μυστική συμφωνία με τους ομοσπονδιακούς εισαγγελείς της Φλόριντα.

Το 2008 ο Τζέφρι Επστάιν δήλωσε ένοχος για προσέλκυση ανηλίκων με σκοπό την αποπλάνηση κι όχι τη σωματεμπορία. Καταδικάστηκε μόλις σε 18μηνη φυλάκιση για παιδεραστία διατηρώντας το δικαίωμα να πηγαίνει στο γραφείο του έξι φορές την εβδομάδα.

Μετά από την επιμονή και το ερευνητικό ρεπορτάζ της »The Miami Herald» στο οποίο μιλούσαν τέσσερα από τα θύματα του Επστάιν, ενήλικες τώρα, ανήλικες τότε, η υπόθεση ήρθε εκ νέου στο φως το 2019.

Ο Επστάιν δεν γλίτωσε τη σύλληψη. Ο πρωταγωνιστής μιας από τις χειρότερες υποθέσεις σεξουαλικής εκμετάλλευσης ανήλικων κοριτσιών αντιμετώπιζε κατηγορίες για σωματεμπορία αλλά και βιασμό ανηλίκων. Βρέθηκε απαγχονισμένος στη φυλακή, τον Αύγουστο του 2019, ενώ περίμενε να δικαστεί.

Το δίκτυο Επστάιν τροφοδότησε μετά τον θάνατό του αριθμό θεωριών συνωμοσίας που έκαναν λόγο για δολοφονία που είχε παρουσιαστεί ως αυτοκτονία. Η ιατροδικαστική υπηρεσία της Νέας Υόρκης και το FBI κατέληξαν στο συμπέρασμα πως είχε πράγματι αυτοκτονήσει και πως ο θάνατος αυτός «δεν ήταν αποτέλεσμα εγκληματικής ενέργειας».

Τον περασμένο Ιούνιο το υπουργείο Δικαιοσύνης επιβεβαίωσε «τα συμπεράσματα του FBI όσον αφορά στην απουσία εγκληματικών πράξεων στον θάνατο του Επστάιν».

Η λίστα Επστάιν μόλις άνοιξε

Ο θάνατός του δεν σταμάτησε τις δικαστικές ενέργειες. Ήταν άλλωστε η κεφαλή ενός δαιδαλώδους δικτύου το οποίο μετρά εκατοντάδες ονόματα. Φτάσαμε στο 2024 για να ανοίξουν δεκάδες δικαστικές καταθέσεις που αφορούσαν αστική αγωγή του 2015.

Τα έγγραφα προέρχονται από πολιτική αγωγή του 2015 που επικεντρώθηκε σε ισχυρισμούς ότι η στενή συνεργάτιδα του Έπσταϊν στα σεξουαλικά εγκλήματα Γκισλέιν Μάξγουελ, «διευκόλυνε» τη σεξουαλική κακοποίηση της Βιρτζίνια Τζουφρέ, θύματος εμπορίας λευκής σαρκός.

Η Τζουφρέ κατηγόρησε τους Έπσταιν και Μάξγουελ ότι την ανάγκαζαν να κάνει σεξ με τον πρίγκιπα Άντριου και πολλούς ακόμα επιφανείς άνδρες. Ο πρίγκιπας Άντριου αρνήθηκε τις κατηγορίες και ισχυρίστηκε ότι δεν μπορούσε να θυμηθεί να την είχε συναντήσει ποτέ.

Ο Τζέφρι Έπσταϊν ήταν έτοιμος να προσφέρει χρήματα ως «αμοιβή» σε οποιονδήποτε φίλο ή γνωστό της Βιρτζίνια Τζουφρέ που θα μπορούσε να αποδείξει ότι οι ισχυρισμοί της ήταν αναληθείς. Τα παραπάνω έγραφε ο ίδιος σε email που είχε στείλει στην Γκισλέιν Μάξγουελ στις 12 Ιανουαρίου του 2015, λίγο καιρό αφού η Τζουφρέ είχε κινηθεί νομικά εναντίον του.

Στο email που έστειλε ο Επστάιν στη Μάξγουελ ανέφερε: «Μπορείς να προσφέρεις αμοιβή σε οποιονδήποτε από τους φίλους, τους γνωστούς ή τους συγγενείς της Βιρτζίνια είναι πρόθυμος να βοηθήσει να αποδειχθούν ψευδείς οι ισχυρισμοί της. Οι πιο ισχυροί είναι αυτός με το δείπνο με τον Κλίντον και η νέα εκδοχή στις Παρθένες Νήσους ότι ο Στίβεν Χόκινγκ συμμετείχε σε όργιο με ανήλικα άτομα».

Σύμφωνα με την Daily Mail, ο Χόκινγκ είχε επισκεφθεί το νησί του Έπσταϊν το 2006 κατά τη διάρκεια ενός συνεδρίου σε γειτονικό νησί, και είχε φωτογραφηθεί εκεί. Συγκεκριμένα είχε παρευρεθεί σε ένα μπάρμπεκιου και είχε συμμετάσχει σε μια ξενάγηση του βυθού με υποβρύχιο, σύμφωνα με την Telegraph. Η ομοσπονδιακή δικαστής του Μανχάταν, Λορέτα Πρέσκα, αποφάσισε στις 18/12 του 2023 πως δεν υπήρχε πια νομικός λόγος να παραμένουν σφραγισμένα τα ντοκουμέντα -όπως ισχυρίστηκαν πολλοί που ζήτησαν την αποσφράγισή τους.

Τα διάσημα ονόματα

Κατά τη Wall Street Journalμεταξύ των επιφανών που χρησιμοποιούσε ο Έπσταίν για να διευκολύνει το sex trafficking του οποίου ηγείτο (είτε το γνώριζαν εκείνοι, είτε όχι) είναι η Βέρα Γουάνγκ, η Ναόμι Κάμπελ, ο πρώην πρωθυπουργός της Νορβηγίας, Θόρμπιορν Γιάγκλαντ, ο Ρόμπερτ Κένεντι Jr., ο Σεργκέι Μπριν συνιδρυτής της Google, ο πρώην πρωθυπουργός του Ισραήλ, Εχούντ Μπάρακ, ο Μπιλ Γκέιτς, ο διευθυντής της CIA, Ουίλιαμ Μπερνς, η σύμβουλος του Λευκού Οίκου, υπό τον Μπαράκ Ομπάμα, Κάθριν Ρούεμλερ, ο Νόαμ Τσόμσκι, ο πρώην πρόεδρος της Barclays, Τζες Στέιλι, ο συνιδρυτής του Paypal, Πίτερ Τιλ, ο Γούντι Άλεν, ο Ντόναλντ Τραμπ, ο πρίγκιπας Άντριου, ο ιδιοκτήτης της ομάδας Aston Martin της Formula 1, Λόρενς Στρολ και ο πρώην CEO της Formula 1, Μπέρνι Έκλεστον. Στα δικαστικά έγγραφα τα ονόματα αυτά μέχρι τώρα ήταν γνωστά ως ‘’John και Jane Does’’.

Η περίπτωση του Ντόναλντ Τραμπ

Στην περίπτωση του Ντόναλντ Τραμπ, ο πρώην πρόεδρος αναφέρεται στα έγγραφα ως μια γνωριμία του Επστάιν, αλλά καμιά αναφορά σ’ αυτόν δεν γίνεται σχετικά με ενδεχόμενη παραβατική ή εγκληματική συμπεριφορά.

Συγκεκριμένα, το όνομα του Τραμπ εμφανίζεται σε έγγραφο στο οποίο ο Επστάιν αναφέρεται ότι θα τον προσκαλούσε σε ένα καζίνο. Σε άλλο έγγραφο, μάρτυρας δήλωσε ότι δεν της ζητήθηκε ποτέ να εμπλακεί σε σεξουαλικές σχέσεις με τον Τραμπ.

Οι δεκάδες αναφορές στον Μπιλ Κλίντον

Από τη λίστα των πελατών του Τζέφρι Επστάιν δεν λείπει και το όνομα του πρώην Αμερικανού προέδρου, Μπιλ Κλίντον, ο οποίος κατονομάζεται ως ‘’Doe 36’’. Ο Κλίντον αναφέρεται περισσότερες από 50 φορές στα έγγραφα της μήνυσης που έγινε στον Έπσταϊν το 2015, σύμφωνα με το ABC News.

Μετά τη σύλληψη του Έπσταιν το 2019, ο Κλίντον εξέδωσε δήλωση, λέγοντας ότι δεν είχε μιλήσει με τον Έπσταϊν «για πολύ περισσότερο από μια δεκαετία» και «δεν έχει πάει ποτέ στο Little St James Island, στο ράντσο του Έπσταιν στο Νέο Μεξικό ή στην κατοικία του στη Φλόριντα» και πως «δεν ξέρει τίποτα» για τα εγκλήματά του.

Η σχέση του Κλίντον με τον Έπσταιν αναφέρθηκε για πρώτη φορά δημόσια το 2002, αφού οι δημοσιογράφοι έμαθαν για το ταξίδι του πρώην προέδρου εκείνη τη χρονιά με το αεροσκάφος του πολυεκατομμυριούχου για μια ανθρωπιστική αποστολή σε πολλά αφρικανικά έθνη.

Ο Κλίντον είπε στο New York Magazine μέσω εκπροσώπου εκείνης της εποχής ότι «ο Τζέφρι Έπσταιν είναι τόσο επιτυχημένος χρηματοδότης όσο και αφοσιωμένος φιλάνθρωπος με έντονη αίσθηση των παγκόσμιων αγορών και σε βάθος γνώση της επιστήμης του 21ου αιώνα. Εκτιμούσα ιδιαίτερα τις ιδέες και τη γενναιοδωρία του κατά το πρόσφατο ταξίδι του στην Αφρική για να εργαστεί για τον εκδημοκρατισμό, την ενδυνάμωση των φτωχών, την εξυπηρέτηση των πολιτών και την καταπολέμηση του HIV/AIDS».

Το σκεπτικό της δικαστή Πέσκα και το διεγραμμένο όνομα

Η δικαστής Πέσκα σημείωσε ότι πολλά από τα στοιχεία των ατόμων που αναφέρονται στην δικογραφία ήδη είχαν δημοσιοποιηθεί από τα μέσα ενημέρωσης αλλά και κατά τη διάρκεια της ποινικής δίκης της Μάξγουελ.

Επιπροσθέτως εξήγησε ότι δεν υπήρξαν ιδιαίτερες αντιρρήσεις από τους αναφερόμενους στη δικογραφία για μη δημοσιοποίηση των εγγράφων της. Αλλά και παρά την πρόσφατη δημοσιοποίηση ονομάτων, ορισμένα από αυτά θα παραμείνουν σφραγισμένα συμπεριλαμβανομένων εκείνων που ανήκουν σε παιδιά-θύματα.

Επιπλέον, όπως αναφέρει, ορισμένα άτομα μπορεί να έχουν εμφανιστεί περισσότερες από μία φορές στη δικογραφία με διαφορετικούς κωδικούς, οπότε ο ακριβής αριθμός των ονομάτων που θα προκύψουν παραμένει άγνωστος.

Σύμφωνα με το τηλεοπτικό δίκτυο Fox βρισκόμαστε εν αναμονή και δεύτερου κύματος αποκαλύψεων με άλλα ονόματα από τη λίστα. Μάλιστα, το ρεπορτάζ ανέφερε ότι υπάρχει ένα όνομα που όμως δεν έχει αποκαλυφθεί και παραμένει διεγραμμένο από τα έγγραφα.

ΠΗΓΗ: Το Βήμα

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube