Ο αμερικανικός στρατός πραγματοποίησε δύο νέα πλήγματα εναντίον θέσεων των ανταρτών Χούθι στην Υεμένη, τα οποία, όπως υππστηρίζει, κατέστρεψαν δύο αντιπλοϊκούς πυραύλους που είχαν στόχο πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα. Σύμφωνα με τις ΗΠΑ, οι σίιτες αντάρτες ετοιμάζονταν να εκτοξεύσουν τους πυραύλους κατά πλοίων επιφανείας.

Οι νέοι αμερικανικοί βομβαρδισμοί, περί τις 02:30 (ώρα Σανάα· 01:30 ώρα Ελλάδας), «έπληξαν δυο πυραύλους κατά πλοίων των Χούθι, που ήταν στραμμένοι προς τη νότια Ερυθρά Θάλασσα και ήταν έτοιμοι να εκτοξευθούν», ανέφερε μέσω X (του πρώην Twitter) το μεικτό διοικητήριο των ενόπλων δυνάμεων των ΗΠΑ που είναι αρμόδιο για την περιοχή της Μέσης Ανατολής (CENTCOM, «κεντρική διοίκηση»). Το CENTCOM χαρακτήρισε τα χτυπήματα ως «αυτοάμυνα».

Αυτά είναι τα τελευταία πλήγματα μιας σειράε επιδρομών εναντίον των Χούθι που υποστηρίζονται από το Ιράν. Τις τελευταίες σχεδόν δύο εβδομάδες, οι ΗΠΑ βομβαρδίζουν θέσεις τους στην Υεμένη προκειμένου να «προστατεύσουν» την ναυσιπλοΐα στην Ερυθρά Θάλασσα και στον Κόλπο του Άντεν από τις επιθέσεις των ανταρτών σε αυτή την θαλάσσια περιοχή καίριας σημασίας για το παγκόσμιο εμπόριο.

Οι Χούθι, που ελέγχουν τα πολυπληθέστερα μέρη της Υεμένης, υποστηρίζουν ότι οι επιθέσεις τους σε πλοία πραγματοποιούνται σε ένδειξη αλληλεγγύης προς τους Παλαιστίνιους καθώς το Ισραήλ σφυροκοπά τη Λωρίδα της Γάζας. Οι επιθέσεις έχουν διαταράξει την παγκόσμια ναυτιλία και έχουν εντείνει την ανησυχία ότι οι επιπτώσεις από τον πόλεμο Ισραήλ-Χαμάς θα μπορούσαν να αποσταθεροποιήσουν τη Μέση Ανατολή.

Ναυτεμπορική