Weather Icon

Βρετανία: Παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου από το Ισραήλ;

Βρετανία: Παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου από το Ισραήλ;

Στηρίζει το Ισραήλ αλλά…

Άκρως διπλωματική η στάση του Βρετανού υπ. Εξ. Ντέιβιντ Κάμερον στην πρώτη του παρουσία στην κοινοβουλευτική επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων. Στηρίζει το Ισραήλ αλλά…

Η υποστήριξη του Ηνωμένου Βασιλείουστο Ισραήλ είναι γνωστή. Τους τελευταίους μήνες όμως ολοένα και εντονότερα οι δυτικές δυνάμεις εκφράζουν τις ανησυχίες τους για την κατάσταση στην Γάζα και τις επιθέσεις των ισραηλινών δυνάμεων προς Παλαιστίνιους αμάχους. Στο ίδιος μήκος κύματος λοιπόν βρίσκεται και ο υπουργός Εξωτερικών, Λόρδος Ντέιβιντ Κάμερον.

Αυτό φάνηκε τουλάχιστον στη χθεσινή του παρουσία στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής. Σε αυτό το σημείο επισημαίνεται ότι ο σχεδόν επί δύο μήνες Βρετανός υπουργός Εξωτερικών εμφανίστηκε για πρώτη φορά στην εν λόγω επιτροπή καθώς δεν είναι εκλεγμένος βουλευτής και επομένως δεν μπορεί να παρουσιάσει τις θέσεις του στη Βουλή των Κοινοτήτων (House of Commons). Έτσι, αυτή είναι η μόνη ευκαιρία των βουλευτών να εξετάσουν τη στάση του νέου υπουργού για την εξωτερική πολιτική της χώρας.

Με άκρως διπλωματικό τρόπο και λεπτό χειρισμό, ο Ντέιβιντ Κάμερον απάντησε στις ερωτήσεις της επιτροπής με σκοπό να μην υπονομεύσει τη στήριξη της Βρετανίας προς το Ισραήλ. Όμως αυτό δεν αναιρεί τις δηλώσεις.

“Ανησυχώ ότι το Ισραήλ μπορεί να έχει παραβιάσει το διεθνές δίκαιο”

Μεταξύ άλλων δήλωσε ότι “ανησυχεί πως το Ισραήλ μπορεί να έχει παραβιάσει το διεθνές δίκαιο στη Γάζα. Η δήλωση αυτή, μάλιστα, πρωτοστάτησε στους τίτλους των βρετανικών μέσων ενημέρωσης. Όμως ο υπουργός Εξωτερικών αρνήθηκε να ξεκαθαρίσει αν οι νομικοί σύμβουλοι του έχουν υποδείξει πως το Ισραήλ έχει δράσει παράνομα. Μάλιστα, απέφυγε τις επαναλαμβανόμενες ερωτήσεις με λεπτό χειρισμό λέγοντας πως “βεβαίως και ανησυχώ βαθιά για την κρίση στην Γάζα” αλλά “δεν είναι δουλειά μου να εκδώσω δικαστικό πόρισμα”.

Η μόνη υπόνοια ότι οι δικηγόροι του υπουργείου Εξωτερικών δεν έχουν υποδείξει πως το διεθνές δίκαιο έχει παραβιαστεί, ήταν η δήλωση του Λόρδου Κάμερον ότι “οι νομικές συμβουλές – που τακτικά λαμβάνει υπόψη – ήταν συνεπείς με το γεγονός ότι δεν έχουμε αλλάξει τους κανόνες εξαγωγής όπλων προς την χώρα”.

Τέλος, αν και ο υπουργός Εξωτερικών επανέλαβε ότι η στήριξη της Βρετανίας απέναντι στο Ισραήλ δεν έχει αλλάξει, κάλεσε το Τελ Αβίβ να επιτρέψει ακόμα περισσότερη ανθρωπιστική βοήθεια στην περιοχή της Γάζας και να αποκαταστήσει την παροχή νερού.

Τα σενάρια γενοκτονίας στη Γάζα

Επισημαίνεται, ότι αύριο και μεθαύριο το Ισραήλ έχει να αντιμετωπίσει δικαστικά την Νότια Αφρική στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης. Αυτό αποφασίστηκε μετά τις κατηγορίες της δεύτερης για γενοκτονία στην περιοχή της Γάζας, μια κατηγορία με την οποία ο Ντέιβιντ Κάμερον διευκρίνισε χθες ότι δεν συμφωνεί.

Αργότερα πάντως από τις δηλώσεις Κάμερον, η Ντάουνινγκ Στριτ δήλωσε ότι το Ισραήλ “πρέπει να δρα προσεκτικά και να αποφύγει τυχόν περαιτέρω κλιμάκωση στον πόλεμό της με την Χαμάς”. Ο εκπρόσωπος Τύπου του πρωθυπουργού απάντησε μεταξύ άλλων ότι “έχουμε κάνει γνωστές και ξεκάθαρες τις θέσεις μας στην κυβέρνηση του Ισραήλ σε πολλαπλά επίπεδα. Επί της ουσίας όμως αναγνωρίζουμε ότι το Ισραήλ απαντά σε μια τρομοκρατική επίθεση”.

Επισημαίνεται, ότι δύο Βρετανοί υπήκοοι κρατούνται ακόμα όμηροι από την Χαμάς όμως ο Λόρδος Κάμερον αρνήθηκε να απαντήσει εάν οι όμηροι είναι ακόμα ζωντανοί ξεκαθαρίζοντας ότι “δεν έχει να δώσει καμία πληροφορία”.

Πηγή: Deutsche Welle

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube