Από την αντιπροεδρία του κυβερνώντος Συντηρητικού Κόμματος παραιτήθηκαν οι Βρετανοί βουλευτές Λι Άντερσον και Μπρένταν Κλαρκ-Σμιθ, καθώς δεν ακολούθησαν την κυβερνητική γραμμή και υπερψήφισαν μια τροπολογία στο «νομοσχέδιο Ρουάντα» για την απέλαση των αιτούντων άσυλο.

Η τροπολογία, την οποία προωθούσαν οι δεξιοί «αντάρτες» των Συντηρητικών απορρίφθηκε με συντριπτική πλειοψηφία στη Βουλή των Κοινοτήτων, με ψήφους 529 έναντι 68.

Στην κοινή επιστολή τους, οι Άντερσον και Κλαρκ-Σμιθ λένε ότι θέλουν το νομοσχέδιο να λειτουργήσει αλλά δεν πιστεύουν ότι είναι εφικτό κάτι τέτοιο υπό το παρόν νομικό πλαίσιο. «Μολονότι επιθυμία μας είναι να ενισχύσουμε τη νομοθεσία, αυτό σημαίνει ότι προκειμένου να ψηφίσουμε υπέρ των τροπολογιών θα πρέπει να σας υποβάλουμε την παραίτησή μας», ανέφεραν.

Το κόμμα του πρωθυπουργού Ρίσι Σούνακ είναι βαθιά διχασμένο όσον αφορά τη διατύπωση του νομοσχεδίου, στόχος του οποίου είναι να αποτρέψει τους αιτούντες άσυλο να προσφεύγουν στα δικαστήρια για να εμποδίζουν την απέλασή τους. Αύριο Τετάρτη είναι πιθανόν να τεθούν προς ψήφιση και άλλες τροπολογίες αλλά και το νομοσχέδιο στο σύνολό του. Η σημερινή τροπολογία προέβλεπε ότι οι παράτυποι μετανάστες δεν θα μπορούσαν να επικαλεστούν το διεθνές δίκαιο για να «αποτρέψουν ή να καθυστερήσουν» την απέλασή τους.

Περίπου 60 «αντάρτες» Συντηρητικοί βουλευτές ψήφισαν υπέρ. Μεταξύ αυτών ήταν η πρώην υπουργός Εσωτερικών Σουέλα Μπράβερμαν και η πρώην πρωθυπουργός Λιζ Τρας.

Πηγές: ΑΜΠΕ, Reuters, Ναυτεμπορική