Weather Icon
ΗΠΑ , ΝΑΤΟ , Σουηδία 25 Ιανουαρίου 2024

Τζεφ Φλέικ, Πρέσβης ΗΠΑ στην Άγκυρα: «Πράσινο φως» για τα F-16, μόλις δημοσιευθεί το ΦΕΚ με την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ

Τζεφ Φλέικ, Πρέσβης ΗΠΑ στην Άγκυρα: «Πράσινο φως» για τα F-16, μόλις δημοσιευθεί το ΦΕΚ με την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ

«Ο πρόεδρος (σ.σ. ο Ερντογάν) εδώ πρέπει να το υπογράψει και μετά να σταλεί στην Ουάσιγκτον»

Ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Τουρκία είπε ότι αναμένει τον πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν να ολοκληρώσει στην Εθνοσυνέλευση τη διαδικασία της ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ εντός των ημερών, δίνοντας έτσι το σήμα προς το Κογκρέσο να εγκρίνει την πώληση των F-16 στην Άγκυρα.

Σε αποκλειστική συνέντευξη στο Reuters την Πέμπτη, ο Αμερικανός πρέσβης στην Άγκυρα Τζεφ Φλέικ είπε ότι μόλις παραληφθεί το επίσημο έγγραφο επικύρωσης στην Ουάσιγκτον, το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ θα στείλει αμέσως ειδοποίηση στο Κογκρέσο για την πώληση των F-16.

Το τουρκικό κοινοβούλιο επικύρωσε την υποψηφιότητα της Σουηδίας για ένταξη στο ΝΑΤΟ την Τρίτη, βάζοντας τέλος σε ένα σημαντικό εμπόδιο για την επέκταση της Συμμαχίας έπειτα από 20 μήνες καθυστέρηση.

Ο Ερντογάν πρέπει να υπογράψει τον νόμο, που  στη συνέχεια θα δημοσιευθεί στο ΦΕΚ και θα αποσταλεί στην Ουάσιγκτον.

Ερωτηθείς αν το περιμένει αυτό «εντός ημερών», ο Φλέικ, πρώην Ρεπουμπλικανός γερουσιαστής των ΗΠΑ, είπε στο Reuters: «Ναι, το περιμένω».

«Δεν βλέπω κανένα λόγο, με το κοινοβούλιο να έχει ήδη κάνει εδώ και καιρό τις απαραίτητες ενέργειες, να περιμένει η Τουρκία», είπε. «Οπότε περιμένω μόλις αυτό πάει στην Ουάσιγκτον, τότε θα ειδοποιηθεί το Κογκρέσο (για τις πωλήσεις των F-16).

«Ο πρόεδρος (σ.σ. ο Ερντογάν) εδώ πρέπει να το υπογράψει και μετά να σταλεί στην Ουάσιγκτον», είπε τηλεφωνικά στο Reuters. Μόλις συμβεί αυτό, τότε αναμένουμε να γίνει ειδοποίηση. Και θα γίνει επίσημη ειδοποίηση».

Η παρελκυστική πολιτική της Άγκυρας είχε απογοητεύσει ορισμένους από τους δυτικούς συμμάχους της και της επέτρεψαν να αποσπάσει ορισμένες παραχωρήσεις.

Όμως ο Φλέικ, ο οποίος ήταν απεσταλμένος σε όλη τη διαδικασία, είπε ότι η Σουηδία αντιμετώπισε τις «πολύ νόμιμες ανάγκες ασφάλειας» της Τουρκίας εκείνη την περίοδο.

Ο πρεσβευτής είπε ότι έχει έρθει σε επαφή με τους επικεφαλής των επιτροπών εξωτερικών σχέσεων της Βουλής των ΗΠΑ και της Γερουσίας, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που ανησυχούν για την πώληση F-16 στην Τουρκία λόγω των ανθρωπίνων δικαιωμάτων της και των καθυστερήσεων της Σουηδίας.

«Υπάρχουν μέλη του Κογκρέσου που ένιωσαν έντονα ότι πριν προχωρήσουν στην πώληση των F-16 ότι η Σουηδία έπρεπε να είναι μέλος του ΝΑΤΟ», είπε.

«Όμως όλοι βλέπουν την αξία της συμμετοχής της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ και όλοι βλέπουν την αξία της διαλειτουργικότητας που συνοδεύει αυτόν τον εκσυγχρονισμό των F-16».

Τόσο ο Ερντογάν όσο και τα μέλη του Κογκρέσου των ΗΠΑ είχαν συνδέσει την υποστήριξη της Τουρκίας για την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ με την έγκριση του Κογκρέσου για την πώληση αεροσκαφών και κιτ εκσυγχρονισμού Lockheed Martin στην Τουρκία, ύψους 20 δισ. δολαρίων

Υπενθυμίζεται πως ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν έστειλε επιστολή στους ηγέτες των βασικών επιτροπών του Καπιτωλίου την Τετάρτη ενημερώνοντάς τους για την πρόθεσή του να ξεκινήσει την επίσημη διαδικασία ειδοποίησης για την πώληση των F-16 μόλις η Άγκυρα ολοκληρώσει τη διαδικασία ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube