“ΗΠΑ και Ελλάδα είναι πιο κοντά από ποτέ”, τόνισε ο πρέσβης των ΗΠΑ, Τζορτζ Τσούνης, από το βήμα της δεξίωσης του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου που πραγματοποιήθηκε απόψε στη Θεσσαλονίκη.

“Ήμουν με τον πρωθυπουργό στο σπίτι του και τον Τόνι Μπλίνκεν και ο υπουργός Μπλίνκεν του είπε ότι στα 30 χρόνια που είναι διπλωμάτης δεν έχει δει ποτέ αυτή τη φιλία, τη συνεργασία και την εγγύτητα ανάμεσα στις δυο χώρες μας. Και ξέρετε κάτι; Αυτό δουλεύει καλά για τις ΗΠΑ (σ.σ. είναι προς το συμφέρον των ΗΠΑ), δουλεύει καλά για την Ελλάδα και μεγάλο μέρος αυτής της δουλειάς οφείλεται σε άνδρες και γυναίκες που βρίσκονται εδώ σε αυτήν την αίθουσα. Σας ευχαριστώ πάρα πολύ!”, πρόσθεσε ο κ.Τσούνης.

Ο πρέσβης των ΗΠΑ εξήρε, επίσης, την πορεία της ελληνικής οικονομίας, επισημαίνοντας ότι ο Economist χαρακτήρισε την Ελλάδα ως Χώρα της Χρονιάς και ότι είναι η γρηγορότερα αναπτυσσόμενη οικονομία στην Ευρώπη τα τελευταία τρία χρόνια, συνεχίζει να αναπτύσσεται με διπλάσιο ρυθμό από την ευρωζώνη, είχε την μεγαλύτερη μείωση χρέους ως προς το ΑΕΠ και βιώσιμο προφίλ χρέους.

Προλογίζοντας τον πρέσβη των ΗΠΑ, ο Πρόεδρος του Ελληνο-Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου, Νικόλας Μπακατσέλος, εξέφρασε ιδιαίτερη υπερηφάνεια για το ρόλο του Επιμελητηρίου τους τελευταίους 12 μήνες και εξέφρασε την εκτίμηση ότι τις διεθνείς δυσκολίες θα επαληθευτεί η ισχυρή ανθεκτικότητα της ελληνικής οικονομίας προβλέπεται να επιβεβαιωθεί και το νέο έτος με τον οικονομικό κύκλο να διατηρείται σε άνοδο, χαρακτηρίζοντας τις μεταρρυθμίσεις, τη συνετή δημοσιονομική πολιτική, την στήριξη των εισοδημάτων και την πάταξη της φοροδιαφυγής ως εχέγγυα για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας. Παράλληλα χαρακτήρισε το 2024 ως έτος ορόσημο για το ρόλο της Θεσσαλονίκης ως διαμετακομιστικό κέντρο λόγω των μεγάλων έργων που βρίσκονται σε εξέλιξη και των επενδύσεων κυρίως από εταιρίες αμερικανικών συμφερόντων.

Ο “οικοδεσπότης” της εκδήλωσης, Αντιπρόεδρος του Ελληνο-Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου και Πρόεδρος της Επιτροπής Βορείου Ελλάδος, Βασίλης Καφάτος, τόνισε ότι παρά το ότι το 2023 ήταν μια δύσκολη χρονιά η ελληνική οικονομία ήταν ανθεκτική και διατήρησε την αναπτυξιακή της δυναμική και ότι οι διμερείς εμπορικές και οικονομικές σχέσεις βελτιώθηκαν ακόμη περισσότερο. Το Επιμελητήριο, υπογράμμισε ο κ.Καφάτος, θα αναλάβει νέες πρωτοβουλίες και δράσεις για την περαιτέρω ανάπτυξη των σχέσεων των δυο χωρών.

Εκ μέρους της Κυβέρνησης ο Υφυπουργός Εσωτερικών, αρμόδιος για θέματα Μακεδονίας και Θράκης, Στάθης Κωνσταντινίδης, προανήγγειλε συνέχιση με τηνί δια και με ακόμη μεγαλύτερη θέρμη του μεταρρυθμιστικού έργου της Κυβέρνησης και εξήρε το ρόλο των διπλωματικών αρχών των ΗΠΑ στην ενδυνάμωση των σχέσεων των δύο χωρών και του Ελληνοαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου στον τομέα των συνεργασιών και των επενδύσεων, ενώ ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας, τόνισε ότι αποτελεί πολύ μεγάλη τύχη το ότι πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα είναι ο συγκεκριμένος άνθρωπος (σ.σ. ο κ.Τσούνης) στη συγκεκριμένη κρίσιμη περίοδο και εξήρε επίσης το ρόλο του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου στις προσπάθειες για την περαιτέρω ανάπτυξη της χώρας, της Θεσσαλονίκης και της Κεντρικής Μακεδονίας.

Ναυτεμπορική