Weather Icon
ΗΠΑ , Ιράν , Ισραήλ , Λίβανος 15 Ιανουαρίου 2024

Τρεις τρόποι αντιμετώπισης της αντιπαράθεσης Ισραήλ-Χεζμπολάχ

Τρεις τρόποι αντιμετώπισης της αντιπαράθεσης Ισραήλ-Χεζμπολάχ

Η Χεζμπολάχ και το Ισραήλ βρίσκονται στα πρόθυρα ενός καταστροφικού πολέμου

Η Χεζμπολάχ και το Ισραήλ βρίσκονται στα πρόθυρα ενός καταστροφικού πολέμου. Παρά τις παρατεταμένες μάχες μετά τις επιθέσεις της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου, και οι δύο πλευρές έχουν αποφύγει τη σύγκρουση πλήρους κλίμακας. Ωστόσο, η πρόσφατη εκστρατεία στοχευμένων δολοφονιών του Ισραήλ εναντίον ανώτερων στελεχών της Χαμάς, της Χεζμπολάχ και του Ιράν τροφοδοτεί έναν εντεινόμενο κύκλο κλιμάκωσης, όπως και οι επιθέσεις από ομάδες που υποστηρίζονται από το Ιράν, όπως οι Χούθι στην Υεμένη. Τώρα διαφαίνεται η προοπτική στρατιωτικών επιδρομών των ΗΠΑ και του Ηνωμένου Βασιλείου κατά των Χούθι ως απάντηση στις επιθέσεις τους στη ναυτιλία της Ερυθράς Θάλασσας.

Υπάρχει πλέον υψηλός κίνδυνος διευρυνόμενου περιφερειακού πολέμου που θα μπορούσε να παρασύρει τις ΗΠΑ και το Ιράν και να αμφισβητήσει άμεσα τα βασικά ευρωπαϊκά συμφέροντα που συνδέονται με την περιφερειακή σταθερότητα, τις απειλές για την ασφάλεια και τις κρίσιμες οικονομικές διόδους.

Κλιμάκωση δολοφονιών

Ισραηλινοί αξιωματούχοι προειδοποιούν όλο και περισσότερο για την αποφασιστικότητά τους να άρουν την απειλή που θέτει η Χεζμπολάχ στα βόρεια σύνορά τους και να αποκαταστήσουν τη στρατιωτική αποτροπή της χώρας. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το Ισραήλ έχει ανησυχίες για την ασφάλεια, καθώς οι επιθέσεις της Χεζμπολάχ έχουν σκοτώσει αρκετούς Ισραηλινούς στρατιώτες και ανάγκασαν την εκκένωση 80.000 Ισραηλινών κατοίκων από τα σύνορα του Λιβάνου. Αλλά η Χεζμπολάχ, και ο βασικός υποστηρικτής της, το Ιράν, έχουν καταστήσει σαφές ότι θέλουν να αποφύγουν μια πλήρη σύγκρουση με το Ισραήλ. Έχουν περιορίσει τις επιθέσεις τους στις παραμεθόριες περιοχές του Ισραήλ ως μέρος της επιθυμίας να συνεχίσουν να πιέζουν το Ισραήλ για να τερματίσει τη στρατιωτική του εκστρατεία στη Γάζα, τηρώντας ταυτόχρονα τους αδιευκρίνιστους κανόνες του παιχνιδιού για να αποφευχθεί η ευρύτερη κλιμάκωση.

Αυτοί οι κανόνες του παιχνιδιού φαίνεται να έχουν ανατραπεί από την πρόσφατη εκστρατεία δολοφονίας του Ισραήλ στη Βηρυτό, στο νότιο Λίβανο και στη Δαμασκό. Οι ΗΠΑ σκότωσαν επίσης πρόσφατα ένα ανώτερο στέλεχος της Ιρακινής Λαϊκής Δύναμης Κινητοποίησης, το οποίο κατηγόρησαν ότι διεύθυνε επιθέσεις κατά των δυνάμεών τους στο Ιράκ και τη Συρία. Για να διατηρήσουν τη δική τους αίσθηση περιφερειακής αποτροπής, η Χεζμπολάχ και το Ιράν θα βρίσκονται τώρα υπό αυξανόμενη πίεση να ανταποκριθούν πιο εμφατικά σε αυτές τις επιθέσεις.

Τι πρέπει να κάνουν οι Ευρωπαίοι

Πρώτον, οι Ευρωπαίοι πρέπει να εντείνουν επειγόντως τις διπλωματικές προσπάθειές τους. Η διπλωματία της σαΐτας από τον ύπατο εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Ένωσης Ζοζέπ Μπορέλ, ο οποίος συναντήθηκε πρόσφατα με τον επικεφαλής του κοινοβουλευτικού μπλοκ της Χεζμπολάχ και μίλησε με τον Ιρανό υπουργό Εξωτερικών, προσφέρει ένα σημαντικό σημείο εισόδου για εντατικές ευρωπαϊκές προσπάθειες να απομακρυνθούν η Χεζμπολάχ και το Ιράν από τον γκρεμό. Αυτό θα πρέπει να περιλαμβάνει πιο ενεργό και υψηλού επιπέδου δέσμευση από βασικούς Ευρωπαίους ηγέτες.

Στη συνέχεια, οι Ευρωπαίοι πρέπει να κοινοποιήσουν μια ισχυρή προειδοποίηση στο Ισραήλ ενάντια στην κλιμάκωση. Υπό τις παρούσες συνθήκες, μια ισραηλινή απόφαση να ξεκινήσει έναν ευρύτερο πόλεμο με τη Χεζμπολάχ θα πρέπει να θεωρηθεί ως πράξη επιλογής και όχι ως απαραίτητη αυτοάμυνα, δεδομένης της περιορισμένης απειλής που θέτει η τρέχουσα θέση της Χεζμπολάχ. Οι Ευρωπαίοι θα πρέπει να δώσουν σήμα στο Ισραήλ ότι εάν επιλέξει αυτόν τον δρόμο, όπως φαίνεται ότι κάποιοι στην ισραηλινή κυβέρνηση σκοπεύουν να κάνουν, θα το κάνει χωρίς την ευρωπαϊκή υποστήριξη. Οι Ευρωπαίοι θα πρέπει να πιέσουν τις ΗΠΑ να περιγράψουν μια παρόμοια θέση. Η τρέχουσα δέσμευση της αμερικανικής κυβέρνησης να υποστηρίξει στρατιωτικά το Ισραήλ κατά της Χεζμπολάχ και του Ιράν, εάν διευρυνθεί η σύγκρουση, αποτελεί δούλο για την κλιμάκωση.

Τέλος, η άμεση διπλωματία είναι κρίσιμη, αλλά θα έχει δυσκολίες όσο συνεχίζεται ο πόλεμος στη Γάζα. Τρεις μήνες από την έναρξή της, και με περισσότερους από 20.000 Παλαιστίνιους νεκρούς στη Γάζα, η σύγκρουση παραμένει ο βασικός μοχλός της περιφερειακής κλιμάκωσης. Η απροθυμία των βασικών ευρωπαϊκών κρατών, συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας και του Ηνωμένου Βασιλείου, να υποστηρίξουν μια άμεση κατάπαυση του πυρός είναι ηθικά και στρατηγικά αβάσιμη. Χωρίς τον τερματισμό της σύγκρουσης στη Γάζα δεν θα υπάρχει βιώσιμος τρόπος για να αποτραπεί η εξάπλωση της ανασφάλειας, συμπεριλαμβανομένης της Ερυθράς Θάλασσας.

Δείτε τη δημοσίευση του πρωτότυπου άρθρου εδώ

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube