Ισραήλ , Παλαιστίνη 12 Ιανουαρίου 2024

Τραγική η κατάσταση στα νοσοκομεία της Γάζας

Τραγική η κατάσταση στα νοσοκομεία της Γάζας

 Καταστροφική η κατάσταση στα νοσοκομεία, τελείωσε η μορφίνη, το οξυγόνο

Οι συνθήκες στα ελάχιστα νοσοκομεία στη Λωρίδα της Γάζας που απομένουν ακόμη σε λειτουργία είναι καταστροφική, έπειτα από σχεδόν 100 ημέρες βομβαρδισμών του στρατού του Ισραήλ.

«Η μορφίνη εξαντλήθηκε», επισήμανε η αμερικανίδα γιατρός Σίμα Τζιλάνι σε ηχητικές καταγραφές της που έδωσε στη δημοσιότητα η μη κυβερνητική οργάνωση αρωγής International Rescue Committee (IRC) χθες Πέμπτη.

Δίνουν αγχολυτικά και όχι αναλγητικά στη Γάζα

Η Δρ. Τζιλάνι μόλις επέστρεψε έπειτα από αποστολή δυο εβδομάδων ομάδας της IRC στο νοσοκομείο Αλ Ακσά. «Περιθάλπουμε ασθενείς στα πρόθυρα του θανάτου (…) με Midazolam, που είναι αγχολυτικό, αλλά όχι αναλγητικό», τόνισε.

Σε πολλές περιπτώσεις ανθρώπων σε επιθανάτια αγωνία, το μόνο που μπορούν να κάνουν οι γιατροί είναι να ανακουφίσουν τον πόνο. Στον παλαιστινιακό θύλακο, δεν μπορούν κάνουν καν αυτό, πρόσθεσε.

«Δεν υπάρχει θάνατος με αξιοπρέπεια όταν είσαι στο πάτωμα τμήματος επειγόντων περιστατικών στη Λωρίδα της Γάζας και δεν υπάρχει ούτε μορφίνη, ούτε καν οξυγόνο», ανέφερε.

Κατά τη Δρ. Τζιλάνι, μόνο χάρη στο «απολύτως ηρωικό» προσωπικό —ιατρικό, νοσηλευτικό, εθελοντές— κατορθώνεται να λειτουργεί ακόμη το νοσοκομείο Αλ Ακσά, όμως δεν θα μπορέσει να αντέξει παρά λίγα 24ωρα σε κάθε περίπτωση. Η γιατρός περιέγραψε φρικιαστικές εμπειρίες σε κάποιες από τις ηχητικές καταγραφές, που μεταδόθηκαν χθες από το NPR.

ΑΠΕ-ΜΠΕ, Φιλελεύθερος

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube