REAL TIME |

ΗΠΑ 23 Ιανουαρίου 2024

Τραμπ – Χέιλι: Ποιο είναι το διακύβευμα στις εκλογές του Νιού Χάμσαϊρ

Τραμπ – Χέιλι: Ποιο είναι το διακύβευμα στις εκλογές του Νιού Χάμσαϊρ

Κρίσιμη ψηφοφορία στο Νιού Χαμσάιρ

Οι ψηφοφόροι στο Νιου Χάμσαϊρ θα αποφασίσουν αν θα δώσουν στον πρώην πρόεδρο μια επιπλέον ώθηση προς το προεδρικό χρίσμα των Ρεπουμπλικάνων ή θα ενισχύσουν την αντίπαλο της Νίκι Χέιλι, η οποία προσπαθεί να τον ανατρέψει την Τρίτη σε μια κρίσιμη προκριματική εκλογική διαδικασία.

Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ και η πρώην κυβερνήτης της Νότιας Καρολίνας έκαναν τις τελευταίες τους τοποθετήσεις στους ψηφοφόρους σε μια κούρσα που έγινε αγώνας για δύο, αφού ο κυβερνήτης της Φλόριντα Ρον ΝτεΣάντις, που κάποτε θεωρούνταν το φαβορί του κόμματος για να αναμετρηθεί με τον Τραμπ, εγκατέλειψε και υποστήριξε τον επιχειρηματία της Νέας Υόρκης.

Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι ο Τραμπ προηγείται κατά πολύ της Χέιλι, η οποία χρειάζεται μια νίκη ή μια ισχυρή δεύτερη θέση στο Νιου Χάμσαϊρ για να πάει στις εκλογές στη Νότια Καρολίνα, την πολιτεία της, όπου πάντως ο Τραμπ κυριαρχεί επίσης στις δημοσκοπήσεις. 

Ο πρώην πρόεδρος πέτυχε μια νίκη-ρεκόρ στην Αϊόβα την περασμένη εβδομάδα.

Μια ηχηρή νίκη στο Νιου Χάμσαϊρ θα του ανοίξει τον δρόμο για να εξασφαλίσει το χρίσμα και θα αποτελέσει μια αξιοσημείωτη επίδειξη δύναμης στην αρχή της διαδικασίας ανάδειξης υποψηφίων, ένα σημάδι ότι οι Ρεπουμπλικάνοι ψηφοφόροι επιθυμούν να τον επαναφέρουν στον Λευκό Οίκο παρά τις πολλαπλές ποινικές κατηγορίες εναντίον του, τις δύο παραπομπές και τη χαοτική θητεία του. 

Ο Ρεπουμπλικανός υποψήφιος θα αντιμετωπίσει στις γενικές εκλογές του Νοεμβρίου τον πρόεδρο Τζο Μπάιντεν, τον πιθανό υποψήφιο των Δημοκρατικών.

Η στρατηγική της Χέιλι

Στο Νιου Χάμσαϊρ, η Χέιλι θέλει να προσελκύσει επίσης τις ψήφους των γυναικών, ενώ εντείνει την κριτική της στον Τραμπ, για τον οποίο κάποτε εργάστηκε ως πρέσβειρα των ΗΠΑ στα Ηνωμένα Έθνη, επικρίνοντας την προτίμησή του σε ισχυρούς άνδρες όπως ο Ρώσος Βλαντίμιρ Πούτιν και ο Βορειοκορεάτης Κιμ Γιονγκ Ουν. 

Η Χέιλι επιτέθηκε επίσης στην ηλικία και τη διανοητική οξύτητα του Τραμπ, επιθέσεις που έχει εξαπολύσει τακτικά στον Μπάιντεν.

Απευθυνόμενη στη σειρά υψηλόβαθμων αξιωματούχων στη Νότια Καρολίνα που υποστήριξαν τον Τραμπ τις τελευταίες ημέρες, η Χέιλι προσπάθησε να παρουσιάσει τον εαυτό της ως υποψήφιο κατά του κατεστημένου, αναφέροντας τα σχέδιά της για τη μείωση των κυβερνητικών δαπανών και την εφαρμογή ορίων θητείας στο Κογκρέσο.

Ποιο είναι τελικά το διακύβευμα;

Από την πλευρά των Ρεπουμπλικανών, οι περισσότεροι πολιτικοί αναλυτές συμφωνούν ότι το Νιου Χαμσάιρ παρουσιάζει στη Χέιλι την καλύτερη ευκαιρία να σημειώσει μια νίκη – ή τουλάχιστον να είναι δεύτερη με μικρή διαφορά. Έχει αποκτήσει σημαντική δυναμική στην πολιτεία τους τελευταίους μήνες.

Εάν η Χέιλι δεν καταφέρει να νικήσει τον Τραμπ, ο πρώην πρόεδρος μπορεί να αναδειχθεί ως ο πιθανός υποψήφιος των Ρεπουμπλικανών για να αναμετρηθεί με τον Μπάιντεν στις γενικές εκλογές του Νοεμβρίου. 

Αν η Χέιλι τα πάει καλά, πιθανότατα θα διατηρήσει αρκετούς δωρητές και ενδιαφερόμενους ψηφοφόρους για να παρουσιάσει μια αξιόπιστη πρόκληση τις επόμενες εβδομάδες.

Ακόμη και αν ο Τραμπ χάσει, οι ανταγωνιστές του αντιμετωπίζουν μια δύσκολη μάχη. Ο πρώην πρόεδρος προηγείται της Χέιλι με περίπου 36 ποσοστιαίες μονάδες στη Νότια Καρολίνα, την πολιτεία καταγωγής της Χέιλι, όπου ο επόμενος μεγάλος διαγωνισμός για την ανάδειξη υποψηφίων θα διεξαχθεί στα τέλη Φεβρουαρίου. 

Σε εθνικό επίπεδο, ο Τραμπ έχει προβάδισμα 37 ποσοστιαίων μονάδων, σύμφωνα με την πιο πρόσφατη δημοσκόπηση των Reuters/Ipsos.

Το Νιου Χάμσαϊρ αποτελεί μια ευκαιρία για τους Δημοκρατικούς διεκδικητές του Μπάιντεν να αποδείξουν ότι υπάρχει όρεξη μεταξύ των ψηφοφόρων να αντικαταστήσουν τον εν ενεργεία πρόεδρο του κόμματος. 

Ο Μπάιντεν έχει αφιερώσει το μεγαλύτερο μέρος της ενέργειάς του στη Νότια Καρολίνα, όπου διεξάγεται ο πρώτος πλήρως εγκεκριμένος διαγωνισμός του κόμματός του και όπου η υποστήριξη των Δημοκρατικών της πολιτείας τον βοήθησε να εξασφαλίσει το χρίσμα του 2020.

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube