Ευρείας κλίμακας στρατιωτικές επιχειρήσεις και αεροπορικές επιδρομές πραγματοποιεί η Τουρκία στο βόρειο Ιράκ και τη Συρία, μετά τον θάνατο εννιά Τούρκων στρατιωτών σε βάση στο Ιράκ.

Αρχικά είχε ανακοινωθεί ότι οι νεκροί ήταν πέντε και οκτώ οι τραυματίες, ωστόσο, στη διάρκεια της νύχτας αυξήθηκε ο αριθμός των νεκρών.

«Αεροπορικές επιχειρήσεις πραγματοποιήθηκαν εναντίον τρομοκρατικών στόχων» στις περιοχές Μετίνα, Χακουρκ, Γκαρα και Γκαντιλ, ανέφερε το υπουργείο Άμυνας της χώρας σε ανακοίνωσή του, σύμφωνα το Γαλλικό Πρακτορείο.

Οι Τούρκοι στρατιώτες σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια συγκρούσεων που ακολούθησαν απόπειρα εισβολής στη βάση κοντά στην πόλη Μετίνα στο βόρειο Ιράκ, ανέφερε επίσης το υπουργείο, γνωστοποιώντας ότι πραγματοποιήθηκαν επιδρομές σε 29 τοποθεσίες, συμπεριλαμβανομένων «σπηλαίων, αποθηκών, καταφυγίων και εγκαταστάσεων πετρελαίου» που ανήκουν στο Κουρδικό Εργατικό Κόμμα (PKK) και στις Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG).

Το τουρκικό υπουργείο ‘Αμυνας ανακοίνωσε ότι συνεχίζονται οι επιχειρήσεις του τουρκικού στρατού στην περιοχή και ότι σε αυτές σκοτώθηκαν 20 μέλη του ΡΚΚ.

Μετά την κλιμάκωση των συγκρούσεων του τουρκικού στρατού με μέλη του παράνομου στην Τουρκία ΡΚΚ, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συγκαλεί έκτακτο κυβερνητικό συμβούλιο ασφαλείας στις 14:30 τοπική ώρα (13:30 ώρα Ελλάδας).

Στη σύσκεψη, που θα γίνει στο γραφείο του προέδρου στα ανάκτορα του Ντολμάμπαχτσε, θα συμμετάσχουν οι υπουργοί Εξωτερικών Χακάν Φιντάν, ‘Αμυνας Γιασάρ Γκιουλέρ, Εσωτερικών Αλί Γερλίκαγια, ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου στρατηγός Μετίν Γκιουράκ και ο αρχηγός της υπηρεσίας πληροφοριών ΜΙΤ Ιμπραχίμ Γερλίκαγια.

Στις 22 και 23 Δεκεμβρίου το τουρκικό υπουργείο ‘Αμυνας είχε ανακοινώσει τον θάνατο 12 στρατιωτών και 20 μελών του ΡΚΚ, ενώ καθημερινά οι τουρκικές αρχές ανακοινώνουν στοχευμένες επιθέσεις του στρατού και της μυστικής υπηρεσίας ΜΙΤ κατά Κούρδων ανταρτών σε βόρειο Ιράκ και βόρεια Συρία.

Ναυτεμπορική