Ενεργειακά , Τουρκία 18 Ιανουαρίου 2024

Τουρκία: Στα σκαριά το μεγαλύτερο εργοστάσιο αιολικής ενέργειας με σύστημα αποθήκευσης

Τουρκία: Στα σκαριά το μεγαλύτερο εργοστάσιο αιολικής ενέργειας με σύστημα αποθήκευσης

να σύστημα μπαταριών για την αποθήκευση ηλεκτρικής ενέργειας που θα παράγεται από το αιολικό πάρκο SOMA, το μεγαλύτερο της Τουρκίας πρόκειται να ενσωματώσει η Polat Enerji, με στόχο τη μείωση του κόστους εξισορρόπησης. Σύμφωνα με τη σύμβαση που υπέγραψε με την Partner EGS, η εγκατάσταση μπαταριών θα έχει ισχύ 4 MW σε λειτουργική ισχύ και 4 MWh σε χωρητικότητα.

Εδώ και περίπου 2 χρόνια, όταν και ξεκίνησε σε έργα αιολικής και ηλιακής ενέργειας η αποθήκευση ενέργειας η Τουρκία κατέγραψε ένα κύμα επενδυτικών προτάσεων. Στην πραγματικότητα, ωστόσο, οι μπαταρίες είναι ακριβές και εξακολουθούν να είναι ελλιπείς, πέρα από το ότι αυξάνουν σημαντικά το κόστος και προσθέτουν προκλήσεις μηχανικής. Καθώς η εγχώρια αγορά αναπτύσσεται, οι φορείς εκμετάλλευσης υφιστάμενων σταθμών ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές θα υφίστανται πίεση να τις επεκτείνουν με μπαταρίες για να παραμείνουν ανταγωνιστικοί.
 

Προμηθευτής η Huawei

Το αιολικό πάρκο Soma, που βρίσκεται στις επαρχίες Manisa και Balkesir στα δυτικά της Τουρκίας, έχει 288,1 MW. Θα είναι το πρώτο μεγάλο εργοστάσιο αιολικής ενέργειας της χώρας με εγκατάσταση μπαταρίας. Η ενσωμάτωση δύο ή περισσότερων πηγών ενέργειας στο εργοστάσιο παραγωγής ενέργειας ή η προσθήκη μπαταριών, το καθιστά υβριδικό εργοστάσιο παραγωγής ενέργειας.

Η αναβάθμιση θα συμβάλει επίσης στην ευελιξία του δικτύου, επεσήμανε ο Polat Enerji. Το μέλος του διοικητικού συμβουλίου Özgür Cireli είπε ότι η εταιρεία έχει τη μεγαλύτερη αιολική δυναμικότητα στην Τουρκία. Ο συνεργάτης EGS θα αγοράσει τον εξοπλισμό από την Huawei.

Μπαράζ επενδύσεων

Οι επενδύσεις σε μονάδες ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές με μπαταρίες συνεχίζουν να συσσωρεύονται. Η Aksa Yenilenebilir Enerji, θυγατρική της Aksa Energy, δημοσίευσε σχέδια για πολλές σημαντικές προσπάθειες τους τελευταίους μήνες. Αναπτύσσει ένα έργο για ένα αιολικό πάρκο 141 MW στο Eskisehir στα βορειοδυτικά. Θα συνδυαζόταν με σύστημα αποθήκευσης ενέργειας 141 MWh. Ο Διευθύνων Σύμβουλος της WindEurope, Giles Dickson, δήλωσε ότι είναι πολύ πιο λογικό για τους σταθμούς αιολικής ενέργειας να προσθέτουν μπαταρίες με χωρητικότητα που ισοδυναμεί με το 20% του έργου από το 100%.

Στην ίδια επαρχία, η Aksa σκοπεύει να κατασκευάσει ένα ηλιακό εργοστάσιο ισχύος 50 MW με 50 MWh σε μπαταρίες ιόντων λιθίου. Τα δύο τμήματα του υβριδικού σταθμού ηλεκτροπαραγωγής Tokur θα εκτείνονται σε 75 εκτάρια και 2,2 εκτάρια, αντίστοιχα. Επιπλέον, η εταιρεία ετοιμάζεται να εγκαταστήσει αιολική μονάδα ισχύος 111 MW με σύστημα αποθήκευσης ενέργειας μπαταρίας ιόντων λιθίου 111 MWh.

ΠΗΓΗ: energymag.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube