Ευρωπαϊκή Ένωση , ΗΠΑ 24 Ιανουαρίου 2024

Το Βερολίνο θα πρέπει να ακολουθήσει τη “στρατηγική του ντόνατ” με τον Τραμπ

Το Βερολίνο θα πρέπει να ακολουθήσει τη “στρατηγική του ντόνατ” με τον Τραμπ

Ταράζει τα νερά το ενδεχόμενο επανεκλογής Τραμπ

Η Γερμανία πρέπει να πάρει στα σοβαρά την προοπτική μιας δεύτερης θητείας του Ντόναλντ Τραμπ στο Λευκό Οίκο, δήλωσε σήμερα ο συντονιστής της γερμανικής κυβέρνησης για τις διατλαντικές σχέσεις, αφού ο Τραμπ εξασφάλισε άλλη μια ηχηρή νίκη σε προκριματικές εκλογές για το προεδρικό χρίσμα του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος.

Ο Μίχαελ Λινκ δήλωσε πως το Βερολίνο πρέπει να ακολουθήσει τη “στρατηγική του ντόνατ” για να μετριάσει τη ζημιά που θα μπορούσε να προκαλέσει ο Τραμπ στην αμερικανογερμανική σχέση, αν κερδίσει τις εκλογές το Νοέμβριο.

“Σ’ αυτή την περίπτωση, πρέπει να ακολουθήσουμε τη λεγόμενη ‘στρατηγική του ντόνατ’. Αυτό σημαίνει πως βασιζόμαστε σε επαφές γύρω απ’ αυτόν – και με εσωτερικούς παράγοντες που μπορούν ενδεχομένως να ασκήσουν βέτο σε αποφάσεις”, δήλωσε ο Λινκ στο Γερμανικό Πρακτορείο.

Η καλλιέργεια σχέσεων με αξιωματούχους σε διάφορα επίπεδα της αμερικανικής κυβέρνησης και μέσα στον ενδότερο κύκλο του Τραμπ θα χρησίμευε “σαν ένα τεράστιο μαξιλάρι ασφαλείας γύρω από τον Τραμπ”, λέει ο Λινκ, ο οποίος είναι βουλευτής των φιλελεύθερων Ελεύθερων Δημοκρατών (FDP).

Ο καλύτερος τρόπος για να επιτευχθεί αυτό είναι να οικοδομήσουμε πάνω σε κοινά συμφέροντα, για παράδειγμα στις οικονομικές σχέσεις και το εμπόριο, εκτιμά ο Λινκ.

“Υπάρχουν αρκετοί παράγοντες στις Ηνωμένες Πολιτείες, όπως επιχειρηματίες και κυβερνήτες, οι οποίοι δεν θέλουν να τους βλάψει ο Τραμπ αρχίζοντας, για παράδειγμα, έναν εμπορικό πόλεμο με την ΕΕ”.

Η Γερμανία και η Ευρώπη πρέπει να χρησιμοποιήσουν το χρόνο μέχρι τις αμερικανικές εκλογές της 5ης Νοεμβρίου για να ενισχύσουν τη δική τους ανταγωνιστικότητα, συνέχισε ο Λινκ.

“Η Ευρώπη πρέπει να είναι ένας ισχυρός εταίρος που τον παίρνουν στα σοβαρά – αυτό ισχύει για την οικονομία, αλλά και σε ό,τι αφορά ένα δίκαιο καταμερισμό των βαρών στο ΝΑΤΟ”.

Η τελευταία εναπομείνασα αντίπαλος του Τραμπ στην κούρσα για το χρίσμα των ρεπουμπλικάνων, η πρώην πρεσβευτής στον ΟΗΕ Νίκι Χέιλι, θα αντιμετωπίσει δυσκολίες μετά τη χθεσινή ήττα στο Νιού Χαμσάιρ, δήλωσε ο Λινκ.

“Αν όμως αντέξει μέχρι τις προκριματικές στην πολιτεία της, στη Νότια Καρολίνα, οι εκπλήξεις εξακολουθούν να είναι δυνατές, αν και όχι πιθανές”.

Το DPA επισημαίνει πως, μετά την ψηφοφορία στο Νιου Χαμσάιρ, φαίνεται όλο και πιο πιθανή μια επανάληψη της εκλογικής μονομαχίας του 2020 ανάμεσα στον Τραμπ και τον δημοκρατικό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, capital.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube