Weather Icon
Ιράν 17 Ιανουαρίου 2024

Το μήνυμα του Ιράν με τις επιθέσεις σε Πακιστάν, Ιράκ και Συρία

Το μήνυμα του Ιράν με τις επιθέσεις σε Πακιστάν, Ιράκ και Συρία

Μήνυμα προς ΗΠΑ και Ισραήλ

Με τις επιθέσεις στην ιρακινή, τη συριακή και την πακιστανική επικράτεια οι Φρουροί της Ισλαμικής Επανάστασης του Ιράν δείχνουν ότι έχουν καταστεί σημαντική περιφερειακή στρατιωτική δύναμη, όπως τονίζει σε ανάλυσή του το βρετανικό δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο BBC.

Οι Φρουροί της Επανάστασης υποστηρίζουν πως οι αμερικανικές βάσεις στη Μέση Ανατολή καθώς και οι ισραηλινές βάσεις στο Τελ Αβίβ και στη Χάιφα βρίσκονται εντός του βεληνεκούς των βαλλιστικών τους πυραύλων.

Μέσα σε διάστημα 24 ωρών έκαναν επίδειξη των στρατιωτικών του δυνατοτήτων τους, εκτοξεύοντας πυραύλους και drones σε στόχους σε τρεις διαφορετικές χώρες.

Iranian Army via AP

Το βράδυ της Τρίτης, οι Φρουροί της Επανάστασης επιτέθηκαν σε δύο στόχους στο γειτονικό Πακιστάν, με τα ιρανικά κρατικά μέσα ενημέρωσης να μεταδίδουν πως από τις επιθέσεις καταστράφηκαν δύο βάσεις της παραστρατιωτικής οργάνωσης Τζάις αλ Αντλ («Στρατός της Δικαιοσύνης») ως αντίποινα για τον θάνατο Ιρανών συνοριακών φρουρών τις προηγούμενες εβδομάδες.

Η Τζάις αλ Αντλ, μια σουνιτική οργάνωση που υποστηρίζει ότι μάχεται για τα δικαιώματα της εθνοτικής ομάδας των Βαλούχων στο νοτιοανατολικό Ιράν, ανακοίνωσε ότι χτυπήθηκαν δύο σπίτια όπου ζούσαν οικογένειες μελών της.

Το Πακιστάν χαρακτήρισε τις επιθέσεις «εντελώς απαράδεκτες», ανακοινώνοντας πως είχαν ως αποτέλεσμα τον θάνατο δύο παιδιών και προειδοποίησε για «σοβαρές συνέπειες».

Επίθεση στο ιρακινό Κουρδιστάν

Καταδίκη επίθεσης υπήρξε και από το Ιράκ, καθώς οι Φρουροί της Επανάστασης εκτόξευσαν 11 βαλλιστικούς πυραύλους εναντίον του Ιρμπίλ, της πρωτεύουσας της ημιαυτόνομης επαρχίας του Κουρδιστάν.

Τουλάχιστον τέσσερις πολίτες σκοτώθηκαν, σύμφωνα με την τοπική κυβέρνηση, της οποίας ο πρωθυπουργός Μασνούρ Μπαρζανί χαρακτήρισε την επίθεση ως «έγκλημα κατά του κουρδικού λαού».

Το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων Fars, που είναι κοντά στους Φρουρούς της Επανάστασης, ισχυρίστηκε πως στις επιθέσεις καταστράφηκε το «αρχηγείο» της ισραηλινής Μοσάντ στην περιοχή. Ισχυρισμός ο οποίος αντικρούστηκε κατηγορηματικά από το Συμβούλιο Ασφαλείας της Επαρχίας του Κουρδιστάν.

Τέσσερις από τους πυραύλους των Φρουρών της Επανάστασης κατέστρεψαν το σπίτι του Κούρδου επιχειρηματία, Πεζράβ Ντιζαγί, ο οποίος σκοτώθηκε μαζί με την 11κόρη του.

Όπως επισημαίνει το BBC, η επίθεση στο Ιρμπίλ στέλνει το μήνυμα πως όχι μόνο οι Φρουροί της Επανάστασης μπορούν να πραγματοποιήσουν χτυπήματα ακριβείας, αλλά επίσης έχουν την ικανότητα να πλήξουν στρατιωτικές υποδομές, κοντά στο διεθνές αεροδρόμιο του Ιρμπίλ, όπου σταθμεύουν αμερικανικές και ξένες δυνάμεις.

Πηγή: BBC

Επίθεση και στη Συρία

Το βράδυ της Δευτέρας οι Φρουροί της Επανάστασης εκτόξευσαν βαλλιστικούς πυραύλους σε περιοχές, όπου όπως υποστηρίζουν, υπάρχουν βάσεις του Ισλαμικού Κράτους και άλλων τρομοκρατικών ομάδων στην επαρχία της Ιντλίμπ στη βορειοδυτική Συρία.

Σύμφωνα με τους Φρουρούς της Επανάστασης, οι επιθέσεις στο Ιντλίμπ έγιναν ως αντίποινα για τη διπλή βομβιστική επίθεση του ISIS στην Κερμάν στο νότιο Ιράν στις 3 Ιανουαρίου, όπου έχασαν τη ζωή τους 94 άνθρωποι.

Οι Φρουροί της Επανάστασης ανακοίνωσαν ότι χρησιμοποίησαν έναν πύραυλο Kheibar Shekan, ο οποίος ταξίδεψε έως και 1.450 χιλιόμετρα για να πλήξει το Ιντλίμπ. Όπως ανακοίνωσαν, ο πύραυλος εκτοξεύτηκε από τη νότια επαρχία του Κουζεστάν, παρόλο που θα μπορούσε να το κάνει από τη δυτική επαρχία του ιρανικού Δυτικού Αζερμπαϊτζάν, που βρίσκεται πολύ πιο κοντά στη Συρία.

Όπως σημειώνει το BBC, η επιλογή του πυραύλου και η τοποθεσία εκτόξευσής τους υποδηλώνουν ότι το Ιράν θέλει να δείξει στον κόσμο πως οι πύραυλοί του μπορούν να πλήξουν διάφορες τοποθεσίες στο Ισραήλ, που συνορεύει με τη Συρία.

Πηγή: BBC, liberal.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube