Weather Icon

Το Ιράκ ετοιμάζεται να βάλει τέλος στην αποστολή του υπό τις ΗΠΑ συνασπισμού – Πλήγμα για τις ΗΠΑ

Το Ιράκ ετοιμάζεται να βάλει τέλος στην αποστολή του υπό τις ΗΠΑ συνασπισμού – Πλήγμα για τις ΗΠΑ

Σύμφωνα με δήλωση του Ιρακινού πρωθυπουργού

Η δήλωση του Σουντάνι έγινε μία ημέρα αφού αμερικανικό πλήγμα στοίχισε τη ζωή σε αρχηγό πολιτοφυλακής στη Βαγδάτη, προκαλώντας οργή μεταξύ των οργανώσεων που είναι σύμμαχες του Ιράν και οι οποίες ζήτησαν από την κυβέρνηση να βάλει τέλος στην παρουσία του συνασπισμού στο Ιράκ.

“Η κυβέρνηση ορίζει την ημερομηνία για την έναρξη της διμερούς επιτροπής, η οποία θα επιβάλει ρυθμίσεις για το μόνιμο τερματισμό της παρουσίας των δυνάμεων του διεθνούς συνασπισμού στο Ιράκ”, προστίθεται στη δήλωση που εκδόθηκε από το πρωθυπουργικό γραφείο.

Στην επιτροπή θα συμμετέχουν επίσης αντιπρόσωποι του στρατιωτικού συνασπισμού, διευκρίνισε κυβερνητικός αξιωματούχος.

Οι αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις εξαπέλυσαν τη χθεσινή επιδρομή σε αντίποινα για πρόσφατες επιθέσεις εναντίον αμερικανικού προσωπικού, ανακοίνωσε το Πεντάγωνο.

Οι ΗΠΑ διαθέτουν 900 μέλη στρατιωτικού προσωπικού στη Συρία και 2.500 στο Ιράκ, σε μια αποστολή για την οποία λένε πως έχει στόχο να συμβουλεύει και να βοηθάει τοπικές δυνάμεις να αποτρέψουν μια νέα εμφάνιση του Ισλαμικού Κράτους, που το 2014 είχε καταλάβει μεγάλα τμήματα των δύο χωρών, πριν ηττηθεί.

Πολιτοφυλακές που είναι σύμμαχες του Ιράν στο Ιράκ και τη Συρία αντιτίθενται στην εκστρατεία που διεξάγει το Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας και θεωρούν εν μέρει υπεύθυνες τις ΗΠΑ.

Ο Σουντάνι έχει περιορισμένο έλεγχο σε μερικές υποστηριζόμενες από το Ιράν παρατάξεις, την υποστήριξη των οποίων χρειάσθηκε πριν από ένα χρόνο για να κερδίσει την εξουσία και ο οποίος έχει σχηματίσει τώρα έναν ισχυρό κυβερνητικό συνασπισμό.

“Υπογραμμίζουμε τη σταθερή θέση μας για τον τερματισμό της ύπαρξης του διεθνούς συνασπισμού αφού θα έχουν τελειώσει οι δικαιολογίες για την ύπαρξή του”, αναφέρεται στη δήλωση του Σουντάνι.

Η τζιχαντιστική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε χθες την ευθύνη για δύο εκρήξεις στο Ιράν που σκότωσαν σχεδόν 90 ανθρώπους και προκάλεσαν τον τραυματισμό πολλών άλλων κατά το μνημόσυνο του κορυφαίου ιρανού στρατιωτικού διοικητή Κασέμ Σουλεϊμανί.

capital.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube