Weather Icon
Ευρωπαϊκή Ένωση 8 Ιανουαρίου 2024

Θα αποκτήσει τελικά η Ε.Ε. τον δικό της στρατό;

Θα αποκτήσει τελικά η Ε.Ε. τον δικό της στρατό;

Οι αμυντικές φιλοδοξίες της ΕΕ σε ένα κομβικό έτος

Του Tim Lawrenson

Η μακροχρόνια ιστορία της αμυντικής βιομηχανικής φιλοδοξίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα μπορούσε να βρίσκεται σε μια σημαντική στιγμή.

Η ετήσια διάσκεψη του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Άμυνας (EDA) στις 30 Νοεμβρίου 2023 έγινε μάρτυρας μιας ηχηρής έκκλησης συστράτευσης από την πρόεδρο της ΕΕ, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. Το μήνυμά της ήταν ότι η Ευρώπη πρέπει να αναλάβει τη “στρατηγική ευθύνη” για τη δική της άμυνα, όπως και για την άμυνα της Ουκρανίας, απαιτώντας πολύ μεγαλύτερη συνεργασία μεταξύ των κρατών μελών και αντιστροφή της τάσης για προμήθεια ολοένα και περισσότερου αμυντικού εξοπλισμού εκτός ΕΕ.

Η Φον ντερ Λάιεν υποστήριξε ότι τα κράτη μέλη της ΕΕ που προμηθεύονται εξοπλισμό εκτός ΕΕ υπονομεύουν το μακροπρόθεσμο μέλλον της αμυντικής βιομηχανικής βάσης της Ευρώπης. Αυτές οι επενδύσεις θα πρέπει να χρησιμοποιηθούν για την προώθηση της ευρωπαϊκής καινοτομίας και τη διατήρηση της βιομηχανίας της σε εύλογο επίπεδο, υποστήριξε, προσθέτοντας, “η Ευρώπη πρέπει να ξοδεύει περισσότερα, καλύτερα και από κοινού”.

Η φιλοδοξία δεν είναι καθόλου νέα. Βάσει αυτής υποστηρίχθηκε η δημιουργία του EDA πριν από σχεδόν δύο δεκαετίες, αλλά η πρόοδος ήταν αργή στην καλύτερη περίπτωση. Η ΕΕ στοχεύει εδώ και καιρό να προμηθεύεται συλλογικά το 35% του αμυντικού εξοπλισμού της. Ωστόσο, το 2021, οι συλλογικές δαπάνες παρέμειναν πεισματικά χαμηλές, ανερχόμενες μόνο στο 18% των συνολικών δαπανών για εξοπλισμό, το ίδιο ποσοστό με το 2006, σύμφωνα με στοιχεία του EDA.

Ουκρανική προειδοποίηση

Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία το 2022 ανανέωσε την επείγουσα ανάγκη εντός της ΕΕ για την αντιμετώπιση των αμυντικών βιομηχανικών ελλείψεων.

Δύο νέα νομικά μέσα θεσπίστηκαν το 2023. Το ένα, η ενίσχυση της ευρωπαϊκής αμυντικής βιομηχανίας κατά 300 εκατ. ευρώ μέσω κοινής πράξης προμηθειών, αποζημιώνει οικονομικά τα κράτη μέλη για την από κοινού προμήθεια επιλέξιμου αμυντικού εξοπλισμού ευρωπαϊκής προέλευσης. Το άλλο, ο νόμος για την υποστήριξη της παραγωγής πυρομαχικών με ποσό 500 εκατ. ευρώ, επιδοτεί εταιρείες που επενδύουν στον εκσυγχρονισμό και την επέκταση των εγκαταστάσεων πυρομαχικών.

Η ΕΕ προσάρμοσε επίσης την εκτός προϋπολογισμού Ευρωπαϊκή Διευκόλυνση Ειρήνης (EPF) εντός εβδομάδων από την εισβολή της Ρωσίας, χρησιμοποιώντας την για να αποζημιώσει τα κράτη μέλη για τη δωρεά όπλων και πυρομαχικών στην Ουκρανία. Το EPF, που δημιουργήθηκε τον Μάρτιο του 2021 ως εργαλείο διατήρησης της ειρήνης, δεν προοριζόταν ποτέ να χρησιμοποιηθεί για μεταφορά φονικών όπλων σε εμπόλεμη ζώνη. Ένα συμπληρωματικό ταμείο της ΕΕ ύψους 1 δισεκατομμυρίου ευρώ ιδρύθηκε στη συνέχεια τον Μάρτιο του 2023 για να ενθαρρύνει τα κράτη μέλη να προμηθεύονται πυρομαχικά, τόσο για την Ουκρανία όσο και για να αναπληρώσουν τα εξαντλημένα εθνικά τους αποθέματα.

Ταυτόχρονα, η ΕΕ και τα κράτη μέλη έθεσαν τον φιλόδοξο στόχο να παραδώσουν ένα εκατομμύριο φυσίγγια πυροβολικού των 155 χιλ. στην Ουκρανία εντός 12 μηνών. Αυτός ο στόχος φαίνεται πλέον απίθανο να επιτευχθεί, αλλά η αύξηση της παραγωγής πυρομαχικών βρίσκεται τουλάχιστον σε εξέλιξη.

Ανάπτυξη στρατηγικής

Ωστόσο, όλα αυτά είναι βραχυπρόθεσμα έκτακτα μέτρα. Για να θέσει τις προσπάθειες της ΕΕ σε πιο σταθερές βάσεις, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ο εκτελεστικός βραχίονας του μπλοκ, ανακοίνωσε πρόσφατα σχέδια για την ανάπτυξη μιας ευρωπαϊκής αμυντικής βιομηχανικής στρατηγικής. Αυτό πρόκειται να ξεκινήσει στις αρχές του επόμενου έτους και έχει ξεκινήσει μια διαδικασία διαβούλευσης με τα ενδιαφερόμενα μέρη.

Η φον ντερ Λάιεν χρησιμοποίησε τη διάσκεψη του EDA για να δώσει μια γεύση από τους επερχόμενους τομείς εστίασης, συμπεριλαμβανομένης μιας νέας λειτουργίας στρατηγικού σχεδιασμού της ΕΕ για τον συντονισμό των απαιτήσεων των κρατών μελών και την ενθάρρυνση της έναρξης εμβληματικών “έργων κοινού ενδιαφέροντος”· νέους μηχανισμούς χρηματοδότησης που θα συμβάλουν στην αντιστάθμιση του υψηλότερου κόστους των πολυεθνικών αμυντικών προγραμμάτων (όπως η απαλλαγή από τον ΦΠΑ για κοινές προμήθειες και οι διευκολύνσεις των κανόνων για το εθνικό έλλειμμα)· πιο εξορθολογισμένους κανόνες στα αμυντικά μέσα της ΕΕ· και καλύτερη αξιοποίηση της τεχνολογίας διπλής χρήσης.

Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ είπε στη συγκέντρωση του EDA ότι η αμυντική βιομηχανία της ΕΕ είναι “η κινητήρια δύναμη της ασφάλειάς μας” και χρειάζεται μια “κανονική λειτουργία” ενιαία αγορά. Τα σχεδιαζόμενα 600 δισ. ευρώ σε αμυντικές επενδύσεις των κρατών μελών την επόμενη δεκαετία θα πρέπει, υποστήριξε, να επιτρέψουν τελικά στην ΕΕ να αποφύγει τον κατακερματισμό της ζήτησης και της προσφοράς, προσθέτοντας ότι το μήνυμα πρέπει να είναι “παράγουμε και θα αγοράσουμε”.

Ευρωπαϊκή διάσπαση

Δεν συμφωνούν όλοι με τις αμυντικές βιομηχανικές φιλοδοξίες της ΕΕ. Μια ομάδα τεσσάρων κρατών μελών – Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία και Σουηδία – έγραψε πρόσφατα στην Επιτροπή προειδοποιώντας ενάντια σε μια αρπαγή εξουσίας. Κάλεσαν την Επιτροπή να παραμείνει εστιασμένη στα πρώτα στάδια του κύκλου ζωής της ανάπτυξης αντί να επεκτείνει την αρμοδιότητά της στις προμήθειες, όπου, όπως υποστηρίζουν, ο ανταγωνισμός παραμένει ζωτικής σημασίας.

Επιπλέον, τα κράτη μέλη δείχνουν περιορισμένη όρεξη για σημαντική ενίσχυση των αμυντικών ταμείων της Επιτροπής. Χωρίς τέτοια χρηματοδότηση, είναι δύσκολο να δούμε αυτά τα σχέδια για ένα νέο μέσο συνεταιριστικών προμηθειών να έχουν μεγάλο αντίκτυπο.

Τα μικρότερα κράτη αντιστέκονται παρομοίως στην πίεση να αγοράσουν ευρωπαϊκό υλικό, δεδομένου ότι πολλά έχουν ένοπλες δυνάμεις που είναι βαθιά ενσωματωμένες στο δόγμα, τα πρότυπα και τον εξοπλισμό του ΝΑΤΟ, μεγάλο μέρος των οποίων αποκτήθηκε από τις ΗΠΑ. Ανησυχούν ότι τα ευρωπαϊκά προϊόντα δεν θα είναι διαλειτουργικά με τον υπάρχοντα εξοπλισμό τους. Επιπλέον, οι δικές τους αμυντικές εταιρείες είναι βαθιά ενσωματωμένες στις αλυσίδες εφοδιασμού των αμερικανικών βασικών εργολάβων, δημιουργώντας αμφιβολίες για το εάν τα ευρωπαϊκά προγράμματα θα προσφέρουν παρόμοια βιομηχανικά οφέλη.

Το επόμενο έτος θα μπορούσε να είναι ένα ναδίρ για τις αμυντικές βιομηχανικές φιλοδοξίες της ΕΕ. Οι ευρωεκλογές είναι προγραμματισμένες τον Μάιο, σε μια περίοδο που τα ευρωσκεπτικιστικά δεξιά κόμματα βρίσκονται σε άνοδο. Μια νέα Επιτροπή θα αναλάβει καθήκοντα αργότερα μέσα στο έτος, ενδεχομένως με προτεραιότητες εκτός της άμυνας και με την ενδιάμεση αναθεώρηση του επταετούς δημοσιονομικού κύκλου, παρέχοντας μια δοκιμασία οξύτητας της όρεξης των κρατών μελών να ενισχύσουν τον ρόλο της Επιτροπής στην άμυνα και την υπογραφή στο όραμα της φον ντερ Λάιεν για “πλήρως ανεπτυγμένη αμυντική ένωση”.

Φυσικά, άλλες εκλογές που θα γίνουν τον Νοέμβριο του επόμενου έτους θα μπορούσαν να είναι ακόμη πιο σημαντικές για την αμυντική πολιτική της Ευρώπης. Η προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ θα μπορούσαν να μετατοπίσουν θεμελιωδώς τις αμυντικές βιομηχανικές φιλοδοξίες της Ευρώπης, δεδομένου ότι ο πρώην πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, ο κορυφαίος υποψήφιος των Ρεπουμπλικάνων, έχει κατηγορήσει την Ευρώπη ότι είναι αφελής στο θέμα της ασφάλειας και συνεχίζει να απειλεί να αποχωρήσει από το ΝΑΤΟ.

Δείτε τη δημοσίευση του πρωτότυπου άρθρου εδώ

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube