Η Μόσχα και η Τεχεράνη θα ενισχύσουν τη συνεργασία τους στον τομέα της ασφάλειας και θα συνεργαστούν για να αντιμετωπίσουν τις κυρώσεις που τους επιβλήθηκαν από τη Δύση, δήλωσε ο βασικός αρχιτέκτονας της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, Νικολάι Πατρούσεφ.

Ποιος είναι ο Πατρούσεφ

Ο Πατρούσεφ είναι ένας από τους στενότερους συμμάχους και συμβούλους του Βλαντίμιρ Πούτιν και ασκεί σημαντική επιρροή στην κυβερνητική πολιτική ως επικεφαλής του ισχυρού Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας. Στο συμβούλιο διαμορφώνεται η πολιτική ασφαλείας της Ρωσίας και είναι το κέντρο όπου λαμβάνονται πληροφορίες από ρωσικές πηγές και δίκτυα από το εξωτερικό. Ο Πατρούσεφ είναι αυτός που ερμηνεύει αυτές τις πληροφορίες.

Σύμφωνα με τον καθηγητή Μαρκ Γκαλεότι, πρόκειται για τον πιο επικίνδυνο άνδρα στη Ρωσία καθώς έχει αναδειχθεί ως μια ηγετική φωνή στον στενό κύκλο του Πούτιν που θέλει να διεξαγάγει έναν ανελέητο πόλεμο στην Ουκρανία, με απώτερο στόχο την κατάληψη του Κιέβου.

Η συνάντηση

Ο Πατρούσεφ ανακοίνωσε τη στενότερη συνεργασία μεταξύ Ρωσίας και Ιράν μετά από συνάντηση που είχε με τον επικεφαλής του Ανώτατου Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας του Ιράν, Αλί Ακμπάρ Αχμαντιάν.

Κατά τη συνάντησή τους, οι δύο άνδρες συζήτησαν για τους στενότερους δεσμούς μεταξύ των συμβουλίων ασφαλείας των δύο χωρών, των υπηρεσιών επιβολής του νόμου και των υπηρεσιών πληροφοριών, σύμφωνα με το ρωσικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Tass.

Η συζήτηση των αξιωματούχων επικεντρώθηκε στην «ασφάλεια των πληροφοριών και την οικονομική ασφάλεια ενόψει της πίεσης που δέχονται από τις κυρώσεις των δυτικών χωρών», ανέφερε το πρακτορείο, με τον Πατρούσεφ να καμαρώνει λέγοντας ότι οι σχέσεις μεταξύ των χωρών «φτάνουν σε νέο επίπεδο».

Ο Αχμαντιάν, από την πλευρά του, άδραξε την ευκαιρία για να αναφερθεί στο ρόλο των ΗΠΑ στον πόλεμο του Ισραήλ εναντίον της Χαμάς. «Το μεγαλείο της Αμερικής έχει καταρρεύσει και σήμερα δεν μπορεί καν να συγκεντρώσει τους παραδοσιακούς συμμάχους της. Μια χώρα που θεωρεί τον εαυτό της υπερδύναμη εμπλέκεται σε πόλεμο εναντίον των ομάδων του ”άξονα της αντίστασης” και του λαού της περιοχής», ανέφερε σύμφωνα με τα κρατικά μέσα ενημέρωσης του Ιράν.

Η διμερής συμφωνία μεταξύ του Ιράν και της Ρωσίας αναμένεται να υπογραφεί από τους προέδρους των χωρών, αν και δεν έχει οριστεί ημερομηνία, δήλωσε το υπουργείο Εξωτερικών στη Μόσχα, σύμφωνα με το Tass.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι δεσμοί μεταξύ Τεχεράνης και Μόσχας έχουν ενισχυθεί από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία. Το Ιράν φέρεται να προμηθεύει τις ρωσικές δυνάμεις με μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα Shahed (UAV) που έχουν προκαλέσει σημαντικά πλήγματα στις ουκρανικές υποδομές.  Και οι δύο χώρες διαθέτουν πυρηνικά όπλα και περιορίζονται από τις διεθνείς κυρώσεις που έχουν επιβληθεί σε βάρος τους.

Ναυτεμπορική