REAL TIME |

Aφρική , Κίνα 23 Ιανουαρίου 2024

Σύνοδος Αδεσμεύτων στην Αγκόλα: Κίνα και Αδέσμευτοι εργάζονται για μια νέα διεθνή διακυβέρνηση

Σύνοδος Αδεσμεύτων στην Αγκόλα: Κίνα και Αδέσμευτοι εργάζονται για μια νέα διεθνή διακυβέρνηση

19η Σύνοδος του Κινήματος των Αδεσμεύτων

Του Κώστα Ράπτη

Από τις 15 έως τις 22 Ιανουαρίου, η καρδιά του πλανητικού Νότου χτυπούσε στην Καμπάλα της Ουγκάντας. Μακριά από το βεληνεκές της προσοχής των δυτικών μέσων ενημέρωσης, η μεγάλη πλειοψηφία του παγκόσμιου πληθυσμού εκπροσωπήθηκε σε δύο διαδοχικές συνόδους, όπου έκδηλη υπήρξε η επιδίωξη ριζικής μεταβολής της διεθνούς αρχιτεκτονικής.

Η πρώτη, μέχρι τις 20 Ιανουαρίου, ήταν η 19η Σύνοδος του Κινήματος των Αδεσμεύτων, όπου ο Αζέρος πρόεδρος Ιλχάμ Αλίγιεφ παρέδωσε την ηγεσία του σώματος για την επόμενη τετραετία στον 80χρονο πρόεδρο (από το 1986) της Ουγκάντα, Γιοουέρι Μουσέβενι.

Αμέσως μετά ακολούθησε η κοινή σύνοδος της Ομάδας των 77 με την Κίνα, όπου και πάλι η Ουγκάντα παρέλαβε την προεδρία από την Κούβα.

Υπενθυμίζεται ότι το Κίνημα των Αδεσμεύτων ιδρύθηκε στη Γιουγκοσλαβία το 1956, στη βάση των αρχών της Συνόδου της Μπαντούνγκ την προηγούμενη χρονιά, από τις χώρες (στις περισσότερες περιπτώσεις μόλις αποαποικιοποιημένες) οι οποίες κρατήθηκαν έξω από τους αντίπαλους συνασπισμούς του Ψυχρού Πολέμου, και σήμερα περιλαμβάνει 121 κράτη-μέλη (μετά και την εισδοχή του Νοτίου Σουδάν στη σύνοδο της Καμπάλα) και 20 κράτη-παρατηρητές, αποτελώντας το μεγαλύτερο διεθνές σώμα μετά τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών.

Η Ομάδα των 77 αποτελεί ούτως ειπείν τον οικονομικό βραχίονα του πλανητικού Νότου και έκανε την εμφάνισή της στη Σύνοδο των Ηνωμένων Εθνών για το Εμπόριο και την Ανάπτυξη τo 1964, για να υιοθετήσει τρία χρόνια αργότερα τη Χάρτα του Αλγερίου και να συγκροτήσει τα όργανά της.

Σήμερα από τα 77 ιδρυτικά μέλη έχει φθάσει να περιλαμβάνει 135, ενώ τα τελευταία χρόνια πραγματοποιεί κοινές συνόδους με την Κίνα: η Καμπάλα φιλοξένησε την τρίτη Σύνοδο του Νότου, όπως ονομάζεται πλέον η διοργάνωση.

Το Κινέζο ηγέτη Σι Τζινπινγκ εκπροσώπησε ο αντιπρόεδρος της κινεζικής κυβέρνησης Λιού Γκουοζόνγκ, ο οποίος κατέστησε σαφή την πρόθεση των συμμετεχόντων να αναμορφώσουν τους θεσμούς της παγκόσμιας διακυβέρνησης, με πρώτη προτεραιότητα το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, την Παγκόσμια Τράπεζα και τον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου (στον οποίο η Κίνα συμμετέχει από το 2003).

Ειδικότερα, ο ρόλος των ΗΠΑ ως φιλοξενούσας χώρας και πραγματικής ηγέτιδας δύναμης των θεσμών του Bretton Woods (ΔΝΤ, Παγκόσμιας Τράπεζας) κρίνεται αναντίστοιχος προς τις νέες διεθνείς δυναμικές, όπου επείγει να βρουν τη φωνή τους οι αναδυόμενες οικονομίες της Ασίας και της Αφρικής.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ δεν διαφωνεί. Απευθυνόμενος στη σύνοδο της Καμπάλα, ο Αντόνιο Γκουτέρες υποστήριξε ότι το διεθνές σύστημα είναι “εκτός τόπου και χρόνου, απομεινάρι μιας περασμένης εποχής, όταν πολλές από τις χώρες σας ήταν αποικίες”, ενώ “το Συμβούλιο Ασφαλείας έχει παραλύσει από γεωπολιτικές διαιρέσεις και η σύνθεσή του δεν αντιπροσωπεύει τις πραγματικότητες του σημερινού κόσμου και πρέπει να αλλάξει”.

Ο Λιού, από την πλευρά του, δεν έχασε την ευκαιρία να διαφημίσει ορισμένους από τους εναλλακτικούς θεσμούς στην ίδρυση των οποίων έχει πρωταγωνιστήσει η Κίνα: Νέα Αναπτυξιακή Τράπεζα, Ασιατική Επενδυτική Τράπεζα Υποδομών, Ταμείο του Δρόμου του Μεταξιού. Στο τριτοκοσμικό ακροατήριο η Κίνα εμφανίζεται ταυτοχρόνως ως μία χώρα του Νότου, ακόμη αναπτυσσόμενη, αλλά και ως φορέας χρηματοδότησης και επενδύσεων (χωρίς τους όρους ή τους αποκλεισμούς των θεσμών του Bretton Woods), εμπλεκόμενη σε 3.000 πρότζεκτ των νέων δρόμων του μεταξιού, συνολικού ύψους ενός τρισ. δολαρίων.

“Η συλλογική ανάδυση των χωρών του Πλανητικού Νότου δεν μπορεί να σταματήσει, ωστόσο η άδικη και ανισότιμη πολιτική και οικονομική τάξη πραγμάτων που έχει κληροδοτηθεί από το παρελθόν εξακολουθεί να έχει επιβραδυντικές επιπτώσεις” τόνισε ο αντιπρόεδρος της κινεζικής κυβέρνησης, τονίζοντας ότι επείγει η ενίσχυση της συνεργασίας Νότου προς Νότο.

Άλλωστε σε ό,τι αφορά το πολιτικό επίπεδο ηχηρή είναι η αμφισβήτηση της Δύσης στους κόλπους των Αδεσμεύτων στο φόντο του πολέμου στη Γάζα. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο πρόεδρος της Νοτίου Αφρικής Σίριλ Ραμαφόσα επικαλέστηκε ακριβώς τα όσα συμβαίνουν στη Μέση Ανατολή για να υποστηρίξει ότι έχει καταδειχθεί η ανεπάρκεια του ΟΗΕ, ιδίως του Συμβουλίου Ασφαλείας, και να διακηρύξει ότι χρειάζεται να εγκαθιδρυθεί ένα σύστημα παγκόσμιας διακυβέρνησης το οποίο να είναι δίκαιο και να ανταποκρίνεται στις ανάγκες όλων των ατόμων που απειλούνται.

Σε αντάλλαγμα, δε, έλαβε την υποστήριξη όλων των παρισταμένων στην προσφυγή της Νοτίου Αφρικής κατά του Ισραήλ στο Διεθνές Δικαστήριο με την κατηγορία της γενοκτονίας.

capital.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube