Weather Icon
Ισραήλ , Κατάρ , Λίβανος , Συρία , Τουρκία 4 Ιανουαρίου 2024

Strafor: Τα ρίσκα που παίρνει το Ισραήλ καταδιώκοντας ηγέτες της Χαμάς

Strafor: Τα ρίσκα που παίρνει το Ισραήλ καταδιώκοντας ηγέτες της Χαμάς

Μια νέα επιχείρηση αλά «Μόναχο» μπορεί να γυρίσει μπούμερανγκ για το Τελ Αβιβ. Οι χώρες που μπορεί να εμπλακούν, οι αντιδράσεις και οι κίνδυνοι ευρύτερης ανάφλεξης στη Μέση Ανατολή.

Aν το Ισραήλ πραγματοποιήσει εκστρατεία για τη δολοφονία των ηγετών της Χαμάς στο εξωτερικό (στρατηγική που δείχνει να έχει ήδη ξεκινήσει με το χτύπημα στο Λίβανο), πιθανότατα θα οδηγήσει σε περισσότερο αντισημιτισμό και σε αντιδράσεις από τις δυτικές κυβερνήσεις. Θα αναλάβει τον κίνδυνο ανεπιθύμητων παρενεργειών σε περιφερειακό επίπεδο, θα επιβραδύνει τις μεταπολεμικές προσπάθειες εξομάλυνσης, θα προκαλέσει αντίποινα από τη Χαμάς και θα διατηρήσει στο τραπέζι την απειλή περιφερειακής κλιμάκωσης, συμπεριλαμβανομένης πιθανώς μιας μεγαλύτερης εμπλοκής από το Ιράν. 

Τον περασμένο μήνα, υπήρξε σειρά δημοσιευμάτων στα  μέσα ενημέρωσης σχετικά με υποτιθέμενα ισραηλινά σχέδια για δολοφονία ηγετών της Χαμάς σε χώρες του εξωτερικού μόλις καταλαγιάσει η ένταση της τρέχουσας σύγκρουσης στη Λωρίδα της Γάζας. Την 1η Δεκεμβρίου, η Wall Street Journal ανέφερε για πρώτη φορά ότι ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου έδωσε εντολή στις υπηρεσίες πληροφοριών της χώρας να εντοπίσουν κορυφαίους αξιωματούχους της Χαμάς που ζουν στον Λίβανο, την Τουρκία και το Κατάρ.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, η συζήτηση μεταξύ των αρχηγών ασφαλείας του Ισραήλ έχει επικεντρωθεί περισσότερο στο πότε στο πώς θα πραγματοποιηθούν οι δολοφονίες, παρά στο αν πρέπει να το κάνουν. Στη συνέχεια, στις 3 Δεκεμβρίου, ο ισραηλινός δημόσιος ραδιοτηλεοπτικός σταθμός Kan μετέδωσε ηχογράφηση στην οποία ο επικεφαλής της Shin Bet, της κύριας εγχώριας υπηρεσίας πληροφοριών του Ισραήλ, δήλωσε ότι είχε λάβει σαφή εντολή από το Υπουργικό Συμβούλιο να «εξολοθρεύσει» αξιωματούχους της Χαμάς στον Λίβανο, την Τουρκία και το Κατάρ ή οπουδήποτε αλλού διαμένουν, όσο καιρό κι αν χρειαστεί. Πολλά άλλα μέσα ενημέρωσης ανέφεραν επίσης υποτιθέμενες λεπτομέρειες της σχεδιαζόμενης εκστρατείας δολοφονίας.

Το Ισραήλ έχει μακρά ιστορία στη διενέργεια δολοφονιών στο εξωτερικό, οι οποίες έχουν κάνει τις υπηρεσίες πληροφοριών της χώρας γνωστές για την ικανότητά τους, αλλά έχουν προκαλέσει και σφοδρή κριτική. Ακόμη και πριν το Ισραήλ εξασφαλίσει την ανεξαρτησία του το 1948, εβραϊκές παραστρατιωτικές ομάδες δολοφόνησαν πολλούς Ευρωπαίους και Άραβες αξιωματούχους σε ξένο έδαφος ως μέρος της εκστρατείας τους για την ίδρυση εβραϊκού κράτους.

Στη συνέχεια, λίγο μετά την ανεξαρτησία, οι ισραηλινές υπηρεσίες ασφαλείας ξεκίνησαν σειρά επιθέσεων εναντίον πρώην αξιωματούχων των Ναζί σε όλο τον κόσμο. Η πιο διαβόητη εκστρατεία δολοφονίας του Ισραήλ έλαβε χώρα μετά τη Σφαγή του Μονάχου το 1972, όταν Παλαιστίνιοι τρομοκράτες από την ομάδα του Μαύρου Σεπτέμβρη σκότωσαν 11 μέλη της ισραηλινής ολυμπιακής ομάδας.

Μετά από αυτό το γεγονός, το Ισραήλ ξεκίνησε την «Επιχείρηση Οργή του Θεού», κατά την οποία οι κατάσκοποι του δολοφόνησαν πολλά ηγετικά στελέχη του Μαύρου Σεπτέμβρη και άλλων παλαιστινιακών οργανώσεων σε όλη την Ευρώπη και τη Μέση Ανατολή. Αλλά κατά την εκστρατεία αυτή, οι Ισραηλινοί κατάσκοποι διέπραξαν ένα από τα πιο σοβαρά τους λάθη όταν σκότωσαν Μαροκινό σερβιτόρο στη Νορβηγία, τον οποίο μπέρδεψαν με κορυφαίο αξιωματούχο του Μαύρου Σεπτέμβρη, οδηγώντας σε διπλωματική κρίση και αναγκάζοντας τις ισραηλινές υπηρεσίες πληροφοριών να ελαχιστοποιήσουν τις επιχειρήσεις στη Δύση για πολλά χρόνια.

Πιο πρόσφατα, το 2010, Ισραηλινοί εκτελεστές σκότωσαν τον ιδρυτή της στρατιωτικής πτέρυγας της Χαμάς στο Ντουμπάι, αλλά καταγράφηκαν από κάμερες παρακολούθησης πριν από τη δολοφονία σε μια επιχείρηση που οδήγησε σε μακρά περίοδο διακοπής των διπλωματικών σχέσεων με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Στην περιοχή, είναι πιο πιθανό να επιχειρήσει το Ισραήλ δολοφονίες ηγετών της Χαμάς στον Λίβανο και τη Συρία, πιθανό να συμβούν στην Τουρκία και λιγότερο πιθανό στο Κατάρ, ενώ εκτός Μέσης Ανατολής, χώρες όπως η Μαλαισία είναι επίσης πιθανές τοποθεσίες ισραηλινών επιθέσεων.

Από τις τρεις χώρες που αναφέρονται στα δημοσιεύματα των μέσων ενημέρωσης (Λίβανος, Τουρκία και Κατάρ), το Ισραήλ είναι πιο πιθανό να οργανώσει εκστρατεία δολοφονίας στον Λίβανο, καθώς η χώρα φιλοξενεί εδώ και χρόνια αρκετούς ηγέτες της Χαμάς. Επιπλέον, οι μαχητές της Χαμάς χρησιμοποιούν όλο και περισσότερο τον νότιο Λίβανο για να εξαπολύσουν διασυνοριακές επιθέσεις στο βόρειο Ισραήλ με τη σιωπηρή και κατά καιρούς ρητή συναίνεση της υποστηριζόμενης από το Ιράν λιβανέζικης Χεζμπολάχ, η οποία έχει κυρίαρχο ρόλο στην πολιτική ζωή της χώρας.

Η Τουρκία είναι επίσης μια πιθανή τοποθεσία για ισραηλινές δολοφονίες, καθώς, έχει φιλοξενήσει επίσης ηγέτες της Χαμάς και ισραηλινές υπηρεσίες ασφαλείας συμμετέχουν ήδη εκτενώς σε μυστικές επιχειρήσεις για την αντιμετώπιση των ιρανικών υπηρεσιών πληροφοριών στη χώρα (σ.σ. ως αντίδραση η Τουρκία προχώρησε σε σύλληψη ατόμων που υποστηρίζει ότι δουλεύουν για λογαριασμό του Τελ Αβιβ). Αλλά σε σύγκριση με τον Λίβανο, η πραγματοποίηση δολοφονιών στην Τουρκία θα ήταν πολύ πιο επικίνδυνες, δεδομένων των πολύ πιο σημαντικών δεσμών του Ισραήλ με την Άγκυρα και του γεγονότος ότι η Τουρκία είναι μέλος του ΝΑΤΟ.

Από τις τρεις χώρες που αναφέρονται στα δημοσιεύματα των μέσων ενημέρωσης, είναι λιγότερο πιθανό να επιχειρηθούν δολοφονίες στο Κατάρ, παρά το γεγονός ότι το αραβικό έθνος φιλοξενεί το πολιτικό γραφείο της Χαμάς. Αυτό οφείλεται κυρίως στο ότι το Κατάρ έχει παίξει βασικό ρόλο στη διευκόλυνση των διαπραγματεύσεων και των ανταλλαγών αιχμαλώτων/ομήρων μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς. Επομένως, το Ισραήλ δεν θα ήθελε να προκαλέσει αντιδράσεις που θα διαταράξουν τις σχέσεις με έναν κρίσιμο συνομιλητή, τουλάχιστον όσο η Χαμάς κρατά μεγάλο αριθμό Ισραηλινών ομήρων.

Αν και δεν κατονομάζεται στα δημοσιεύματα των μέσων ενημέρωσης, η Συρία πιθανότατα θα δει επίσης ισραηλινές δολοφονίες στο έδαφός της, δεδομένης της πολιτικής και στρατιωτικής της στήριξης στη Χαμάς. Η Χαμάς αποκατέστησε τις σχέσεις με τη Δαμασκό μόλις τον Οκτώβριο του 2022, κάτι που σημαίνει ότι λιγότεροι αξιωματούχοι της Χαμάς επισκέπτονται τη Συρία, πόσο μάλλον διαμένουν στη χώρα, σε σύγκριση με τις άλλες τρεις χώρες. Ωστόσο, το Ισραήλ ήδη διεξάγει επιθέσεις ρουτίνας στη Συρία και πιθανότατα δεν ενδιαφέρεται καθόλου για τυχόν συνέπειες στις ήδη προβληματικές σχέσεις με τη Δαμασκό.

Πιο μακριά, χώρες που υποστηρίζουν ανοιχτά τη Χαμάς, όπως η Μαλαισία (όπου η Μοσάντ φέρεται να διεξήγαγε μια απαγωγή πέρυσι και μια δολοφονία το 2018, και οι δύο εναντίον υποτιθέμενων μελών της Χαμάς) θα μπορούσαν επίσης να δουν ισραηλινές επιθέσεις.

ΠΗΓΗ: Stratfor

Μετάφραση: Euro2day.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube