Weather Icon

Στόχος και η Ελλάδα από τους Χούθι;

Στόχος και η Ελλάδα από τους Χούθι;
O Mohammed Ali al-Houthi επικεφαλής της ανώτατης επαναστατικής επιτροπής των Houthis της Υεμένης, δήλωσε ότι οποιαδήποτε χώρα εμπλακεί στον συνασπισμό της Ερυθράς Θάλασσας υπό την ηγεσία των Ηνωμένων Πολιτειών θα χάσει τη θαλάσσια ασφάλειά της και θα γίνει στόχος.
Όπως γίνεται αντιληπτό, μέσα στο κάδρο αυτών των απειλών, και μάλιστα σε περίοπτη θέση, τοποθετείται και η χώρα μας, καθώς η κυβέρνηση έχει ξεκαθαρίσει σε όλους τους τόνους ότι το ναυτικό μας θα ενταχθεί στον πολυεθνικό στόλο με τουλάχιστον ένα πολεμικό πλοίο.
Άλλωστε, αρχής γενομένης από τον Υπουργό Ναυτιλίας Χρήστο Στυλιανίδη, τα στελέχη της κυβέρνησης δήλωναν ότι Ελλάδα είναι έτοιμη εάν της ζητηθεί να συμμετάσχει πιο ενεργά στην προστασία της ναυσιπλοΐας στην Ερυθρά Θάλασσα.
Η ενεργός εμπλοκή του ελληνικού πολεμικού ναυτικού στην κλιμάκωση μεταξύ των ανταρτών Houthis και των δυτικών δυνάμεων που προσπαθούν να διασφαλίσουν την ασφαλή διέλευση των πλοίων τους αποτελούσε εξ αρχής στρατηγική επιλογή της ελλληνικής ηγεσίας.
Όπως τόνισε για το σχετικό ζήτημα προ εβδομάδων ο κ. Στυλιανίδης «είμαστε πολύ κοντά στην πρωτοβουλία που έχουν αναπτύξει οι Αμερικάνοι με δέκα χώρες για την διαφύλαξη της ελεύθερης ναυσιπλοΐας στον Κόλπο του Άντεν».
Μάλιστα, ο κ. Στυλιανίδης υποστήριζε την ελληνική εμπλοκή με πρωταγωνιστικό ρόλο, διότι η Ελλάδα «είναι πρωταγωνίστρια στη ναυτιλία».

Για το λόγο αυτό, Υπουργός Ναυτιλίας είχε, τότε, προαναγγείλει για πρώτη φορά την αποστολή φρεγάτας στην Ερυθρά Θάλασσα, ενώ μερικές ημέρες αργότερα ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας, επιβεβαίωνε αυτή τη στρατηγική επιλογή.

Πλέον και μετά τις δηλώσεις του ηγέτη των Houthis, που βάζει στο στόχαστρο όλες, ανεξαιρέτως, τις δυνάμεις της «Συμμαχίας των προθύμων» υπό τις ΗΠΑ, το Ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό εισέρχεται σε δυσχερή και ευαίσθητη θέση.
Σημειώνεται ότι ο Al Houthi έκανε τα σχόλια την Παρασκευή σε συνέντευξή του στο BBC.  

Η πρωτοβουλία των ΗΠΑ για τη συγκρότηση πολυεθνικού στόλου κατά των Houthis

Ήδη από τα μέσα του περασμένου Δεκεμβρίου, η Ουάσιγκτον είχε έρθει σε επαφή με τουλάχιστον 12 χώρες για να διασφαλίσει τη διέλευση εμπορικών πλοίων εντός και γύρω από την Ερυθρά Θάλασσα, αποκαλύπτει ένας αξιωματούχος της άμυνας των ΗΠΑ στο Al Arabiya English.

Αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι εξετάζουν τρόπους για να επεκτείνουν μια υπάρχουσα ομάδα, την Combined Task Force 153, η οποία αυτή τη στιγμή έχει τη βάση της στο Μπαχρέιν.
Το CTF-153 έχει επί του παρόντος 39 κράτη μέλη, εντούτοις ο αξιωματούχος της άμυνας των ΗΠΑ εξήγησε ότι οι συνομιλίες αφορούν προς το παρόν την εμπλοκή 12 κρατών – μελών.
Οι Houthi που υποστηρίζονται από το Ιράν έχουν εκτοξεύσει πυραύλους και άλλα πυρομαχικά στο Ισραήλ, από τότε που ξέσπασε ο πόλεμος Hamas – Ισραήλ, ήτοι στις 7 Οκτωβρίου.
Τα πολεμικά πλοία των ΗΠΑ έχουν, επίσης, απειληθεί πυραύλους και βλήματα που εκτοξεύονται από άλλες οργανώσεις προσκείμενες στο Ιράν.
Ο αμερικανικός στρατός ανακοίνωσε ότι οι Houthis επιτέθηκαν στο Μηχανοκίνητο Δεξαμενόπλοιο STRINDA χρησιμοποιώντας αντιπλοϊκό πύραυλο κρουζ (ASCM) ενώ περνούσε από το στενό Μπαμπ αλ-Μάντεμπ στην Ερυθρά Θάλασσα.
Οι Houthis ανέλαβαν πράγματι την ευθύνη για την επίθεση, επιβεβαιώνοντας ότι στόχευσαν το δεξαμενόπλοιο, διότι επρόκειτο να παραδώσει αργό πετρέλαιο στο Ισραήλ.
Ωστόσο, οι Νορβηγοί ιδιοκτήτες του τανκ είπαν ότι κατευθυνόταν προς την Ιταλία και δεν σχεδίαζαν να σταματήσουν στο Ισραήλ, σύμφωνα με το Reuters.
Το USS Mason, το οποίο ανταποκρίθηκε σε κλήση του δεξαμενόπλοιου, κατευθύνθηκε προς το σημείο, αλλά αργότερα έφυγε αφού δεν χρειάστηκε βοήθεια, σύμφωνα με αξιωματούχο της άμυνας των ΗΠΑ.
Οι Αμερικανοί αξιωματούχοι προχωρούν πλέον ενεργά το σχέδιο για τη συγκρότηση μιας ειδικής ομάδας επικεντρωμένης στις απειλές των Houthis,
Η σχετική που ονομάζεται Επιχείρηση Prosperity Guardian περιλαμβάνει πλέον το Μπαχρέιν, τον Καναδά, τη Γαλλία, την Ιταλία, την Ολλανδία, τη Νορβηγία, τις Σεϋχέλλες και την Ισπανία, μαζί με το Ηνωμένο Βασίλειο και τις Η.Π.Α.

Ωστόσο, οι ΗΠΑ έχουν βολιδοσκοπήσει πολλές ακόμα χώρες του ΝΑΤΟ για ένταξη στη «Συμμαχία των προθύμων» μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, που αναμένεται να συμμετάσχει με ένα πλοίο του ΠΝ.

www.bankingnews.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube