Η Μαρία Άνχελα Ολγκίν Κουεγιάρ στις δημόσιες δηλώσεις φρόντισε θα βάλει το πλαίσιο της πρώτης της αποστολής στο νησί: «Οι ηγέτες πρέπει να αναζητήσουν ένα κοινό έδαφος». Και η πρόθεση των Ηνωμένων Εθνών είναι να βοηθήσουν προς αυτή την κατεύθυνση. Όσο για την ίδια είπε πως αυ8τό που θα κάνει είναι να ακούσει τους ανθρώπους, την κοινωνία των πολιτών, της ανάγκες του λαού, το τι θέλει». Μεταφέροντας δε τη δική της εμπειρία από την ειρηνευτική διαδικασία στην Κολομβία υπέδειξε πως «το πιο σημαντικό είναι να ακούς» όχι μόνο τους ηγέτες αλλά και το λαό και την κοινωνία των πολιτών.

Πέραν όμως από τα μηνύματα με αποδέκτες και στις δύο πλευρές του συρματοπλέγματος η Ολγκίν φρόντισε να κρατήσει χαμηλά τον πήχη των προσδοκιών. Είπε ότι θα προσπαθήσει να δώσει εκ νέου ώθηση στη διαδικασία και να κάνει ό,τι καλύτερο μπορεί. Ξεκαθάρισε επίσης ότι δεν θέλει εγκλωβιστεί μέσα σε δηλώσεις, τονίζοντας πως όσα λιγότερα λέει τόσο περισσότερο μπορεί να εργαστεί.

Σήμερα προγραμματίζει να συναντηθεί μεταξύ άλλων και με τους δύο διαπραγματευτές με τους οποίους θα εργαστεί ένας εκ των συνεργατών της που θα μείνει στο νησί σε μόνιμη βάση και θα συνομιλεί με τις δύο πλευρές. Ο πρώτος κύκλος επαφών της Ολγκίν θα ολοκληρωθεί με τις επισκέψεις που θα πραγματοποιήσει σε Αθήνα, Λονδίνο, Άγκυρα και Βρυξέλλες.

Εάν θα έχει και μια δεύτερη συνάντηση με τους δύο ηγέτες προς το τέλος της εβδομάδας πριν αναχωρήσει από το νησί αυτό δεν αποκλείεται, αλλά θα εξαρτηθεί από την πορεία των άλλων συναντήσεων. Το σίγουρο είναι πως μια κοινή συνάντηση της με τους δύο ηγέτες είναι εκτός ατζέντας και γι’ αυτό φρόντισε και πάλι ο Ερσίν Τατάρ. Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης εμφανίστηκε έτοιμος να πάει σε μια τέτοια συνάντηση, όχι όμως ο Ερσίν Τατάρ ο οποίος στις δηλώσεις του  ξεκαθάρισε πως εάν αποδεχόταν μια τριμερή συνάντηση θα δημιουργούσε την εντύπωση ότι παρακάθεται στο ίδιο τραπέζι με τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη και ότι οι συνομιλίες συνεχίζονται από το σημείο που είχαν διακοπεί στο Κραν Μοντάνα. «Μια εντύπωση την οποία συνεχώς προσπαθεί να δημιουργήσει ο κ. Χριστοδουλίδης. Εγώ είπα ότι αυτή είναι μια συνάντηση στην οποία δεν μπορώ να παραστώ», επεσήμανε.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης, δήλωσε πως εάν υπάρχει ανάλογη βούληση και στην τουρκοκυπριακή πλευρά, όπως υπάρχει στην ελληνοκυπριακή τότε η επανέναρξη των διαπραγματεύσεων μπορεί να επανέλθει πολύ σύντομα. Στις δηλώσεις του ο Εκπρόσωπος ανέφερε ότι «κατά τη συνάντηση ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επανέλαβε για ακόμη μια φορά την ετοιμότητα μας για επανέναρξη των συνομιλιών από το σημείο που έχουν διακοπεί, σύμφωνα και με τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας, στη βάση διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας». Πρόσθεσε ακόμα πως «έχουμε επαναλάβει την προσήλωση μας να προσέλθουμε σε αυτή τη νέα περίοδο που ανοίγεται μπροστά μας με τον διορισμό της προσωπικής απεσταλμένης, με ειλικρινή πολιτική βούληση, να συνεχίσουμε να συμβάλλουμε ωφέλιμα, ώστε να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για επανέναρξη των συνομιλιών».

Ως προς το ενδεχόμενο να τεθεί κάποιο χρονοδιάγραμμα προκειμένου να ξεκαθαρίσει εάν έχει μέλλον αυτή η προσπάθεια ο Κ. Λετυμπιώτης είπε ότι «δεν υπάρχει κάποιο χρονοδιάγραμμα, δεν υπάρχει κάποιο χρονικό περιθώριο. Βεβαίως εμείς θεωρούμε ότι αν υπάρχει η ίδια πολιτική βούληση και από την άλλη πλευρά,  η επανέναρξη των  διαπραγματεύσεων μπορεί να επέλθει πολύ σύντομα». Τέλος ανέφερε ότι ο  ίδιος διορισμός της ως προσωπικής απεσταλμένης αποτελεί ένα μήνυμα του Γενικού Γραμματέα.

Φιλελεύθερος