Weather Icon
ΗΠΑ , Ιράκ , Ιράν , Ισραήλ , Ουκρανία , Ρωσία , Υεμένη 6 Ιανουαρίου 2024

Σκοτ Μπένετ στο Sputnik: Υπό αμφισβήτηση η 50ετής ηγεμονία των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή

Σκοτ Μπένετ στο Sputnik: Υπό αμφισβήτηση η 50ετής ηγεμονία των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή

O πρώην αξιωματικός του αμερικανικού στρατού, ειδικός στον ψυχολογικό πόλεμο και αναλυτής σε θέματα τρομοκρατίας στο State Department υποστηίζει, ότι κλονίζεται συθέμελα η ηγεμονία των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή .

Μία μεγάλη ιστορική περίοδος 50 ετών ηγεμονίας των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή πλησιάζει στο τέλος της,
Οι βάρβαρες στρατιωτικές επιχειρήσεις του Ισραήλ στη Γάζα και η απλόχερη στήριξη της αμερικανικής διοίκησης στο Τελ Αβίβ αποτέλεσε τη θρυαλλίδα για τις ιστορικές εξελίξεις στη Μέση Ανατολή.

Η απέχθεια και το μίσος για τις ΗΠΑ στην ευρύτερη περιοχή είναι εμφανή και το γεγονός αυτό το παραδέχονται ανοικτά και Αμερικανοί αξιωματούχοι.

Τα επόμενα χρόνια, οι ΗΠΑ θα αντιμετωπίσουν εχθρότητα και απογοήτευση από τους ανθρώπους στη Μέση Ανατολή, εκτιμά ο Scott Bennett, πρώην αξιωματικός του αμερικανικού στρατού, ειδικός στον ψυχολογικό πόλεμο και αναλυτής σε θέματα τρομοκρατίας στο State Department.

Κλονίζεται συθέμελα η ηγεμονία των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή – Τέλος η 50ετής κυριαρχία  

Η Ουάσιγκτον προετοιμάζεται για έναν πιθανό νέο μεγάλο πόλεμο στη Μέση Ανατολή, ένα σενάριο που είναι «επικίνδυνο» για τις «πιθανότητες επανεκλογής» του προέδρου των ΗΠΑ Joe Biden αναφέρει το Politico, επικαλούμενο πηγές που μίλησαν υπό το καθεστώς της ανωνυμίας.
Υποστηρίζουν ότι αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου αναλογίζονται την απάντηση των ΗΠΑ σε αυτό που φοβούνται ότι θα μπορούσε να εξελιχθεί από τον τρέχοντα πόλεμο στη Γάζα σε «μια ευρύτερη, παρατεταμένη περιφερειακή σύγκρουση.
«Οι ΗΠΑ αντιμετωπίζουν τώρα περαιτέρω επιδείνωση σε όλη τη Μέση Ανατολή: την τρομοκρατική επίθεση στο Kerman του Ιράν, τις συνεχιζόμενες επιδρομές των Houthi στην Ερυθρά Θάλασσα, τα χτυπήματα στη Βηρυτό του Λιβάνου και άλλες απειλές για αύξηση της έντασης στην περιοχή», επισημαίνει ο Bennett.
Η Αμερική βρίσκεται αυτή τη στιγμή στην κατάσταση όπου η 50ετής ηγεμονία της στη Μέση Ανατολή είναι υπό αμφισβήτηση, εξήγησε ο αναλυτής.
Πρόσθεσε ότι τα τελευταία 20 χρόνια οι ΗΠΑ «αντικατέστησαν τη διπλωματία με τον στρατιωτικό παρεμβατισμό και ως εκ τούτου προσέβαλαν και έχασαν οριστικά την πλειοψηφία, αν όχι το σύνολο των λαών, των κρατών και των πολιτισμών της Μέσης Ανατολής».
usa_1_1.jpg

Μίσος και οργή για τους Αμερικανούς

«Ως αποτέλεσμα, φαίνεται να υπάρχει ένα είδος κοινωνικοπολιτικής αποστροφής και μια αυξανόμενη εχθρότητα και απογοήτευση αλλά και καχυποψία απέναντι στις ΗΠΑ που μάλιστα κλιμακώνεται», επεσήμανε ο αναλυτής.
Με την Αμερική να παρέχει πλήρη υποστήριξη στον πόλεμο του Ισραήλ εναντίον των Παλαιστινίων στη Γάζα, «το περιβάλλον έχει πλέον γίνει τοξικό», σύμφωνα με τον ίδιο.
«Συνεπώς, γινόμαστε μάρτυρες της τοξικότητας αυτής της σχέσης που αρχίζει να οδηγεί τις χώρες της Μέσης Ανατολής να αναζητούν φιλία και συμμαχίες με άλλα κράτη, όπως η Ρωσία και ο οργανισμός των BRICS.
Αυτό μπορεί να ωθήσει τις ΗΠΑ σε έναν βαθμό πολιτικού, στρατιωτικού και οικονομικού παραλογισμού -αν όχι υστερίας- που θα μπορούσε να εκδηλωθεί σε στρατιωτικές επιθέσεις», σημείωσε ο αναλυτής.
Ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα μπορούσε να ωθήσει τις ΗΠΑ να αναλάβουν στρατιωτική δράση κατά της Υεμένης, του Ιράν, της Βηρυτού, του Λιβάνου και άλλων κρατών που θα μπορούσαν να εισέλθουν στη σύγκρουση της Γάζας στο πλευρό των Παλαιστινίων, των Υεμένης, των Ιρανών και των Ρώσων.
Όταν ρωτήθηκε πώς μπορούν να ανταποκριθούν οι ΗΠΑ στις τρέχουσες περιφερειακές κρίσεις, ο Bennett απάντησε ότι η Αμερική «θα αντιδράσει με τα τυπικά γεωπολιτικά χαρτιά της, που είναι οι οικονομικές κυρώσεις κατά της Υεμένης, του Ιράν, του Λιβάνου και οποιασδήποτε χώρας ταχθεί με το μέρος τους».

Ένας πραγματικός εφιάλτης

Δεν απέκλεισε πάντως το ενδεχόμενο οι ΗΠΑ να εξαπολύσουν πυραυλικά πλήγματα από «τα 46 πλοία του πολεμικού ναυτικού τους στην περιοχή της Ερυθράς Θάλασσας εναντίον στόχων της Υεμένης και πιθανώς του Ιράν, καθώς και στόχων στον Λίβανο και τη Συρία, που μπορεί να περιλαμβάνουν και ρωσικές θέσεις στην περιοχή».
Αυτό θα μπορούσε να προκαλέσει μια αντεπίθεση από την Υεμένη και το Ιράν που θα μπορούσε να οδηγήσει στη βύθιση πολλών πλοίων του αμερικανικού πολεμικού ναυτικού, καθώς και στην καταστροφή αμερικανικών βάσεων στο Ιράκ και το Κατάρ, σύμφωνα με τον πρώην αξιωματικό ψυχολογικού πολέμου του αμερικανικού στρατού.
Αναφερόμενος στη συνεχιζόμενη κλιμάκωση στη Μέση Ανατολή, επεσήμανε ότι «η τρέχουσα σύγκρουση στη Γάζα, την οποία ενισχύει το Ισραήλ, έχει γίνει εφιάλτης για τις ΗΠΑ γιατί απομακρύνει τους αραβικούς και μουσουλμανικούς λαούς από τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρώπη και θέτει σε κίνδυνο αμερικανικούς διπλωματικούς και στρατιωτικούς στόχους στην περιοχή.
Επιπλέον, η Δύση χαρακτηρίζεται ως ένας διακεκριμένος εγκληματίας πολέμου και θεωρείται ολοένα και περισσότερο ως υποκριτής που ενισχύει την υποκίνηση εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας λόγω της στρατιωτικής, οικονομικής και πολιτικής υποστήριξής της στη γενοκτονία του Παλαιστινιακού λαού από το Ισραήλ.
Αυτό μπορεί να επιδεινωθεί από τις αποκαλύψεις ότι το Ισραήλ σχεδίαζε αυτή την επιχείρηση, και πως πράγματι δεν ήταν απλώς μια απάντηση σε μια επίθεση της Hamas.

Houthi και Hezbollah ετοιμάζονται για ασύμμετρα χτυπήματα κατά ΗΠΑ και Ισραήλ

Οι εντάσεις εντείνονται στην Υεμένη και τον Λίβανο ως αποτέλεσμα του συνεχιζόμενου ισραηλινού πολέμου στην Λωρίδα της Γάζας.
Στην Υεμένη, οι Houthi (Ansar Allah) εξαπολύουν πλήγματα κατά του νότιου Ισραήλ και επιτίθενται σε πλοία που σχετίζονται με τη χώρα στην Ερυθρά Θάλασσα, προκειμένου να υποστηρίξουν το Κίνημα της Hamas και άλλες οργανώσεις στη Γάζα.
Εν τω μεταξύ, στον Λίβανο, η Hezbollah εξαπολύει διασυνοριακές επιθέσεις κατά του Ισραήλ από τότε που ξέσπασε για πρώτη φορά ο πόλεμος στη Λωρίδα.
Και οι δύο οργανώσεις αποτελούν μέρος του Άξονα της Αντίστασης, του οποίου ηγείται το Ιράν.
Τις τελευταίες εβδομάδες, οι ΗΠΑ και το Ισραήλ ενίσχυσαν τις στρατιωτικές επιχειρήσεις τόσο κατά των Houthi όσο και εναντίον της Hezbollah προκαλώντας σοβαρές εντάσεις.
Στις 18 Δεκεμβρίου, οι ΗΠΑ απάντησαν στις πρόσφατες επιθέσεις των Houthi ξεκινώντας την επιχείρηση Prosperity Guardian για να «διασφαλίσουν την ασφάλεια της θαλάσσιας κυκλοφορίας» στην Ερυθρά Θάλασσα, στο Bab al – Mandab και στον Κόλπο του Aden.
Στις 31 Δεκεμβρίου, ελικόπτερα του συνασπισμού υπό την ηγεσία των ΗΠΑ βύθισαν τρία σκάφη των Houthi που επιτέθηκαν στο φορτηγό πλοίο Hangzhou στα ανοικτά των ακτών της Υεμένης, σκοτώνοντας τουλάχιστον δέκα μαχητές.
Η θανατηφόρα εμπλοκή αύξησε τις εντάσεις μεταξύ της Ουάσιγκτον και των Houthi.
Ωστόσο, δεν κατάφερε να αποτρέψει την οργάνωση που επιτέθηκε σε άλλο φορτηγό πλοίο, το CMA CGM Tage, στις 3 Ιανουαρίου.
Οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους κλιμάκωσαν την ίδια μέρα εκδίδοντας μια τελική προειδοποίηση στους Houthi.
Οι αναφορές δείχνουν ότι οι ΗΠΑ ενδέχεται να είναι έτοιμες να εξαπολύσουν πλήγματα κατά της Υεμένης.
Οι Houthi προειδοποίησαν προηγουμένως ότι θα απαντούσαν σε οποιαδήποτε επίθεση.
yemen.jpg

Εν τω μεταξύ, στον Λίβανο, το Ισραήλ κλιμάκωσε τις στρατιωτικές του επιχειρήσεις στις 2 Ιανουαρίου δολοφονώντας τον Saleh al-Arouri, αναπληρωτή ηγέτη της Hamas στο προάστιο της Βηρυτού, Dahiye, προπύργιο της Hezbollah.
Μια επίθεση με drone σκότωσε τον ανώτερο αξιωματούχο της Hamas μαζί με δύο διοικητές των Ταξιαρχιών Izz ad-Din al-Qassam, τον Samir Findi Abu Amer και τον Azzam al-Aqraa Abu Ammar, και τέσσερα άλλα μέλη του κινήματος.
Η δολοφονία ήταν μια σοβαρή παραβίαση των κανόνων εμπλοκής με τη Hezbollah.
Η οργάνωση υποσχέθηκε να απαντήσει την ίδια μέρα και στις 3 Ιανουαρίου ο αρχηγός της Hassan Nasrallah, προειδοποίησε το Ισραήλ ότι θα αντιμετωπίσει μια μάχη «χωρίς όρια» εάν πάει σε πόλεμο με τον Λίβανο.
Η ισραηλινή απόφαση να δολοφονήσει τον al-Arouri στην Dahiye πιθανότατα είχε σκοπό να προκαλέσει τη Hezbollah πιθανώς για να δικαιολογήσει το άνοιγμα ενός νέου μετώπου κατά του Λιβάνου.
Συνολικά, ο πόλεμος φαίνεται να πλησιάζει τόσο την Υεμένη όσο και τον Λίβανο.
carrier.JPG
Το Ιράκ διώχνει τους Αμερικανούς

Μία χαρακτηριστική περίπτωση εκδήλωσης αμείωτης εχθρότητας προς τις ΗΠΑ συντελείται στο Ιράκ.
Η ιρακινή κυβέρνηση σχηματίζει επιτροπή για να τερματίσει την αποστολή του διεθνούς συνασπισμού υπό τις ΗΠΑ στη χώρα, ανακοίνωσε το γραφείο του πρωθυπουργού Mohammed Shia al-Sudani
στις 5 Ιανουαρίου.
«Η κυβέρνηση ορίζει την ημερομηνία για την έναρξη των εργασιών της διμερούς επιτροπής για τον οριστικό τερματισμό της παρουσίας των δυνάμεων του διεθνούς συνασπισμού στο Ιράκ», ανέφερε ανακοίνωση από το γραφείο του πρωθυπουργού.
Η ανακοίνωση ήρθε μια ημέρα μετά την επίθεση με drone των ΗΠΑ που σκότωσε τον Mushtaq Talib «Abu Taqwa» al-Saidi, ανώτερο διοικητή της Harakat Hezbollah al-Nujaba, προκαλώντας οργή στις συμμαχικές με το Ιράν ένοπλες φατρίες στο Ιράκ που ζήτησαν από την κυβέρνηση να σταματήσει την παρουσία του αμερικανικού συνασπισμού στη χώρα.
«Τονίζουμε τη σταθερή μας θέση για τον τερματισμό της ύπαρξης του διεθνούς συνασπισμού αφού τελειώσουν οι δικαιολογίες για την ύπαρξή του», φέρεται να είπε ο al – Sudani στη δήλωση που δόθηκε στη δημοσιότητα από το γραφείο του.
usa_soldiers.jpg
Η Harakat Hezbollah al-Nujaba, η οποία υποστηρίζεται από το Σώμα των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης του Ιράν, είναι μέρος των Δυνάμεων Λαϊκής Κινητοποίησης (PMF), η οποία αναγνωρίζεται επίσημα από την ιρακινή κυβέρνηση.
Θεωρείται επίσης ότι είναι μια από τις κύριες φατρίες μιας σκιερής ομάδας γνωστής ως Ισλαμική Αντίσταση στο Ιράκ, η οποία πραγματοποίησε περισσότερες από 100 επιθέσεις κατά των δυνάμεων των ΗΠΑ στη χώρα και τη γειτονική Συρία από την έναρξη του πολέμου του Ισραήλ στη Γάζα.
Ο Abu Taqwa στοχοποιήθηκε ενώ βρισκόταν σε ένα αρχηγείο των PMF που βρίσκεται σε ένα συγκρότημα του ιρακινού υπουργείου Εσωτερικών στη Βαγδάτη.
Το Πεντάγωνο ανακοίνωσε ότι ο διοικητής σκοτώθηκε ως απάντηση στις πρόσφατες επιθέσεις που είχαν στόχο τις δυνάμεις των ΗΠΑ και στις δύο χώρες.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν 2.500 στρατιώτες στο Ιράκ και 900 στη Συρία σε μια αποστολή που ισχυρίζονται ότι στοχεύει να συμβουλεύσει και να βοηθήσει τις τοπικές δυνάμεις που προσπαθούν να αποτρέψουν την αναζωπύρωση του ISIS.
usa_iraq.JPG
Ιστορικό χτύπημα η έξοδος από τη Μέση Ανατολή

Η εκδίωξη των δυνάμεων του συνασπισμού υπό τις ΗΠΑ από το Ιράκ δεν θα είναι εύκολη, καθώς η Ουάσιγκτον είναι αποφασισμένη να διατηρήσει αυτή την παρουσία.
Μια απομάκρυνση από το Ιράκ πιθανότατα θα αναγκάσει τις ΗΠΑ να αποσύρουν και τις δυνάμεις τους από τη Συρία, οι οποίες προμηθεύονται κυρίως μέσω της χώρας.
Αυτή θα ήταν μια σημαντική νίκη για το Ιράν και τους συμμάχους του στον λεγόμενο Άξονα της Αντίστασης.
Και θα είναι μία ιστορικών διαστάσεων ήττα για τις ΗΠΑ που θα χάσουν οριστικά και αμετάκλητα τη Μέση Ανατολή.

Κίνηση ματ από τους BRICS στη Μέση Ανατολή με την Αίγυπτο

Μετά την ένταξη στους BRICS την 1η Ιανουαρίου 2024, η Αίγυπτος θα ανοίξει ένα «παράθυρο στη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική» για αυτή την ομάδα των χωρών και θα συμβάλει σημαντικά στο εμπόριο του Οργανισμού με την περιοχή.
Αυτό δήλωσε στο Sputnik ο υπουργός Βιομηχανίας και Εμπορίου της Αιγύπτου Ahmed Samir Saleh.
Η ένταξη της Αιγύπτου στον Οργανισμό και η απόφαση της Νέας Αναπτυξιακής Τράπεζας BRICS τον Δεκέμβριο του 2021 να δεχτεί την Αίγυπτο στις τάξεις των μελών της επιβεβαιώνουν «την ισχύ των οικονομικών και πολιτικών δεσμών» μεταξύ του Καΐρου και των κρατών μελών του ομίλου, πρόσθεσε ο Saleh.
«Η Αίγυπτος είναι το παράθυρο των BRICS στην περιοχή της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής και η γεωγραφική της θέση της παρέχει επίσης την ευκαιρία να διαδραματίσει σημαντικότερο ρόλο στην πώληση προϊόντων των κρατών μελών των BRICS στην αφρικανική ήπειρο», είπε.
Ο Αιγύπτιος υπουργός Εμπορίου σημείωσε την ανάπτυξη του εμπορίου μεταξύ της Αιγύπτου και των BRICS, λέγοντας ότι το 2022, το συνολικό εμπόριο ανήλθε σε περίπου 31,2 δισεκατομμύρια δολάρια, από 25,5 δισεκατομμύρια δολάρια το 2021.
«Πιστεύουμε ότι η ένταξη στην ομάδα είναι μια ευκαιρία για την ενίσχυση της εποικοδομητικής συνεργασίας με τα κράτη μέλη», συνέχισε ο Saleh.

Τον Αύγουστο του 2023, η 15η ανώτατου επιπέδου σύνοδος κορυφής των BRICS στο Γιοχάνεσμπουργκ απέστειλε προσκλήσεις στην Αίγυπτο, καθώς και στην Αργεντινή, την Αιθιοπία, το Ιράν, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και τη Σαουδική Αραβία να ενταχθούν στο μπλοκ.

www.bankingnews.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube