Η χερσόνησος της Κριμαίας, την οποία έχει προσαρτήσει η Ρωσία από την Ουκρανία, έχει ιδιαίτερη συμβολική σημασία για τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν αλλά κυρίως έχει χρησιμεύσει ως στρατηγικός στρατιωτικός κόμβος στη σύγκρουση των ρωσικών δυνάμεων με τα στρατεύματα του Κιέβου.

Θεωρείται επίσης ο βασικός στόχος των ουκρανικών δυνάμεων στις φετινές τους επιχειρήσεις. Όπως έχει εξηγήσει ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι, η απομόνωση της Κριμαίας είναι «εξαιρετικά σημαντική» για την Ουκρανία «επειδή είναι ο τρόπος για να μειώσουμε τον αριθμό των επιθέσεων που ξεκινούν από αυτήν την περιοχή».

Ως εκ τούτου, είναι λογικό και επιβεβλημένο ο ρωσικός στρατός να αναζητήσει τρόπους για να προστατεύσει τη χερσόνησο της Κριμαίας από τις ουκρανικές αεροπορικές επιθέσεις. Και φαίνεται ότι βρήκε την απάντηση στη λύση του καμουφλάζ με την χρήση του καπνού.

Αυτό εκτιμάται μετά τις αναφορές για εκρήξεις που σημειώθηκαν σε ορισμένες περιοχές της χερσονήσου το πρωί της Τετάρτης, που συνοδεύτηκαν από τον συναγερμό αεροπορικής επιδρομής που σήμανε στο λιμάνι της Σεβαστούπολης για περίπου μισή ώρα. Υπήρξαν επίσης αναφορές για κλείσιμο της γέφυρας του Κερτς, που συνδέει την Κριμαία με την ηπειρωτική Ρωσία, το συγκεκριμένο διάστημα.

Μετά το περιστατικό, σε ανάρτησή του, ο κυβερνήτης της Σεβαστούπολης Μιχαήλ Ραζβοζάεφ υποστήριξε ότι ο ρωσικός στρατός είχε ρίξει ένα πέπλο καπνού στην περιοχή, ως «τυπικό μέσο καμουφλάζ».

Αναφορές για ρίψη καπνού υπήρχαν και για το λιμάνι της Φεοντοσίγια.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι ουκρανικές αεροπορικές επιδρομές έχουν βάλει στο στόχαστρο τις τελευταίες εβδομάδες και τις δύο πόλεις.

Ναυτεμπορική