ΗΠΑ , Ισραήλ , Παλαιστίνη 24 Ιανουαρίου 2024

Reuters: Εκεχειρία 30 ημερών στο επίκεντρο των συνομιλιών Ισραήλ-Χαμάς

Reuters: Εκεχειρία 30 ημερών στο επίκεντρο των συνομιλιών Ισραήλ-Χαμάς

Το Ισραήλ και η Χαμάς συμφωνούν επί της αρχής

Το Ισραήλ και η Χαμάς συμφωνούν επί της αρχής ότι η ανταλλαγή Iσραηλινών ομήρων με Παλαιστίνιους κρατούμενους θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί κατά τη διάρκεια μιας εκεχειρίας που θα διαρκέσει ένα μήνα, αλλά το σχέδιο-πλαίσιο καθυστερεί λόγω των διαφορών των δύο πλευρών σχετικά με το πώς θα δοθεί οριστικό τέλος στον πόλεμο στη Γάζα, δήλωσαν τρεις πηγές στο Reuters.

Οι εντατικές προσπάθειες διαμεσολάβησης υπό την ηγεσία του Κατάρ, των ΗΠΑ και της Αιγύπτου τις τελευταίες εβδομάδες επικεντρώθηκαν σε μια σταδιακή απελευθέρωση Ισραηλινών ομήρων – ξεκινώντας από τους πολίτες και καταλήγοντας στους στρατιώτες – με αντάλλαγμα την παύση των εχθροπραξιών, την απελευθέρωση Παλαιστίνιων κρατουμένων ασφαλείας και περισσότερη βοήθεια στη Γάζα.

Ο τελευταίος γύρος διαπραγματεύσεων ξεκίνησε στις 28 Δεκεμβρίου και περιόρισε τις διαφωνίες σχετικά με τη διάρκεια μιας αρχικής εκεχειρίας σε περίπου 30 ημέρες. Η Χαμάς είχε προτείνει αρχικά μια παύση αρκετών μηνών, δήλωσε μία από τις πηγές.

Ωστόσο, η Χαμάς αρνήθηκε να προωθήσει το σχέδιο μέχρι να συμφωνηθούν οι μελλοντικοί όροι μιας μόνιμης κατάπαυσης του πυρός, σύμφωνα με έξι πηγές που μίλησαν υπό τον όρο της ανωνυμίας.

Ενώ το Ισραήλ έχει επιδιώξει να διαπραγματευτεί την πρόταση ανά στάδιο, η Χαμάς επιδιώκει «μια συμφωνία-πακέτο» που θα περιελάμβανε μόνιμη κατάπαυση του πυρός προτού απελευθερωθούν οι όμηροι κατά την αρχική φάση, δήλωσε Παλαιστίνιος αξιωματούχος. Το Ισραήλ και η Χαμάς μιλούν μέσω των διαμεσολαβητών και δεν συνομιλούν απευθείας.

Εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου δήλωσε την Τρίτη ότι ο Αμερικανός απεσταλμένος για τη Μέση Ανατολή Μπρετ ΜακΓκουρκ βρίσκεται στην περιοχή – για δεύτερη φορά μέσα σε μια εβδομάδα – για συζητήσεις σχετικά με την απελευθέρωση των ομήρων και ότι η Ουάσινγκτον θα υποστηρίξει μια μεγαλύτερη «ανθρωπιστική παύση».

Δύο αιγυπτιακές πηγές ασφαλείας δήλωσαν ότι γίνονται εργασίες ώστε να αποδεχθεί η Χαμάς μια εκεχειρία διάρκειας 30 ημερών  που θα ακολουθηθεί από μια μόνιμη κατάπαυση του πυρός. Ωστόσο, η Χαμάς ζητά εγγυήσεις ότι η δεύτερη φάση της συμφωνίας θα πραγματοποιηθεί, προκειμένου να συμφωνήσει στην αρχική εκεχειρία, είπαν οι πηγές, χωρίς να δώσουν λεπτομέρειες σχετικά με τις εγγυήσεις.

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube