Weather Icon
ΗΠΑ , Ιράκ , Ιράν 24 Ιανουαρίου 2024

Πρωθυπoυργός Ιράκ: Τα αμερικανικά πλήγματα σε ιρακινές στρατιωτικές θέσεις θα οδηγήσουν σε “ανεύθυνη κλιμάκωση”

Πρωθυπoυργός Ιράκ: Τα αμερικανικά πλήγματα σε ιρακινές στρατιωτικές θέσεις θα οδηγήσουν σε “ανεύθυνη κλιμάκωση”

Αντιδράσεις της Βαγδάτης

Τα πλήγματα των Ηνωμένων Πολιτειών εναντίον ιρακινών στρατιωτικών θέσεων θα οδηγήσουν σε “ανεύθυνη κλιμάκωση” και παραβιάζουν την κυριαρχία της χώρας, αναφέρεται σε δήλωση που εκδόθηκε σήμερα από το γραφείο του πρωθυπουργού του Ιράκ.

Οι ΗΠΑ πραγματοποιήσαν πλήγματα τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα εναντίον τριών εγκαταστάσεων που συνδέονται με μια υποστηριζόμενη από το Ιράν πολιτοφυλακή, ανακοίνωσε το Πεντάγωνο. Το Ιράκ θεωρεί τις επιχειρήσεις αυτές “επιθετικές ενέργειες” που υπονομεύουν χρόνια συνεργασίας, προστίθεται στη δήλωση της ιρακινής κυβέρνησης.

“Αυτά τα πλήγματα ακριβείας αποτελούν άμεση απάντηση σε μια σειρά κλιμακούμενων επιθέσεων εναντίον προσωπικού των ΗΠΑ και του Συνασπισμού στο Ιράκ και τη Συρία από πολιτοφυλακές που έχουν χορηγό το Ιράν”, ανέφερε σε δήλωσή του ο αμερικανός υπουργός Άμυνας Λόιντ Όστιν.

Ο στρατιωτικός εκπρόσωπος των Καταέμπ Χεζμπολάχ (Ταξιαρχίες του Κόμματος του Θεού) Τζααφάρ αλ-Χουσεϊνί ανέφερε σε καταχώρισή του στην πλατφόρμα X πως η οργάνωση θα συνεχίσει να στοχοθετεί “εχθρικές βάσεις” όσο συνεχίζεται η ισραηλινή πολιορκία της Γάζας και επισήμανε την αμερικανική υποστήριξη στην εκστρατεία που διεξάγει το Ισραήλ.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες ανέλαβαν την ευθύνη για τα πλήγματα, τα οποία πραγματοποιήθηκαν νωρίς σήμερα το πρωί στο Ιράκ εναντίον θέσεων ένοπλων φιλοϊρανικών οργανώσεων και στοίχισαν τη ζωή σε δύο ανθρώπους, βομβαρδισμούς οι οποίοι ήταν αντίποινα για τις επαναλαμβανόμενες επιθέσεις με στόχο αμερικανούς στρατιώτες στη χώρα.

Οι βομβαρδισμοί στον τομέα του Αλ-Κάιμ στοίχισαν τη ζωή σε δύο ανθρώπους και προκάλεσαν τον τραυματισμό άλλων δύο, σύμφωνα με έναν πρώτο απολογισμό που ανακοινώθηκε από αξιωματούχο του ιρακινού υπουργείου Εσωτερικών και από μια πηγή στους κόλπους των Χασντ αλ-Σαάμπι, οι μαχητές των οποίων έχουν ενταχθεί στις τακτικές ένοπλες δυνάμεις.

Τα αμερικανικά πλήγματα έγιναν μέσα σε ένα ήδη εκρηκτικό περιφερειακό πλαίσιο, που τροφοδοτείται από τον αντίκτυπο του πολέμου στη Γάζα ανάμεσα στο Ισραήλ, σύμμαχο της Ουάσινγκτον, και το ισλαμιστικό παλαιστινιακό κίνημα Χαμάς, που υποστηρίζεται από το Ιράν.

capital.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube