Αυτό δήλωσε ο Υπουργός Ενέργειας Γιώργος Παπαναστασίου, προσθέτοντας ότι μετά την παρουσίαση της μελέτης «θα παρθεί, άμεσα, η απόφαση της Κυπριακής Δημοκρατίας για συμμετοχή ή όχι στο όλο έργο”.

«Το χρονικό διάστημα που έχουμε καθορίσει για να λάβουμε την απόφασή μας είναι μέχρι το τέλος Ιανουαρίου», ανέφερε, και πρόσθεσε ότι μετά την απόφαση «θα δώσουμε το ανάλογο μήνυμα στον Ανεξάρτητο Διαχειριστή Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΔΜΗΕπου αποτελεί τον φορέα υλοποίησης του όλου έργου».

Σε σχέση με την μελέτη, ο κ. Παπαναστασίου είπε ότι αυτή θα περιλαμβάνει την οικονομική βιωσιμότητα του έργου σε ό,τι αφορά «την αγορά ηλεκτρισμού της Κύπρου, ως μιας απομονωμένης αγοράς», αλλά και την εκτίμηση του οίκου, η οποία θα αφορά «μια γεωπολιτική αξιολόγηση του έργου το οποίο συνδέει την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου όπου βρίσκεται η Κύπρος, με την περιοχή προς την Ευρώπη, μέσω της Κρήτης».

«Αυτά είναι τα δύο από τα βασικά στοιχεία που αξιολόγησε ο οίκος και τα οποία θα μας παρουσιάσει», σημείωσε.

Σημειώνεται ότι στη μελέτη θα περιλαμβάνεται και η σύγκριση του έργου με εναλλακτικές λύσεις, όπως η αποθήκευση ηλεκτρικής ενέργειας στο δίκτυο της Κύπρου αλλά και η δέουσα επιμέλεια (due diligence) του έργου.

Ο Great Sea Interconnector αφορά τη διασύνδεση των εθνικών δικτύων μεταφοράς ηλεκτρισμού της Κύπρου, του Ισραήλ και της Ελλάδας (μέσω Κρήτης), ισχύος 2.000 MW.

ΚΥΠΕ, Φιλελεύθερος