Το απόγευμα της Τετάρτης, ιρανικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι ακούστηκαν αρκετές εκρήξεις κοντά στα σύνορα με το Πακιστάν, γύρω από την κοινότητα Σαραβάν, κοντά στα σύνορα. Το υπουργείο Εξωτερικών του Πακιστάν επιβεβαίωσε τα χτυπήματα σε ανακοίνωσή του, αναφέροντας ότι «ένας αριθμός τρομοκρατών σκοτώθηκε κατά τη διάρκεια της επιχείρησης των μυστικών υπηρεσιών».

Οι ένοπλες δυνάμεις του Πακιστάν «διεξήγαγαν σειρά πληγμάτων ακριβείας, υψηλού συντονισμού και στοχευμένων συγκεκριμένα, εναντίον κρησφύγετων τρομοκρατών στην επαρχία Σιστάν-Μπαλουτσιστάν», στο νοτιοανατολικό Ιράν, αναφέρει ανακοίνωση Τύπου του υπουργείου Εξωτερικών στο Ισλαμαμπάντ.

Τα ιρανικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι τουλάχιστον τρεις γυναίκες και τέσσερα παιδιά σκοτώθηκαν στην επίθεση. Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων της «Λέσχης νέων δημοσιογράφων», τοπικός αξιωματούχος διευκρίνισε πως κανένα από τα θύματα δεν είχε ιρανική υπηκοότητα.

Το Ιράν και το Πακιστάν έχουν τεταμένες σχέσεις, σε μεγάλο βαθμό λόγω των δραστηριοτήτων των αυτονομιστών Μπαλότσι και άλλων μαχητών στη συνοριακή περιοχή. Οι δύο πλευρές αλληλοκατηγορούνται συχνά για ανοχή έναντι ένοπλων οργανώσεων που εξαπολύουν επιθέσεις από το έδαφος της μιας χώρας εναντίον της άλλης. Είναι, ωστόσο, πολύ σπάνιες οι εμπλοκές των στρατών των δυο χωρών σε επιχειρήσεις στο έδαφος της άλλης πλευράς.

Η στρατιωτική δράση του Πακιστάν έρχεται αφότου καταδίκασε σφοδρά το χτύπημα του Ιράν την Τρίτη στο έδαφός του. Η Τεχεράνη εξαπέλυσε αεροπορικές επιδρομές στο έδαφος του Πακιστάν, με στόχο τη σουνιτική τζιχαντιστική οργάνωση Τζάις αλ Αντλ.

Οι επιθέσεις του Ιράν ήταν απάντηση στη βομβιστική επίθεση αυτοκτονίας που πραγματοποίησε το αφγανικό παρακλάδι του Ισλαμικού Κράτους και άφησε 85 νεκρούς στη νοτιοανατολική πόλη Κερμάν στις 3 Ιανουαρίου. Το Ιράν πραγματοποίησε επίσης πλήγματα κατά της Συρίας, του Ιράκ και του ιρακινού Κουρδιστάν.

Το Πακιστάν ανακοίνωσε ότι τα πλήγματα στο έδαφός του είχαν νεκρούς αμάχους, αφήνοντας δύο νεκρά παιδιά. Προειδοποίησε επίσης την Τεχεράνη για «σοβαρές συνέπειες» για την «παράνομη» ενέργεια και απαγόρευσε στον πρεσβευτή του Ιράν να επιστρέψει στη χώρα. Επίσης απομάκρυνε τον διπλωματικό της απεσταλμένο από το Πακιστάν. Διαβάστε εδώ αναλυτικά.

Ναυτεμπορική