Weather Icon
Ουκρανία , Ρωσία 11 Ιανουαρίου 2024

Οι Ρώσοι θα μπορούσαν να ξεμείνουν από Τεθωρακισμένα Οχήματα Μάχης σε δύο ή τρία χρόνια

Οι Ρώσοι θα μπορούσαν να ξεμείνουν από Τεθωρακισμένα Οχήματα Μάχης σε δύο ή τρία χρόνια

Μεγάλες απώλειες της Ρωσίας σε ΤΟΜΑ

Το Κρεμλίνο θα μπορούσε να ξεμείνει από Τεθωρακισμένα Οχήματα Μάχης (ΤΟΜΑ) σε δύο ή τρία χρόνια.

Οι ρωσικές δυνάμεις χάνουν τουλάχιστον τόσα σοβιετικού τύπου αμφίβια ΒΜΡ όσα η ρωσική βιομηχανία κατασκευάζει ή βγάζει από τις αποθήκες.

Αυτό έχει σημασία. Περισσότερο από τα άρματα μάχης, τα ΤΟΜΑ είναι τα υψίστης σημασίας για τον ρωσικό μηχανοποιημένο πόλεμο. Μεταφέρουν το πεζικό στη μάχη, τους υποστηρίζουν καθώς αποβιβάζονται και εκκενώνουν τους επιζώντες εάν πρέπει να υποχωρήσουν.

Δεν είναι αναίτιο το ότι το 2022, ο αναλυτής του Carnegie Endowment, Michael Kofman, έγραψε ότι υποψιαζόταν ότι “η κύρια ρωσική έλλειψη σε τεθωρακισμένα οχήματα δεν είναι σε τανκς, αλλά σε ΤΟΜΑ”.

Οι Ρώσοι πήγαν στον πόλεμο στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022 με περίπου 4.000 BMP-1, πυροβόλα BMP-2 και τα τελευταία BMP-3. Όμως, σε 23 μήνες σκληρής μάχης, οι Ουκρανοί έχουν αχρηστεύσει περίπου 2.000 από αυτά τα οχήματα, από όσο μπορούν να επιβεβαιώσουν ανεξάρτητοι αναλυτές.

Αυτό είναι χίλια κατεστραμμένα, εγκαταλειμμένα ή κατασχεμένα ΤΟΜΑ τον χρόνο για μια χώρα που θα μπορούσε να παράγει ή να βγάλει από τα υπόστεγα – σωστά μαντέψατε – χίλια ΤΟΜΑ ετησίως.

Η νέα παραγωγή φαίνεται να έχει κορυφωθεί σε περίπου 400 νέα BMP-3 ετησίως στο εργοστάσιο Kurganmashzavod στη νότια Ρωσία. Τα άλλα 600 BMP – το βίντατζ μοντέλο BMP-1 της δεκαετίας του 1960 και το BMP-2 της δεκαετίας του 1980 – προέρχονται από πολεμικές εφεδρείες. Ανοιχτός χώρος αποθήκευσης, βασικά.

Και ενώ η Ρωσία – η Σοβιετική Ένωση, στην πραγματικότητα – κατασκεύασε δεκάδες χιλιάδες BMP, πολλά έχουν σκουριάσει εντελώς. Μια πρόσφατη καταμέτρηση, βασισμένη σε δορυφορικές εικόνες, βρήκε 3.000 παλαιά BMP να παραμένουν παρκαρισμένα – περισσότερα από 700 από τα οποία είναι εμφανώς σπασμένα και πιθανότατα μη λειτουργικά.

Εάν η Kurganmashzavod δεν μπορέσει να επεκτείνει σε μεγάλο βαθμό την παραγωγή, η γενιά των ετοιμοπόλεμων BMP θα μπορούσε να μειωθεί πολύ, αρχής γενομένης από το 2026. Πιο σύντομα, εάν διατηρηθεί το πρόσφατο ποσοστό απωλειών.

Ενώ οι ρωσικές δυνάμεις έχαναν κατά μέσο όρο περίπου 80 ΤΟΜΑ τον μήνα το 2022 και το 2023, ο αναλυτής Andrew Perpetua μέτρησε τη Δευτέρα μια ντουζίνα κατεστραμμένα και εγκαταλειμμένα BMP σε μια μόνο μέρα. Αυτό δείχνει μια μηνιαία απώλεια τουλάχιστον 300 ΤΟΜΑ.

Δεν είναι δύσκολο να εξηγηθεί η άνοδος των απωλειών. Το Κρεμλίνο είναι αποφασισμένο να καταλάβει την πόλη Αβντιίβκα στην ανατολική Ουκρανία, εξαλείφοντας ταυτόχρονα το ουκρανικό προγεφύρωμα στην αριστερή όχθη του ποταμού Δνείπερου στη νότια Ουκρανία.

Και οι δύο εκστρατείες έχουν αποδειχθεί εξαιρετικά δαπανηρές – στην πραγματικότητα, σχεδόν αυτοκτονικές για το πεζικό και τα μέλη του πληρώματος οχημάτων. Αλλά οι Ρώσοι διοικητές επιμένουν πεισματικά, ελπίζοντας προφανώς σε μια “νίκη” πριν από τις προεδρικές “εκλογές” της Ρωσίας τον Μάρτιο.

Πηγή: Forbes

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube