Εξοπλισμοί , Τουρκία 11 Ιανουαρίου 2024

Οι εξαγωγές του τουρκικού καθεστώτος στον αμυντικό και αεροναυπηγικό τομέα αυξήθηκαν κατά 25% το περασμένο έτος

Οι εξαγωγές του τουρκικού καθεστώτος στον αμυντικό και αεροναυπηγικό τομέα αυξήθηκαν κατά 25% το περασμένο έτος

Οι εξαγωγές στον τομέα της άμυνας και αεροναυπηγικής της Τουρκίας ανήλθαν συνολικά σε 5,5 δισεκατομμύρια δολάρια το 2023, αυξημένες κατά περίπου 25% σε σχέση με το προηγούμενο έτος, σύμφωνα με τοπικό οργανισμό που παρακολουθεί τις πωλήσεις στο εξωτερικό.

Ωστόσο, σύμφωνα με έκθεση της Συνέλευσης των Τούρκων Εξαγωγέων, που δημοσιεύθηκε αυτόν τον μήνα, δεν γίνεται διάκριση μεταξύ εσόδων από νέες παραγγελίες και εκείνων από συμβάσεις που υπεγράφησαν τα προηγούμενα χρόνια. Κατά συνέπεια, δεν είναι σαφές πόσα από τα 5,5 δισεκατομμύρια δολάρια προέρχονται από νέα συμβόλαια που υπεγράφησαν το 2023.

Ο Haluk Gorgun, ο οποίος ηγείται της Προεδρίας των Αμυντικών Βιομηχανιών της χώρας, κοινοποίησε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ότι η συνολική αξία των συμβολαίων που υπέγραψαν οι εταιρείες αμύνης του τουρκικού καθεστώτος το 2023 έφτασε τα 10,2 δισεκατομμύρια δολάρια. Σύμφωνα με τον Gorgun, οι 10 κορυφαίοι Τούρκοι εξαγωγείς συνεισέφεραν στο 80% σχεδόν των εσόδων από τις εξαγωγές. Οι εν λόγω κορυφαίες εταιρείες, οι ειδικότητες τους και τα αντίστοιχα στοιχεία τους από τις πωλήσεις στο εξωτερικό είναι:

Baykar (drones): 1,8 δισεκατομμύρια δολάρια

Turkish Aerospace Industries: 864 εκατομμύρια δολάρια

Μηχανικός εξοπλισμός και Χημική Βιομηχανία (πυρομαχικά, εκρηκτικά και όπλα): 439 εκατομμύρια δολάρια

Tusas Engine Industries (αεροδιαστημικοί κινητήρες): 337 εκατομμύρια δολάρια

BMC (στρατιωτικά οχήματα): 255 εκατομμύρια δολάρια

Roketsan (βλήματα): 161 εκατομμύρια δολάρια

Ram Dis Ticaret (στρατιωτικά οχήματα): 160 εκατομμύρια δολάρια

Pratt & Whitney’s Turkish Technik (υπηρεσίες επισκευής και αναβάθμισης): 111 εκατομμύρια δολάρια

Aselsan (ηλεκτρονικά): 108 εκατομμύρια δολάρια

Samsun Yurt Savunma (αεροναυπηγική και πυροβόλα όπλα): 104 εκατομμύρια δολάρια

Συγκεκριμένα, η Aselsan, η Turkish Aerospace Industries και η Roketsan ήταν στην τελευταία λίστα Top 100 του ιστοτόπου Defense News, ο οποίος κατατάσσει τους εργολάβους παγκοσμίως με βάση τα έσοδα που σχετίζονται με την άμυνα. Στη λίστα ήταν και η εταιρεία Askeri Fabrika ve Tersane Isletme.

Μία από τις κύριες εξαγωγές της Roketsan είναι η οικογένεια πυρομαχικών MAM, που χρησιμοποιούνται από τις μη επανδρωμένες πλατφόρμες Baykar και TAI. Η Samsun Yurt Savunma είναι η μητρική εταιρεία της Canik Firearms, ενός κατασκευαστή πυροβόλων όπλων στην Τουρκία. Η Ram Dis Ticaret ενεργεί ως εξαγωγική εταιρεία για τον τοπικό βιομηχανικό όμιλο Koc Holding, ο οποίος είναι ιδιοκτήτης της εταιρείας κατασκευής των στρατιωτικών οχημάτων Otokar. Η έκθεση καταγράφει τις εξαγωγές της Otokar υπό το Ram Dis Ticaret.

 

Πηγή: https://www.defensenews.com/industry/2024/01/08/turkeys-defense-aerospace-exports-rose-by-25-last-year/

Μετάφραση: Γιάννης Λιναρδάτος

 

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube