Όταν οι Χέρμαν Γκέρινγκ, Χανς Φρανκ, Τζούλιους Στράιχερ και άλλοι «πατέρες» του Ναζισμού ήρθαν αντιμέτωποι με τους δικαστές τον Νοέμβριο του 1946, στα εγκλήματα για τα οποία κατηγορούνταν, δεν συμπεριλαμβανόταν η «γενοκτονία». Μόνο στη πορεία της δίκης ξεδιπλώθηκε ο «επιστημονικός» τρόπος, που οι Γερμανοί ναζί επινόησαν, για να εξαφανίσουν τον εβραϊκό λαό, δηλαδή η γενοκτονία.

Πλέον, όμως, οι «απόγονοι» εκείνων των θυμάτων των στρατοπέδων συγκέντρωσης έχουν πολλούς λόγους να ανησυχούν, αντιμετωπίζοντας ξεκάθαρα ακριβώς αυτή την κατηγορία, παρά το γεγονός ότι οι Γερμανοί σήμερα καλύπτουν το Ισραήλ.

Υπενθυμίζεται ότι η δίχως προηγούμενο επίθεση του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας έχει οδηγήσει στον θάνατο περισσότερους από 23.200 Παλαιστίνιους –εκ των οποίων τα 2/3 γυναικόπαιδα- περίπου το 85% των 2,3 εκατ. πληθυσμού, πολλοί εκ των οποίων έχασαν τα σπίτια τους, εκτοπίστηκε, ενώ περισσότερο από το ¼ λιμοκτονεί.

Η απόφαση του Ισραήλ να συμμετάσχει στη δικαστική διαδικασία που ξεκίνησε την Πέμπτη 11 Ιανουαρίου 2024, αντί να τη μποϊκοτάρει αντανακλά τις ανησυχίες του Ισραήλ ότι οι δικαστές θα μπορούσαν να διατάξουν το Ισραήλ να σταματήσει τον πόλεμό του εναντίον της Χαμάς και να αμαυρώσει την εικόνα του διεθνώς.

«Το Ισραήλ δεν μπορεί να ξεφύγει από μια τόσο σοβαρή κατηγορία», είπε ο Άλον Λίελ, πρώην γενικός διευθυντής του υπουργείου Εξωτερικών του Ισραήλ και πρώην πρεσβευτής του Ισραήλ στη Νότια Αφρική.

Η πραγματική νομική ανησυχία του Τελ Αβίβ

Η πτυχή όμως που τρέμουν Ισραηλινοί νομικοί από το 84σέλιδο κατηγορητήριο της Νότιας Αφρικής είναι ότι μπορούν να αποδείξουν ότι οι Ισραηλινοί είχαν πρόθεση να διαπράξουν γενοκτονία. Αυτό τεκμαίρεται από το γεγονός ότι οι Ισραηλινοί ηγέτες άνοιγαν πολύ το στόμα τους, κατά τη διάρκεια των τρομακτικών βομβαρδισμών του στρατού τους.

Από τα σημαντικότερα μέλη του υπουργικού συμβουλίου -Πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου, υπουργό Άμυνας Ιωάβ Γκάλαντ, υπουργό Οικονομικών Μπεζαλέλ Σμότριχ, υπουργό Εθνικής Ασφάλειας Ιταμάρ Μπεν-Γκβιρ- μέχρι βουλευτές, έκαναν σχόλια που απανθρωποποιούσαν τους Παλαιστίνιους, είτε απείλησαν με αδιάκριτες επιθέσεις στη Γάζα είτε θα μπορούσαν να θεωρηθούν ότι απειλούν τους πολίτες της Γάζας.

Όπως σωστά το έθεσε ο ειδικός δικαστικός συντάκτης των Times of Israel, Τζέρεμυ Σαρόν «είναι κρίσιμο ότι οι πολυάριθμες εμπρηστικές δηλώσεις που έγιναν από υπουργούς της ισραηλινής κυβέρνησης για τους Παλαιστίνιους στη Γάζα έδωσαν στη Νότια Αφρική μια πλατφόρμα για να ισχυριστεί ότι το κράτος του Ισραήλ έχει την πρόθεση να διαπράξει γενοκτονία, μια κρίσιμη πτυχή οποιασδήποτε κατηγορίας γενοκτονίας».

Η Νοτιοαφρικαοί αναφέρουν ότι «οι πράξεις και οι παραλείψεις του Ισραήλ είναι γενοκτονικού χαρακτήρα, επειδή αποσκοπούν στην καταστροφή ενός σημαντικού μέρους της παλαιστινιακής εθνικής, φυλετικής και εθνικής ομάδας».

Ατάκες με ναζιστικό αέρα

Μεταξύ μερικών από τα πιο εμπρηστικά σχόλια που έγιναν από ανώτερους Ισραηλινούς πολιτικούς είναι οι δηλώσεις του Νετανιάχου στις 28 Οκτωβρίου στις οποίες αναφέρθηκε στον βιβλικό εχθρό των αρχαίων Ισραηλιτών, λέγοντας: «Πρέπει να θυμάστε τι σας έκανε ο Αμαλέκ, λέει η Αγία Γραφή μας. Και θυμόμαστε». Οι Νοτιοαφρικανοί αναφέρουν αυτό το σχόλιο, καθώς και το βιβλικό εδάφιο στον Σαμουήλ Α’ που διέταξε τους Ισραηλίτες να σκοτώσουν όλους τους άνδρες, τις γυναίκες και τα παιδιά του Αμαλέκ.

Στην ίδια ομιλία, ωστόσο, ο Νετανιάχου επέμεινε ότι «ο Ισραηλινός Στρατός κάνει τα πάντα για να αποφύγει να βλάψει τους μη πολεμιστές» και είπε ότι «καλούσε τον άμαχο πληθυσμό να εκκενωθεί» σε ασφαλείς περιοχές στη Γάζα. Σε άλλο σημείο ο Νετανιάχου είχε περιγράψει την σύγκρουση ως πόλεμο μεταξύ «των παιδιών του φωτός και των παιδιών του σκότους».

Nα προσθέσουμε ότι ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου, (Times of Israel) αναφερόμενος στη Γάζα ως «Πόλη του Κακού», δήλωσε σε τηλεοπτικό διάγγελμα: «Θα μετατρέψουμε όλα τα μέρη όπου η Χαμάς καλύπτεται σε ερείπια».

Ιωάβ Γκάλαντ: «Είναι ζώα, τους κόβουμε ρεύμα, νερό φαγητό»

Ιωάβ Γκάλαντ

Στη συνέχεια οι Νοτιοαφρικανοί τσιμπήσαν τα σχόλια του Ιωάβ Γκάλαντ που είχε δηλώσει ότι το Ισραήλ «πολεμάει τα ανθρώπινα ζώα» και θα «δρά αναλόγως». Ερχόμενοι στο σήμερα,

Στις 10 Οκτωβρίου, ο υπουργός Άμυνας Ιωάβ Γκάλαντ δήλωσε (Times of Israel): «Έχουμε να κάνουμε με ζώα και θα ανταποκριθούμε ανάλογα… Σφραγίζουμε τη Γάζα. Χωρίς ρεύμα, χωρίς φαγητό, χωρίς νερό, χωρίς καύσιμα».

Ο δε ακροδεξιός υπουργός Άμυνας Μπεζαλέλ Σμότριχ είχε υποστηρίξει ότι «πρέπει να φέρουμε ένα πλήγμα που δεν έχουμε δει εδώ και 50 χρόνια και να κατεδαφίσουμε τη Γάζα».

Μπεζαλέλ Σμότριχ

Ο άλλος ακραίος πολιτικός, ο Μπεν Γκβιρ ήτα επίσης ξεκάθαρος: «Όταν λέμε ότι η Χαμάς πρέπει να καταστραφεί, εννοούμε επίσης αυτούς που πανηγυρίζουν, εκείνους που υποστηρίζουν και εκείνους που μοιράζουν καραμέλες – είναι όλοι τρομοκράτες και πρέπει επίσης να καταστραφούν».

Αμιχάι Ελιγιάχου

Ο δε «ευαίσθητος» υπουργός Κληρονομιάς του Ισραήλ Αμιχάι Ελιγιάχου, μεταξύ πολλών σοκαριστικών δηλώσεων που έχει

κάνει -όπως ότι «τα τέρατα της Γάζας μπορούν να πάνε στην Ιρλανδία ή στην έρημο»- είχε δηλώσει ότι το Ισραήλ σκέφτεται να χρησιμοποιήσει πυρηνική βόμβα στη Γάζα προσθέτοντας ότι «δεν υπάρχει τέτοιο πράγμα, όπως μη εμπλεκόμενοι άμαχοι στη Γάζα».

Θα μπορούσαμε να αναφέρουμε και τον Μπένι Γκαντζ, πρώην αρχηγό των Ισραηλινών Αμυντικών Δυνάμεων και υπαρ. 2 άνδρα μέχρι πρώτινος στην κυβέρνηση, ο οποίος είχε δηλώσει ότι: «Η Γάζα θα καεί. Δεν υπάρχει άλλη εξίσωση».

«Δεν έπρεπε να ειπωθούν τέτοια πράγματα»

Αυτές οι ατάκες όμως, πέραν του ότι δείχνουν από τι ιδέες εμφορείται το εβραϊκό πολιτικό σύστημα, θα δημιουργήσουν τεράστια προβλήματα για την ισραηλινή υπερασπιστική γραμμή.

Σύμφωνα με τον καθηγητή στο Τμήμα Νομικής του Πανεπιστημίου του Τελ Αβίβ, Έλιαβ Λίμπλιχ πρόκειται για «απερίσκεπτες» και «ανεύθυνες» παρατηρήσεις που δεν έπρεπε ποτέ να γίνουν και που έχουν φέρει τώρα το Ισραήλ σε μεγάλο μπελά λόγω της απαίτησης να αποδειχθεί πρόθεση στις κατηγορίες για γενοκτονία.

«Αν αυτά τα σχόλια δεν είχαν ειπωθεί, τότε δεν θα υπήρχε πρόθεση για την υπόθεση», είπε στους Times of Israel.

Ο καθηγητής προσέθεσε ότι η νομική υπεράσπιση του Ισραήλ θα εμπλακεί σε «έναν ανηφορικό αγώνα» στον οποίο θα πρέπει να πείσει το δικαστήριο ότι ο πρωθυπουργός και οι άλλοι υπουργοί δεν εννοούσαν αυτό που είπαν και ότι τα λόγια τους δεν αντικατοπτρίζουν αυτό που πραγματικά συνέβη στο έδαφος στη Γάζα.

Δεν είναι λόγια του αέρα

Σε περιόδους έντασης στην αραβοϊσραηλινή διένεξη, Ισραηλινοί ηγέτες έχουν υιοθετήσει τόσο ακραία ρητορική που ακόμα και Ισραηλινά ΜΜΕ έχουν παρομοιάσει ως φασιστική.

Ξεκινώντας από το 2009, ο απόστρατος υποστράτηγος και υπουργός Ματάν Βίλναϊ σε συνέντευξη που έδωσε στο Army Radio το 2009 είχε προκαλέσει διεθνείς αντιδράσεις για τους παραλληλισμούς της αραβοϊσραηλινής διένεξης με το… Ολοκαύτωμα.

Ματάν Βίλναϊ

«Όσο περισσότερο εντείνονται τα πυρά των ταξιαρχιών Qassam [Χαμάς] και οι πύραυλοι φτάνουν σε μεγαλύτερο βεληνεκές, αυτοί (οι Παλαιστίνιοι) θα επιφέρουν στον εαυτό τους μεγαλύτερο Ολοκαύτωμα, επειδή θα χρησιμοποιήσουμε όλες μας τις δυνάμεις για να υπερασπιστούμε τους εαυτούς μας», είχε δηλώσει, όπως μετέδωσαν το ReutersGuardian και άλλα μεγάλα ΜΜΕ.

Ο Βιλνάι διετέλεσε αναπληρωτής υπουργός Άμυνας από τον Ιούλιο του 2007 έως τον Μάρτιο του 2009. Τον Απρίλιο του 2009 διορίστηκε εκ νέου αναπληρωτής υπουργός Άμυνας στην κυβέρνηση Νετανιάχου. Τον Ιανουάριο του 2011 διορίστηκε Υπουργός Άμυνας Εσωτερικού Μετώπου. Το 2012 διορίστηκε πρέσβης του Ισραήλ στην Κίνα.

Μίχαελ Μπεν-Άρη: «Δεν υπάρχουν αθώοι στη Γάζα»

Μίχαελ Μπεν-Άρη

Το 2012, ο ακροδεξιός βουλευτής Μίχαελ Μπεν-Άρη είχε παροτρύνει τους Ισραηλινούς στρατιώτες να γαζώσουν τους πάντες στη Γάζα το 2012, αδιακρίτως (Business Insider).

«Αδερφια! Αγαπητοί στρατιώτες και διοικητές – διατηρήστε τη ζωή σας! […] Δεν υπάρχουν αθώοι στη Γάζα, μην αφήσετε κανέναν διπλωμάτη που θέλει να δείχνει ωραίος στον κόσμο να θέσει σε κίνδυνο τη ζωή σας[;] και σε οποιαδήποτε παραμικρή ανησυχία για τη ζωή σας – Γαζώστε τους!».

Την ίδια χρονιά, o Ισραηλινός υπουργός Εσωτερικών Eli Yishai εξέφρασε την επιθυμία «να στείλει τη Γάζα πίσω στον Μεσαίωνα» (Haaretz).

Σαρόν: «Τους χρειάζεται Χιροσίμα»

Gilad Sharon

Την ίδια χρονιά, ο γιός του γνωστού πρώην πρωθυπουργού και διαπρεπούς στελέχους του Ισραηλινού Στρατού Αριέλ Σαρόν και στέλεχος του Λικούντ Gilad Sharon ξεπέρασε και αυτός κάθε όριο.

Με άρθρο του στη The Jerusalem Post to 2012 είχε υποστηρίξει μεταξύ άλλων ότι «δεν υπάρχει καμία δικαιολογία για το κράτος της Γάζας να μπορεί να βάλει κατά των πόλεων ατιμώρητα. Πρέπει να ισοπεδώσουμε ολόκληρες γειτονιές στη Γάζα. Ισοπεδώστε όλη τη Γάζα. Οι Αμερικανοί δεν σταμάτησαν με τη Χιροσίμα – οι Ιάπωνες δεν παραδόθηκαν αρκετά γρήγορα, έτσι χτύπησαν και το Ναγκασάκι».

Μόσε Φέιγκλιν: «Ιδιοφυία ο Χίτλερ – Να ισοπεδώσουμε τη Γάζα»

Μόσε Φέιγκλιν

Σχετικά με την σημερινή σύγκρουση Ισραήλ-Χαμάς, ο Μόσε Φέιγκλιν -άλλοτε ηγέτης της ακραίας ομάδας Manhigut Yehudit εντός του Λικούντ-, είπε σε συνέντευξή του στο Aljazeera ότι η μόνη λύση είναι «η πλήρης καταστροφή της Γάζας, πριν την εισβολή… Καταστροφή όπως η Δρέσδη και η Χιροσίμα, χωρίς πυρηνικά όπλα».

Το πρώην στέλεχος του κόμματος του Νετανιάχου είχε υποστηρίξει το 2014 σε άρθρο του (Israel National News) πως αφού οι Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις ολοκληρώσουν την αποδυνάμωση των στόχων τους με τη δύναμη πυρός του, θα κατακτήσουν ολόκληρη τη Γάζα, χρησιμοποιώντας όλα τα απαραίτητα μέσα για να ελαχιστοποιήσουν οποιαδήποτε ζημιά στους στρατιώτες μας, χωρίς να λάβουν υπόψιν άλλους».

Ακόμα πιο παλιά, στα τέλη του 2008, σε ένα άρθρο στη Haaretz, αναφερόταν ότι ο Feiglin είχε τολμήσει να πει ότι «ο Χίτλερ ήταν μια απαράμιλλη στρατιωτική ιδιοφυΐα. Ο ναζισμός προώθησε τη Γερμανία τον πάτο σε μια φανταστική φυσική και ιδεολογική κατάσταση. Το σώμα της νεολαίας μετατράπηκε σε ένα τακτοποιημένο μέρος της κοινωνίας και η Γερμανία έλαβε ένα υποδειγματικό καθεστώς, ένα σωστό σύστημα δικαιοσύνης και δημόσια τάξη. Ο Χίτλερ απολάμβανε την καλή μουσική. Ζωγράφιζε. Δεν ήταν ένα μάτσο τραμπούκοι. Χρησιμοποιούσε απλώς τραμπούκους και ομοφυλόφιλους».

Αγιελέτ Σακέντ: «Γενοκτονία για τις μάνες των φιδιών»

Αγιελέτ Σακέντ

Τον Ιούλιο του 2014, η υπουργός Δικαιοσύνης  Αγιελέτ Σακέντ είχε προκαλέσει την οργή μεγάλων δυτικών ΜΜΕ (The Washington PostForeign policy) μιλώντας για γενοκτονία κατά των μητέρων των «φιδιών» (Παλαιστινίους). Το ποστάρισμα στο Facebook είχε γίνει λίγες μέρες αφού έξι Ισραηλινοί νέοι έκαψαν ζωντανό έναν Παλαιστίνιο έφηβο τον Muhammad Abu Khadeir.

Τότε η Ισραηλινή υπουργός δήλωσε πως «Πίσω από κάθε τρομοκράτη στέκονται δεκάδες άντρες και γυναίκες, που υποστηρίζουν και επιτρέπουν τις ενέργειές τους. Είναι όλοι πολεμιστές του εχθρού, και το αίμα τους θα είναι σε όλο στα κεφάλια τους. Τώρα αυτό περιλαμβάνει και τις μητέρες των μαρτύρων, που τις στέλνουν στην κόλαση με λουλούδια και φιλιά. Θα έπρεπε να ακολουθήσουν τους γιους τους, τίποτα δεν θα ήταν πιο δίκαιο. Πρέπει να πάνε, όπως και τα φυσικά σπίτια στα οποία μεγάλωσαν τα φίδια. Διαφορετικά, περισσότερα φιδάκια θα μεγαλώσουν εκεί».

Διαβάζοντας τέτοιες δηλώσεις ο Ισραηλινός δημοσιογράφος, αηδιασμένος, είχε γράψει άρθρο με τίτλο «θα κάψω το διαβατήριό μου για το Ισραήλ» (Independent).

Κοντολογίς, φαίνεται ότι οι Ισραηλινοί έχουν επιδείξει απίθανη εμμονή στους βομβαρδισμούς, δίχως όμως να υπολογίσουν ότι όταν ανοίγουν ταυτόχρονα το στόμα τους, γίνονται εύλογοι συνειρμοί με τις ναζιστικές θηριωδίες.

Ευάγγελος Γεωργίου in.gr