Ευρωπαϊκή Ένωση , Ουκρανία , Ρωσία 29 Ιανουαρίου 2024

Ο Πέτερ Σιγιάρτο, ΥΠΕΞ της Ουγγαρίας, στο Κίεβο για προετοιμασία συνάντησης Όρμπαν-Ζελένσκι

Ο Πέτερ Σιγιάρτο, ΥΠΕΞ της Ουγγαρίας, στο Κίεβο για προετοιμασία συνάντησης Όρμπαν-Ζελένσκι

Απόπειρες προσέγγισης Ουγγαρίας-Ουκρανίας

Όσο για τη συνάντηση των Ζελένσκι και Όρμπαν, έχει ως σκοπό την εύρεση λύσεων στις διαφορές τους και να ανοίξει ο δρόμος ώστε να ληφθούν «κρίσιμες αποφάσεις της ΕΕ για την Ουκρανία», σύμφωνα με το Κίεβο.

Ένδειξη του πόσο τεταμένες είναι οι σχέσεις των δυο γειτόνων είναι το γεγονός πως ο κ. Σιγιάρτο ουδέποτε πάτησε το πόδι του στην Ουκρανία μετά την έναρξη της ρωσικής εισβολής πριν από σχεδόν δυο χρόνια, ενώ αντίθετα επισκέφθηκε επανειλημμένα τη Μόσχα, αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ επικαλούμενο το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Το ραντεβού κλείστηκε στην Ούζγκοροντ, όπου κατοικεί μεγάλη κοινότητα Μαγυάρων. Τα μέτρα ασφαλείας έχουν ενισχυθεί, καθώς ο Ούγγρος υπουργός έλαβε επιστολή που περιείχε απειλές κατά της ζωής του. Παρών θα είναι επίσης ο γενικός γραμματέας της ουκρανικής προεδρίας Αντρίι Γέρμακ.

Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Όρμπαν είναι ο μοναδικός Ευρωπαίος ηγέτης που διατήρησε στενές σχέσεις με το Κρεμλίνο, έχοντας ταυτόχρονα περίπλοκες σχέσεις με την Ουκρανία.

Τον περασμένο μήνα, εμπόδισε τη σύναψη συμφωνίας στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για τη χορήγηση βοήθειας αθροιστικά 50 δισ. ευρώ στην Ουκρανία σε τέσσερα χρόνια. Πλέον, δηλώνει έτοιμος να συναινέσει στην προσφορά υποστήριξης στο Κίεβο, αλλά «πέραν του κοινού προϋπολογισμού» της ΕΕ και με προϋπόθεση πως θα υπάρχει η δυνατότητα αναθεώρησής της σε ετήσια βάση. Την Πέμπτη θα διεξαχθεί έκτακτη σύνοδος κορυφής στις Βρυξέλλες για να εξευρεθεί συμβιβασμός.

Ο εθνικιστής λαϊκιστής πρωθυπουργός αρνήθηκε να προσυπογράψει την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με το Κίεβο: απλά βγήκε από την αίθουσα όταν διεξήχθη η ψηφοφορία για αυτό, στα μέσα Δεκεμβρίου.

Δεν έχει πάψει να επαναλαμβάνει πως η Ουκρανία δεν μπορεί να κερδίσει τον πόλεμο με τη Ρωσία, προτείνοντας να διεξαχθούν διαπραγματεύσεις ανάμεσα στο Κίεβο και τη Μόσχα για κατάπαυση του πυρός.

Οι εντάσεις ανάμεσα στις δυο πρωτεύουσες δεν είναι ακριβώς είδηση· η διπλωματική ένταση είχε ανέβει ήδη πριν από τη εισβολή, καθώς η Ουκρανία υιοθέτησε από το 2017 και πέρα σειρά αμφιλεγόμενων μέτρων, ειδικά για τη διδασκαλία της ουρανικής γλώσσας.

Σε ένδειξη βούλησης για αποκλιμάκωση, το Κίεβο πρόσφατα υιοθέτησε νόμο για την προστασία των δικαιωμάτων μειονοτήτων στην Ουκρανία –βήμα που η Βουδαπέστη έκρινε πως είναι ανεπαρκές.

Στην περιφέρεια της Υπερκαρπαθίας, στο δυτικό άκρο της Ουκρανίας, ζουν πάνω από 100.000 Μαγυάροι. Η περιοχή βρισκόταν υπό ουγγρικό έλεγχο ως τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Πηγή: liberal.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube