Weather Icon
Οικονομία & Αγορές 15 Ιανουαρίου 2024

Νταβός: Η ατζέντα του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ – Ποιοι θα δώσουν το παρών

Νταβός: Η ατζέντα του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ – Ποιοι θα δώσουν το παρών

Ξεκινά σήμερα Δευτέρα 15 Ιανουρίου στο Νταβός της Ελβετίας το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ

Ξεκινά σήμερα Δευτέρα 15 Ιανουρίου στο Νταβός της Ελβετίας το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ που κάθε χρόνο συγκεντρώνει εκπροσώπους των περισσότερων κυβερνήσεων του κόσμου, τους μεγαλύτερους διεθνείς οργανισμούς, καθώς και ειδικούς σε διάφορους τομείς, εκπροσώπους της νέας γενιάς και επιχειρηματίες.

Από τις 15 έως τις 19 Ιανουαρίου, στο χειμερινό θέρετρο στην καρδιά των Άλπεων θα διεξαχθεί η 54η έκδοση του Φόρουμ, συγκεντρώνοντας τους πολιτικούς και επιχειρηματίες με τη μεγαλύτερη επιρροή διεθνώς.

Με τίτλο φέτος «Ανοικοδομώντας την εμπιστοσύνη», η φετινή διοργάνωση αναγνωρίζει την ανάγκη της αποκατάστασης της αμοιβαίας εμπιστοσύνης εν μέσω πολύπλευρων παγκόσμιων προκλήσεων, όπως οι γεωπολιτικές συγκρούσεις, η κλιματική αλλαγή και η τεχνολογική πρόοδος σε τομείς όπως η Τεχνητή Νοημοσύνη.

Όμως το πιο σημαντικό πέρα από την αναγνώριση και την ανάδειξη των προβλημάτων είναι η κοινή προσπάθεια για την ανεύρεση λύσεων, με γνώμονα τη διαφάνεια, τη συνέπεια και την υπευθυνότητα.

Σε συνέντευξη Τύπου εν όψει της έναρξης των εργασιών της παγκόσμιας διάσκεψης, ο πρόεδρος του Φόρουμ Μποργκ Μπρέντε σημείωσε ότι η φετινή διοργάνωση στο Νταβός λαμβάνει χώρα σε μια πολύ δύσκολη γεωπολιτική και οικονομική συγκυρία παγκοσμίως, από τους πολέμους στην Ουκρανία και τη Γάζα, μέχρι το υπέρογκο χρέος πολλών χωρών και το αυξανόμενο κόστος ζωής για εκατομμύρια ανθρώπους.

«Ο πόλεμος στη Γάζα συνεχίζεται και υπάρχουν φόβοι για κλιμάκωση», προειδοποίησε. «Θα συγκεντρώσουμε τις προσωπικότητες – κλειδιά για να δούμε πώς μπορούμε να αποφύγουμε μια επιπλέον επιδείνωση της κατάστασης και να αντιμετωπίσουμε το μέλλον».

Πόλεμοι, κλιματική αλλαγή, διπλωματικές εντάσεις ανάμεσα στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Κίνα για το ζήτημα της Ταϊβάν, επιθέσεις σε εμπορικά πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα: «Η γεωπολιτική αυτή τη στιγμή είναι σαν να βλέπεις έναν καλλιτέχνη του τσίρκου να κάνει πιάτα να γυρίζουν πάνω σε μπαστούνια», λέει στο Γαλλικό Πρακτορείο η Κάρεν Χάρις, εταίρος και οικονομολόγος στην εταιρεία συμβούλων Bain & Company.

Τόσο στην επίσημη ατζέντα που έχει τεθεί για τις συζητήσεις, όσο και στις επαφές που θα πραγματοποιηθούν στο περιθώριο της παγκόσμιας συνόδου, αναλυτές εκτιμούν ότι υπάρχουν ορισμένα θέματα που αναμένεται να πρωταγωνιστήσουν.

Στα πλέον κρίσιμα από αυτά συγκαταλέγονται τα τυχόν ακραία κλιματικά φαινόμενα που θα εμφανιστούν το τρέχον έτος και οι τρόποι για καλή προετοιμασία των κοινωνιών και των κρατικών υποδομών σε όλο τον κόσμο, θεωρώντας ως δεδομένο ότι αυτά τα φαινόμενα θα παρουσιάζονται όλο και πιο συχνά πλέον εξαιτίας των κλιματικών αλλαγών, με δραματικές επιπτώσεις όχι μόνο στην οικονομία, άλλα και στη βιοποικιλότητα και τη βιωσιμότητα των οικοσυστημάτων.    

Επίσης, κεντρικό ρόλο θα έχουν και τα θέματα σχετικά με την παραπληροφόρηση και τη διασπορά ψευδών ειδήσεων με τη χρήση όλο και πιο εξελιγμένων εργαλείων τεχνητής νοημοσύνης, λαμβάνοντας υπόψη ότι το 2024 θα είναι μια χρονιά εκλογών για δισεκατομμύρια ανθρώπους σε όλον τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένων και ορισμένων από τις μεγαλύτερες οικονομίες του πλανήτη, όπως οι ΗΠΑ, η Ινδία και το Μεξικό.

Μιλώντας στους εκπροσώπους του Τύπου, ο κ. Μπρέντε εξέφρασε την αισιοδοξία του λέγοντας ότι «το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ παρέχει τη δομή για την ανάπτυξη της έρευνας, των συμμαχιών και των εργαλείων που απαιτούνται για συνεργασία καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους. Αυτή η ετήσια συνάντηση θα χρησιμεύσει ως επιταχυντής αυτής της συνεργασίας, εμβαθύνοντας τις συνδέσεις μεταξύ ηγετών και μεταξύ των διαφόρων πρωτοβουλιών».

Ποιοι θα παραστούν 

Επιπλέον των εκατοντάδων οικονομικών ηγετών, συνολικά περισσότεροι από 60 αρχηγοί κρατών ή κυβερνήσεων έχει ανακοινωθεί πως θα συμμετάσχουν στο Νταβός, μεταξύ των οποίων ο πρωθυπουργός Λι Τσιάνγκ, ο οποίος θα είναι ο ανώτερος κινέζος αξιωματούχος, μετά τον πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ το 2017, που θα συμμετάσχει στη σύνοδο, και μάλιστα ακριβώς μετά τις εκλογές στην Ταϊβάν. Ο νέος αρχηγός του κράτους της Αργεντινής, ο υπερφιλελεύθερος Χαβιέρ Μιλέι, ο οποίος συγκρίνεται με τον Ντόναλντ Τραμπ για τις αντισυστημικές θέσεις του, θα είναι επίσης παρών.

Στο Νταβός αναμένονται επίσης: ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν, συνοδευόμενος από τον σύμβουλο του Λευκού Οίκου σε θέματα εθνικής ασφαλείας Τζέικ Σάλιβαν, ο πρόεδρος του Ισραήλ Ισαάκ Χέρτσογκ ή ακόμη οι πρωθυπουργοί του Λιβάνου Νατζίμπ Μικάτι, του Κατάρ Μοχάμεντ μπεν Αμπντελραχμάν Αλ-Θάνι και της Ιορδανίας Μπισέρ αλ-Χασάουνεχ.

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ο οποίος κατά το παρελθόν είχε απευθυνθεί στους συνέδρους μόνο μέσω βίντεο, θα έρθει φέτος προσωπικά. Θα συμμετάσχει επίσης μεθαύριο, Κυριακή, πριν από το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ, σε μια συνεδρίαση συμβούλων εθνικής ασφαλείας διαφόρων χωρών.

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν θα εκφωνήσει ομιλία για «το ρόλο της Γαλλίας στην Ευρώπη», σύμφωνα με τους οργανωτές.

Παρών και ο Κυρ. Μητσοτάκης

Στο Νταβός (18 Ιανουαρίου) σύμφωνα με πληροφορίες του Liberal θα πραγματοποιηθούν σημαντικές συναντήσεις του πρωθυπουργού με στελέχη πολυεθνικών κολοσσών και CEOs, μεταξύ άλλων, από τους κλάδους της πληροφορικής και της τεχνολογίας.

Πλέον η παρουσία του Έλληνα πρωθυπουργού συνοδεύεται με την κατάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας από τη χώρα μας εν μέσω συνεχών θετικών εκθέσεων οίκων αξιολόγησης και επενδυτικών.

Ο πρωθυπουργός θα επικοινωνήσει την αλλαγή σελίδας και πορείας της ελληνικής οικονομίας και θα απευθύνει επενδυτικό κάλεσμα στην Ελλάδα, η οποία μετά από αρκετά χρόνια βρίσκεται στα ραντάρ των διεθνών αγορών.

Έλκηθρο και κοκτέιλ 

Το ελβετικό χιονοδρομικό κέντρο έχει τεθεί υπό αυστηρή επιτήρηση. Περίπου 5.000 ελβετοί στρατιωτικοί συμμετέχουν στο μηχανισμό ασφαλείας, ο οποίος προβλέπει διαρκείς περιπολίες μαχητικών αεροσκαφών πάνω από ολόκληρη τη χώρα.

Το φόρουμ, το θέμα του οποίου είναι φέτος η «ανοικοδόμηση της εμπιστοσύνης», έχει τη φιλοδοξία, πέραν των παγκόσμιων συγκρούσεων, να εξετάσει το ζήτημα της τεχνητής νοημοσύνης – η οποία χαρακτηρίζεται από τους οργανωτές «δύναμη για την οικονομία και την κοινωνία».

Από τα μεγάλα ονόματα του παγκόσμιου καπιταλισμού θα εκπροσωπηθούν: ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Microsoft Σάτια Ναντέλα και ο Σαμ Άλτμαν, ο επικεφαλής της Open AI που δημιούργησε την ChatGPT.

Το κλίμα και η ασφάλεια του κυβερνοχώρου βρίσκονται επίσης στη ημερήσια διάταξη, όπως και οι κίνδυνοι που συνδέονται με την παραπληροφόρηση, η οποία μπορεί «να υπονομεύσει τη νομιμότητα κυβερνήσεων που έχουν εκλεγεί πρόσφατα», σύμφωνα με την Έκθεση για τους Παγκόσμιους Κινδύνους, η οποία δόθηκε στη δημοσιότητα πριν από τη σύνοδο και στην αρχή μιας χρονιάς με μείζονες εκλογικές αναμετρήσεις.

Πέραν των κινδύνων από την εσφαλμένη πληροφόρηση (λάθος πληροφορία που όμως διανέμεται ακουσίως) και την παραπληροφόρηση (λάθος πληροφορία που διανέμεται εκουσίως) «που δημιουργεί η τεχνητή νοημοσύνη», αλλά επίσης από την «πόλωση της κοινωνίας», προστίθενται φέτος «οι ανησυχίες αναφορικά με μια επίμονη κρίση του κόστους ζωής», επισημαίνει το Φόρουμ σε ανακοίνωσή του.

Πέραν του επίσημου προγράμματος, το Νταβός είναι επίσης αναρίθμητα γεύματα, προγεύματα, δείπνα και κοκτέιλ ανάμεσα σε πολιτικά και οικονομικά στελέχη -ενδεχομένως και μια κατάβαση με έλκηθρα- που θα δώσουν το ρυθμό της εβδομάδας σε υψόμετρο 1.500 μέτρων.

Οι νεαροί ελβετοί σοσιαλιστές, οι οποίοι έχουν καλέσει σε διαδήλωση μεθαύριο, Κυριακή, καταγγέλλουν για άλλη μια φορά φέτος μια «κλειστή συνάντηση ισχυρών και πλουσίων» οι οποίοι «φέρουν την ευθύνη για κρίσεις και πολέμους».

liberal.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube