Weather Icon

Μανώλης Κοττάκης: Ο Συρίγος είχε πει, ότι η συνθήκη της Λωζάνης είναι ιερή

Μανώλης Κοττάκης: Ο Συρίγος είχε πει, ότι η συνθήκη της Λωζάνης είναι ιερή

Μανώλης Κοττάκης: Μετάλλαξη Συρίγου! Τρίβω τα μάτια μου. Ο Συρίγος είχε πει, ότι η συνθήκη της Λωζάνης είναι ιερή. Τρώγεται καιρό με την επαναστρατωτικοποίηση. Παραδέχεται, ότι έχει γίνει αποστρατιωτικοποίηση των νησιών.

Το ρεπορτάζ

Προβληματισμό και αντιδράσεις έχουν προκαλέσει δηλώσεις του βουλευτή της ΝΔ Αγγελου Συρίγου περί παρωχημένης Συνθήκης της Λωζάνης ή τμημάτων αυτής.

«Σήμερα θεωρώ ότι πρέπει να περάσουμε στην επόμενη φάση και να πούμε την πραγματικότητα. Η συνθήκη της Λωζάνης είναι μια συνθήκη παρωχημένη σε σχέση με την αποστρατικοποίηση» δήλωσε ο κ. Συρίγος αμαφερόμενος στις οπλικές προβλέψεις της Συνθήκης που βεβαίως καθοριζόταν από τα δεδομένα του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Σε ερώτηση για το αν πρέπει να αλλάξει η Συνθήκη και στην επισήμανση των δημοσιογράφων ότι ο και Ερντογάν μιλά για αναθεώρηση, ο κ.Συρίγος σημείωσε: «Η Συνθήκη της Λωζάνης είναι ένα τεράστιο πράγμα. Είναι μια βασική συμφωνία, έχει άλλες 14 συμφωνίες, παραρτήματα κ.λπ. Το 97% όλων αυτών στο σήμερα δεν έχει καμία αξία».

«Τα μόνα που έχουν αξία στο σήμερα είναι αυτά που ορίζουν σύνορα της Τουρκίας έναντι των γειτονικών χωρών» πρόσθεσε ο ίδιος και επεσήμανε ότι «υπάρχει κάποια θεωρητική σημασία για το θέμα της παρουσίας των δύο μειονοτήτων στη Θράκη και στην Κωνσταντινούπολη».

Ο κ. Συρίγος προχώρησε αργότερα σε διευκρινίσεις (σε δηλώσεις του στο Militaire) αναφέροντας ότι ότι ειναι παρωχημένο δεν θεωρείται και αναθεωρητέο: «Άλλο πράγμα να είναι κάτι παρωχημένο και άλλο κάτι που πρέπει να αναθεωρηθούν. Ενα από αυτά είναι η αποστρατικοποίηση»

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube