Ο Μιχάλης Γιωργάλλας προβαίνει σε μία αναλυτική ανασκόπηση της δεκάμηνης παρουσίας του στο Υπουργείο Άμυνας και σχολιάζει για πρώτη φορά την απόφαση του Προέδρου της Δημοκρατίας να τον αντικαταστήσει.

Δεν κρύβε την ενόχληση του για το γεγονός ότι μέχρι και σήμερα, όπως αναφέρει, δεν έχει λάβει πειστικές απαντήσεις για τους λόγους που ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης προχώρησε με την απομάκρυνση του από το Υπουργείο Άμυνας, αλλά ταυτόχρονα και για τον όλο χειρισμό του θέματος του ανασχηματισμού. Τονίζει πώς ο ίδιος δεν ήταν γνώστης των προθέσεων του Προέδρου της Δημοκρατίας και έμαθε για την πρόθεση αντικατάστασης του μόλις λίγα λεπτά πριν από την ανακοίνωση του ανασχηματισμού.

Σχολιάζει επίσης για πρώτη φορά τα όσα συζητούνται με αφορμή δημοσίευμα αθηναϊκής εφημερίδας υπογραμμίζοντας πώς ο ίδιος ως Υπουργός Άμυνας εφάρμοζε το κυβερνητικό πρόγραμμα του Νίκου Χριστοδουλίδη και όχι δικές του ιδέες.

– Με μια μικρή χρονική απόσταση πλέον από τον ανασχηματισμό, πώς αισθάνεστε για την απόφαση του Προέδρου να σας απομακρύνει από το Υπουργείο Άμυνας;

– Δεν θα σας το κρύψω ότι στεναχωρήθηκα από τη δυσάρεστη εξέλιξη της απομάκρυνσης μου, κυρίως γιατί ο Πρόεδρος με την απόφαση του τερμάτισε την πολύ μεγάλη και φιλότιμη προσπάθεια που κατέβαλα για βελτίωση των ενόπλων μας δυνάμεων και ενίσχυση της αποτρεπτικής ισχύος, του αξιόμαχου και της ετοιμότητας της Εθνικής Φρουράς. Ομολογώ ότι τους τελευταίους 10 μήνες εργάστηκα εντατικά μαζί με τους συνεργάτες μου στο ΥΠΑΜ και σε αγαστή συνεργασία με την ηγεσία του ΓΕΕΦ. Πραγματικά δουλέψαμε ακούραστα με πάθος για όσο χρόνο απαιτήθηκε. Βελτιώσαμε λειτουργικές διαδικασίες με γνώμονα τη τίμια και χρηστή διοίκηση. Με διαφάνεια στις αποφάσεις εμπεδώσαμε αξιοκρατία και δικαιοσύνη στις αποστρατείες, τις προαγωγές, τις μεταθέσεις και τις τοποθετήσεις. Αξιολογήσαμε τις απειλές και τους κινδύνους. Προτεραιοποιήσαμε τις ανάγκες και τις δυνατότητες και αξιοποιώντας τις ευκαιρίες καταρτήσαμε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για ενδυνάμωση της άμυνας της ημικατεχόμενη μας πατρίδα και για ενίσχυση του αισθήματος ασφάλειας των συμπατριωτών μας. Όπως σημείωσα και την μέρα της αποχώρησης μου από το ΥΠΑΜ παρά το σύντομο της θητείας και το ξαφνικό της αντικατάστασης μου δηλώνω περήφανα με ικανοποίηση και σήμερα ότι «αποστολή εξετελέσθη επιτυχώς».

– Τι σας είπε ο Πρόεδρος όταν το είδατε; Δεν ήταν ικανοποιημένος από το έργο σας; Γιατί επέλεξε να σας αντικαταστήσει; Σας ικανοποίησαν οι απαντήσεις που σας έδωσε;

– Ο Πρόεδρος μου ανέθεσε το σημαντικό Υπουργείο Άμυνας της χώρας μας, μου έδειξε εμπιστοσύνη από την πρώτη στιγμή έως το τέλος και τον ευχαριστώ για αυτό. Στήριξε τις ενέργειες και τις αποφάσεις μου χωρίς καμιά παρέμβαση στο έργο μου. Ήταν ικανοποιημένος με τη δουλειά, τη γραμμή και την απόδοση μου και με τα όσα πετύχαμε στην άμυνα τους 10 τελευταίους μήνες και μου το είπε δια ζώσης στην τελευταία μας συνάντηση μετά τον ανασχηματισμό. Εκτιμώ ότι η αντικατάσταση μου ήταν αποτέλεσμα της επιτακτικής, πιεστικής ανάγκης να εξασφαλιστούν οι κομματικές ισορροπίες στο κυβερνητικό σχήμα και για να διατηρήσουν οι συγκυβερνώντες τις προσβάσεις τους στη διαχείριση της εξουσίας. Είμαι ειλικρινής και σας λέω ότι δεν μου δόθηκαν εξηγήσεις και δεν έχω απαντήσεις για την απόφαση του Προέδρου. Όμως είμαι υποχρεωμένος να τη δεχθώ καθότι αυτή πηγάζει από το συνταγματικό του δικαίωμα να επιλέγει τα μέλη του Υπουργικού του Συμβουλίου.

– Ενημερωθήκατε για την απόφαση του Προέδρου λίγα λεπτά πριν την ανακοίνωση των αποφάσεων του. Ήταν κεραυνός εν αιθρία; Σας ενόχλησε αυτό;

– Νομίζω θα συμφωνήσετε μαζί μου ότι ο ανασχηματισμός αυτός καθ’αυτόν όπως εξελίχθηκε ήταν κεραυνός εν αιθρία. Ενημερώθηκα για την απόφαση του Προέδρου λίγα λεπτά πριν την επίσημη ανακοίνωση του ανασχηματισμού. Όσο κι αν κατανοώ την ανάγκη που είχε ο Πρόεδρος να αποφορτίσει την πιεστική κατάσταση που δημιούργησε η δήλωση του για ανασχηματισμό, δεν μπορώ να παραβλέψω το πόσο άδικο ήταν να ενημερωθούμε για τις τελικές του αποφάσεις λίγα μόλις λεπτά πριν αυτές ανακοινωθούν. Όπως σας είπα δεν θα κρύψω την ενόχληση μου, γιατί ούτε εκείνη τη στιγμή της ανακοίνωσης της αλλαγής γνώριζα τους λόγους αντικατάστασης μου και ούτε μέχρι σήμερα μου έχουν δοθεί πειστικές απαντήσεις.

– Γράφτηκε σε δημοσίευμα στην Ελλάδα, ότι ο λόγος της απομάκρυνσης σας από το Υπουργείο Άμυνας ήταν οι θέσεις σας στο Κυπριακό, οι αναφορές σας στο Ενιαίο Αμυντικό Δόγμα και διάφορα άλλα. Συζητήσατε όλα αυτά με τον Πρόεδρο;

– Η αλήθεια είναι ότι έχουν γραφτεί και έχουν ειπωθεί πολλά σενάρια για την απομάκρυνση μου. Από την πλευρά μου μπορώ να σας μιλήσω υπεύθυνα μόνο για αυτά που εγώ γνωρίζω. Στους 10 μήνες είχα συνεργασία με 3 Υπουργούς Άμυνας στην Ελλάδα τους κύριους Παναγιωτόπουλο, Στεφανή και Δένδια. Είναι αλήθεια ότι κατά τις επαφές μου στην Αθήνα συζητούσα τις συμβατικές υποχρεώσεις της Ελλάδας έναντι της Κυπριακής Δημοκρατίας όπως αυτές απορρέουν από την ιδιότητα της εγγυήτριας δύναμης. Είναι επίσης αλήθεια ότι έβρισκα πάντα βαθιά κατανόηση από τους ομολόγους μου στην Αθήνα και ότι κατά τη διάρκεια της προηγούμενης περιόδου η συνεργασία μας με την Ελλάδα βελτιώθηκε σημαντικά, εμπλουτίστηκε με νέα στοιχεία και βρίσκεται πλέον σε ένα εξαιρετικό επίπεδο θεμελιωμένη σε ισχυρές βάσεις. Η πολιτική κατεύθυνση που ακολούθησα χαράχθηκε από τις πρόνοιες του προγράμματος διακυβέρνησης του Προέδρου της Δημοκρατίας όπως αυτές περιλαμβάνονται στην ενότητα «Ενίσχυση Αποτρεπτικής Ισχύος – Άμυνα και Ασφάλεια» στην οποία αναφέρεται ρητά ότι «Μελετούμε σε συνεργασία με την Ελληνική Κυβέρνηση την προοπτική ουσιαστικής αναβίωσης του Δόγματος του Ενιαίου Αμυντικού Χώρου Κύπρου-Ελλάδας, σε επιχειρησιακό επίπεδο». Ως εκ τούτου όπως αντιλαμβάνεστε εγώ απλά εργάστηκα να υλοποιήσω το πρόγραμμα του Προέδρου και όχι δικές μου ιδέες. Αν αυτό ενόχλησε δεν έχω εικόνα. Ούτε μου αναφέρθηκε ποτέ είτε από τον Πρόεδρο ή άλλους η όποια ενόχληση. Καταληκτικά οφείλω να σας εκμυστηρευθώ ότι δεν μπορώ καν να σκεφτώ το ενδεχόμενο αθηναϊκής παρέμβασης για αυτό τον λόγο.

– Το γεγονός ότι δεν είχατε κόμμα πίσω σας, έπαιξε κάποιο ρόλο στην απόφαση του Προέδρου;;

– Όπως σας έχω ήδη αναφέρει εκτιμώ ότι από την ώρα που άνοιξε όπως άνοιξε η συζήτηση για ανασχηματισμό είμαι βέβαιος ότι ο Πρόεδρος βρέθηκε εν μέσω ασφυκτικών πιέσεων και μπροστά στο απειλητικό δίλημμα να διατηρήσει τη συνοχή της κυβερνητικής συνεργασίας έσπευσε να ικανοποιήσει όλους όσοι είχαν συμφέρον ή ενδιαφέρον στη νομή της εξουσίας. Όπως σας είπα δεν έχω πάρει απαντήσεις για την απομάκρυνση μου. Μπορώ όμως να εικάσω ότι από τη στιγμή εκκίνησης των διεργασιών ανασχηματισμού είναι κάτι παραπάνω από βέβαιο ότι ένα σημαντικό Υπουργείο όπως το Άμυνας θα είχε πολλούς μνηστήρες να το διεκδικούν. Απλά εγώ εκτός από το ότι δεν είχα κόμμα πίσω μου, δεν είχα και καμία ενημέρωση των προθέσεων του Προέδρου, όπως δεν είχα εικόνα της κατάστασης και των διεργασιών ανασχηματισμού μέχρι τη Δευτέρα το πρωί που έγινα γνώστης των αποφάσεων μέσα από τις επίσημες ανακοινώσεις για την αντικατάσταση μου.

– Συνδέεται η απομάκρυνση σας με οποιοδήποτε τρόπο με τις επερχόμενες εκλογές; Σας ρωτώ διότι στο παρελθόν είχαν γραφτεί διάφορα σενάρια περί υποψηφιότητας στις ευρωεκλογές.

– Έχετε δίκιο ότι από την πρώτη στιγμή της υπουργοποίησης μου τον περασμένο Μάρτιο είχε διοχετευθεί ένας κακόβουλος ψίθυρος ότι τοποθετήθηκα στο ΥΠΑΜ για να μεταπηδήσω εν καιρώ στο ψηφοδέλτιο της ΕΔΕΚ για τις Ευρωεκλογές. Οι ψιθυριστές δεν έμπαιναν καν στον κόπο να εξηγήσουν ποιος λογικός άνθρωπος θα άφηνε τη θέση του Υπουργού για να γίνει απλά υποψήφιος σε μια εκλογική αναμέτρηση. Το σενάριο αυτό επανήλθε μετά τις τελευταίες εξελίξεις. Το είπα πολλές φορές και το επαναλαμβάνω δεν υπήρξε ποτέ τέτοιο σενάριο. Η ΕΔΕΚ είναι ένα ιστορικό κόμμα και έχει πολλά καταξιωμένα στελέχη για υποψήφιους και δεν χρειάζονται εμένα.

– Τι αφήνει πίσω της αυτή η δεκάμηνη παρουσία σας στο Υπουργείο Άμυνας; Προλάβατε να παράξετε έργο;

– Τους 10 τελευταίους μήνες μαζί με τους συνεργάτες μου στο ΥΠΑΜ και το ΓΕΕΦ εργαστήκαμε αμέτρητες ώρες εντατικά, συλλογικά, μεθοδικά, αποφεύγοντας λάθη, αστοχίες και παραλείψεις. Αναλύσαμε τους κίνδυνους, και τις απειλές, αξιοποιήσαμε τις ευκαιρίες και τις προκλήσεις και προχωρήσαμε σε έναν πολυετές εξοπλιστικό σχεδιασμό για αναβάθμιση και ενίσχυση των αμυντικών δυνατοτήτων, της μαχητικής ικανότητας και της επιχειρησιακής ετοιμότητας της Εθνικής Φρουράς, δίδοντας έμφαση σε οπλικά συστήματα σύγχρονης τεχνολογίας υψηλής απόδοσης και οικονομίας προσωπικού. Στο διάστημα αυτό εμβαθύναμε περαιτέρω τις αμυντικές μας συνεργασίες με άλλα κράτη. Είχα επίσημες διακρατικές συναντήσεις με Υπουργούς Άμυνας από 17 χώρες. Υπέγραψα συμφωνίες στρατιωτικής συνεργασίας με χώρες όπως οι ΗΠΑ, η Γαλλία, η Γερμανία και συμφωνία για κοινές προμήθειες στρατιωτικών υλικών την οποία συνυπέγραψαν η Ελλάδα και άλλες 16 χώρες της ΕΕ. Ενισχύσαμε το διεθνή ρόλο της Κύπρου στην περιοχή εξυπηρετώντας  προσωπικό από 26 χώρες που βρέθηκε στην Κύπρο για να υποστηρίξει τις επιχειρήσεις απομάκρυνση ξένων υπηκόων από τις γειτονικές εμπόλεμες ζώνες. Δουλέψαμε εντατικά να λύσουμε εργασιακά θέματα του προσωπικού της ΕΦ με επίκεντρο τις απολαβές, τα επιδόματα και την ασφαλιστική κάλυψη των στελεχών του στρατού κατά την εκτέλεση των καθηκόντων τους. Δώσαμε προτεραιότητα στη βελτίωση των όρων εργοδότησης των Συμβασιούχων Οπλιτών (ΣΥΟΠ) και εύχομαι σύντομα να ολοκληρωθεί η προσπάθεια αυτή και να ανακοινωθούν οι αποφάσεις για μισθολογική αναβάθμιση και επαγγελματική αποκατάσταση των ΣΥΟΠ. Στον τομέα των υποδομών αναθέσαμε σε ξένους εμπειρογνώμονες την εκπόνηση των αναγκαίων μελετών επέκτασης και εκσυγχρονισμού της Ναυτικής Βάσης «Ευάγγελος Φλωράκης». Προχωρήσαμε στις αναγκαίες βελτιώσεις στην αεροπορική Βάση «Αντρέας Παπανδρέου». Ενδυναμώσαμε τις πράσινες δράσεις στην ΕΦ ενισχύσαμε την προσπάθεια να καταστούν πράσινα τα στρατόπεδα μας και να αποκτήσουν πράσινη κουλτούρα τα στελέχη μας. Δώσαμε βάρος στον ψηφιακό μετασχηματισμό της ΕΦ και σύντομα η δύναμη θα συνδεθεί ηλεκτρονικά με τους πολίτες για έκδοση στρατολογικών πιστοποιητικών μέσω του ΑΡΙΑΔΝΗ. Ακόμα αναπτύξαμε σύστημα ηλεκτρονικής επικοινωνίας της ΕΦ με το ενεργό προσωπικό της εφεδρείας. Δουλέψαμε στα θέματα Υγείας και Ασφάλειας για τα υλικά, τα πυρομαχικά, τα μέσα και τους χώρους αποθήκευσης και στρατωνισμού. Τέλος αξιοποιώντας πόρους του ΥΠΑΜ και κονδύλια από το European Defence Fund ενδυναμώσαμε το οικοσύστημα των κυπριακών εταιρειών αμυντικής βιομηχανίας, ενώ παράλληλα δημιουργήσαμε ειδική διεύθυνση στο ΥΠΑΜ για υποστήριξη των εταιρειών αυτών. Το έργο αυτό ήταν αποτέλεσμα συλλογικής προσπάθειας του ΥΠΑΜ, του ΓΕΕΦ, του στρατιωτικού και πολιτικού προσωπικού σε όλα τα επίπεδα και βαθμίδες, αν και ο χρόνος δεν ήταν αρκετός, ούτως ώστε να τελεσφορήσουν όλα αυτά που βρίσκονται σε εξέλιξη.

– Σε προσωπικό επίπεδο τι μένει από αυτή την εμπειρία;

– Ομολογώ η κάθε μέρα από τους 10 προηγούμενους μήνες ήταν και μια πρόκληση. Ασκούσα διοίκηση στις περίπου 11,000 πρόσωπα του στρατεύματος και προσπαθούσα να ανταποκριθώ στις απαιτήσεις και να επιλύσω τα προβλήματα τους. Νιώθω βαθιά υπερήφανος και ευγνώμων για την προσπάθεια που καταβλήθηκε. Ευχαριστώ από καρδιάς όλους όσοι συνεργαστήκαμε στο ΥΠΑΜ, στο ΓΕΕΦ, το Υπουργικό και τη Βουλή. Είμαι ήσυχος με τη συνείδηση μου ότι επιτέλεσα στο ακέραιο την ευθύνη που μου ανέθεσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και η πολιτεία. Τήρησα πιστά αυτό που μου επέβαλλαν η συνείδηση, οι αρχές και οι αξίες μου, ανεξαρτήτως προσωπικού κόστους. Η μόνη μου έγνοια ήταν η άμυνας της πατρίδας μας και η ασφάλεια των συμπατριωτών μας και η μοναδική μου επιδίωξη ήταν η υλοποίηση του κυβερνητικού προγράμματος του Προέδρου Χριστοδουλίδη. Έφυγα γεμάτος πολλές γνώσεις, νέες εμπειρίες και με καινούργιες φιλίες.

«Ο Πρόεδρος γνωρίζει ότι είμαι κοντά για ότι μπορώ να προσφέρω»

– Ποιες είναι σήμερα οι σχέσεις σας με τον Νίκο Χριστοδουλίδη και πώς ήταν η συνεργασία σας ως μέλος της Κυβέρνησης;

– Από την πρώτη μέρα που βρέθηκα στο ΥΠΑΜ είχα παραγωγική σχέση και δημιουργική και αγαστή συνεργασία με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Με αφοσίωση και έντονο αίσθημα ευθύνης, εργάστηκα πάντοτε σε πλήρη συνεννόηση μαζί του. Όπως σας είπα στήριξε τις ενέργειες και τις αποφάσεις μου χωρίς καμιά παρέμβαση στο έργο μου και τον ευχαριστώ για αυτό. Η σχέση διατηρείται, μπορεί να απομακρύνθηκα αλλά ο Πρόεδρος γνωρίζει ότι είμαι κοντά για ότι μπορώ να προσφέρω για το καλό της άμυνας και της ασφάλειας της πατρίδας μας.

– Πώς βιώσατε το κυβερνητικό έργο και τον Νίκο Χριστοδουλίδη ως Πρόεδρο αυτούς τους δέκα μήνες και γιατί θεωρείτε ότι η Κυβέρνηση βρίσκετε συχνά στο στόχαστρο της κριτικής; Γιατί υπάρχει η αίσθηση της ματαίωσης των προσδοκιών για μια μεγάλη μερίδα της κοινωνίας;

– Στο διάστημα που συνεργάστηκα με τον Νίκο Χριστοδουλίδη αναγνώρισα στο πρόσωπο του έναν Πρόεδρο που είχε και έχει πλήρη επίγνωση της τεράστιας σημαντικής ευθύνης που του ανατέθηκε και είναι αποφασισμένος να ανταποκριθεί και να πετύχει για το καλό της πατρίδας και του λαού μας. Στους 10 πρώτους μήνες διακυβέρνησης έγιναν λάθη όμως δεν έγιναν περισσότερα λάθη από όσα οι πλείστες νέες κυβερνήσεις διαπράττουν στη αρχή της θητείας τους και μέχρι να βρουν τον βηματισμό τους. Το πρόβλημα της κυβέρνησης Χριστοδουλίδη ήταν από την αρχή η αδυναμία μας να επικοινωνήσουμε και να προβάλουμε σωστά το σημαντικό έργο που επιτελέστηκε. Με αποτέλεσμα μονίμως να είμαστε στο επίκεντρο της κριτικής και να δημιουργείται όπως σωστά επισημαίνεται η αίσθηση της ματαίωσης των προσδοκιών για μια μεγάλη μερίδα της κοινωνίας.

– Η επόμενη μέρα για σας ποια είναι; Ποιο είναι ο επόμενος σταθμός στην πολιτική για εσάς; Συζητάτε ή σκέφτεστε ένταξη σε κάποιο κόμμα ή έχει κλείσει το κεφάλαιο πολιτική;

– Η επόμενη μέρα με βρίσκει επικεντρωμένο στον ανασχεδιασμό της επαγγελματικής μου πορείας με την επιστημονική μου ιδιότητα ως Χημικός Μηχανικός. Η Χημική Μηχανική και όχι η πολιτική ήταν το μεγαλύτερο μέρος της ζωής μου και η καταφυγή μου μετά από την ολοκλήρωση κάθε πολιτικού μου κύκλου. Η υπουργική μου θητεία ήταν σύντομη αλλά γεμάτη και ουσιαστική και έρχεται να προστεθεί στο πολιτικό μου βιογραφικό μαζί με τις θητείες μου στη Βουλή, το Εθνικό Συμβούλιο και τη κομματική μου πορεία. Τον επόμενο σταθμό μου στην πολιτική μου τον επιφυλάσσει το μέλλον. Δεν είναι η προτεραιότητα μου αυτή τη στιγμή η ένταξη σε κόμμα. Δεν αποστρατεύομαι από την πολιτική και τη συνδρομή μου στα κοινά ακολουθώντας την υπόδειξη του Πλάτωνα ότι «Οι πολίτες πρέπει να μοιράζονται τα κοινά αγαθά, καθώς και τις ευθύνες και τα καθήκοντα».

Φιλελεύθερος