Weather Icon

Κυπριακού… μουχλιασμένα διαρρηκτικά

Κυπριακού… μουχλιασμένα διαρρηκτικά

ΑΠΟΠΝΕΟΥΝ μούχλα και σαπίλα

Λάζαρος Α. Μαύρος

ΔΥΣΟΣΜΙΑ μουχλιασμένων παλαιόθεν αθεράπευτων ψευδαισθήσεων και δυσοσμία σαπίλας άταφων εν αποσυνθέσει καρπών των ανέκαθεν Ηττημένων μας Μυαλών αποπνέει η ενδυθείσα την βαρύγδουπη αμφίεση ως «Αποφασιστική παρέμβαση ΑΚΕΛ για διάρρηξη του αδιεξόδου στο Κυπριακό», όπως την βάφτισε ο κύριος τίτλος 1ης σελίδας της κομματικής «Χαραυγής» την Πέμπτη 25 τρέχοντος που ανακοίνωσε ότι: «Δόθηκε στον Πρόεδρο συνολική πρόταση η οποία κινείται σε τέσσερις βασικούς άξονες». Στην δε 7η της σελίδα η «Χ» δημοσίευσε το αναλυτικότερο της κείμενο: «Πρόταση ΑΚΕΛ με 4 άξονες για επανέναρξη των συνομιλιών». Μαζί με φωτογραφία συνάντησης του Γ.Γρ. της Κ.Ε. του ΑΚΕΛ Στ. Στεφάνου με τον ΠτΔ Νικ. Χριστοδουλίδη, στον οποίο απέστειλε και την σχετική επιστολή των «Τεσσάρων Αξόνων».

ΜΟΙΑΖΕΙ με μούχλα σάπιων από δεκαετίες υλικών που η χρήση τους επέτρεψε, αλίμονο, να ριζώνει απείραχτη επί μισό ήδη αιώνα η παράνομη τουρκική κατοχή στα βόρεια εδάφη της Κύπρου.

Ποιοί είναι, διακρινόμενοι καθ’ έκαστον, οι «Τέσσερις Άξονες» του ΑΚΕΛ, δεν διευκρινίζει με συγκεκριμένη αρίθμηση ή κάποια ονοματοδοσία τους η εφημερίδα. Καταγράφονται εδώ διαδοχικά όπως δοκιμάσαμε να τα συνοψίσουμε:

(1) Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία.

(2) Πολιτική Ισότητα Δύο Καθεστώτων.

(3) Εκ Περιτροπής Προεδρία.

(4) Κοινή Διακήρυξη 2014 (των Αναστασιάδη – Έρογλου τα ονόματα των οποίων, όμως, παραλείπει να αναφέρει η «Χαραυγή»).

(5) Πλαίσιο Γκουτέρες που «δεν μπορεί να αμφισβητούνται αλά καρτ σημεία του».

(6) Συμμετοχή των Τουρκοκυπρίων στα θέματα Φυσικού Αερίου.

(7) Μελλοντική όδευση Αγωγού Φυσικού Αερίου προς την Τουρκία.

(8) Περαιτέρω Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης.

(9) Ίδρυση Γραφείου Τουρκοκυπριακών Υποθέσεων.

(10) Εισαγωγή της Τουρκικής Γλώσσας στη Δημόσια Υπηρεσία.

(11) Μαθήματα Επιμόρφωσης προς Τουρκοκύπριους Παραγωγούς / Εμπόρους.

(12) Διάνοιξη Οδοφραγμάτων.

(13) Ταχύτερη Διέλευση Τουρκοκυπρίων στα Οδοφράγματα.

(14) Ιατροφαρμακευτική Περίθαλψη Τουρκοκυπρίων.

(15) Στήριξη Δικοινοτικών Πρωτοβουλιών για τον Πολιτισμό, τον Αθλητισμό, τα ΜΜΕ – Επικοινωνία, την Παιδεία και την… Ιθαγένεια της Κυπριακής Δημοκρατίας…

ΑΠΟΠΝΕΟΥΝ μούχλα και σαπίλα. Διότι προσφέρονται, από δεκαετιών προστιθέμενα, στους Τούρκους για την επίτευξη «λύσης» «οδυνηρού συμβιβασμού», αλλά… εις μάτην. Και παρήγαγαν το αντίθετο: Όχι βεβαίως κάποια «λύση». Αλλά μονάχα την εδραίωση, το τσιμέντωμα, τη διαιώνιση, ατιμώρητης και ανενόχλητης της τουρκικής στρατιωτικής κατοχής στα βόρεια ελληνικά εδάφη της τουρκο-διχοτομημένης Κύπρου. Προσφέρθηκαν εις μάτην διαδοχικά, «φέτα-φέτα» επί πολλά χρόνια, από το 1977 και εντεύθεν, στα εν Κύπρω διατεταγμένα όργανα των Τούρκων Κατακτητών.

– Στον κατήφορο των πρόσθετων κάθε φορά υποχωρήσεων του ηττημένου από το 1974 Ελληνισμού. Στην υπό την αιγίδα του εκάστοτε Γ.Γρ. του ΟΗΕ διαδικασία των λεγόμενων «διακοινοτικών» συνομιλιών. Όπως τις μεθόδευε κάθε φορά και διαρκώς αλλά και τώρα, σε όλες τους τις λεπτομέρειες, η πρωταίτια του Κυπριακού Βρετανία. Κυρίαρχη δύο στατιωτικών βάσεων στην Κύπρο. Κατέχουσα και την αρμοδιότητα του «Pen Holder» για το Κυπριακό στον ΟΗΕ.

Γράφουμε «λεγόμενων διακοινοτικών» διότι στην πραγματικότητα συνομιλητές δεν ήσαν οι δύο κοινότητες, αλλά:

– Από τη μια, ο εκάστοτε επικεφαλής του κατοχικού καθεστώτος υποτελούς της Τουρκίας Κατακτητή στα σκλαβωμένα από τον Αττίλα ελληνικά εδάφη της Κύπρου παράνομου ψευδοκράτους: Ντενκτάς, Ταλάτ, Έρογλου, Ακιντζί.

– Κι από την άλλη πλευρά ο εκάστοτε Πρόεδρος της καθημαγμένης από τον Αττίλα 1974, Κυπριακής Δημοκρατίας: Μακάριος, Κυπριανού, Βασιλείου, Κληρίδης, Τάσσος, Χριστόφιας, Αναστασιάδης.

Τώρα, μετά από μία επταετία, 2017-2024, απουσίας των «διακοινοτικών» συνομιλιών, επιχειρείται η νεκρανάσταση τους, μεταξύ του νυν εντολοδόχου της Τουρκίας επικεφαλής του ψευδοκράτους Ερσίν Τατάρ και του νυν Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκου Χριστοδουλίδη.

– Προς τούτο ανατέθηκε αποστολή και στη νέα απεσταλμένη του Γ.Γρ. του ΟΗΕ κυρία Κουεγιάρ.

– Γι’ αυτό κι έσπευσε… εγκαίρως, με την αναπαλαιωμένη «Αποφασιστική παρέμβαση ΑΚΕΛ για διάρρηξη του αδιεξόδου στο Κυπριακό», ο Στεφάνου στον Χριστοδουλίδη. Αλλ’ όμως τα… διαρρηκτικά εργαλεία που εισηγήθηκε για τη «διάρρηξη του αδιεξόδου» αποτελούν σκουριασμένη συλλογή αποδεδειγμένης διαχρονικά αναποτελεσματικότητας. Και βεβαιότατης ξανά και πάλιν αποτυχίας.

ΘΑ ΕΠΡΕΠΕ να το γνωρίζει πολύ καλά αυτό, ιδίως ο κ. Στεφάνου. Εκ της δικής του πολιτικής και πολιτειακής εμπειρίας. Νεαρότερος θήτευσε ως δεξί χέρι, επιστήθιος συνεργάτης και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος του αείμνηστου ΠτΔ και Γ.Γρ. του ΑΚΕΛ Δημήτρη Χριστόφια 2008-2013. Τότε που είχαν την ψευδαίσθηση κι έλεγαν ότι ο «σύντροφος και φίλος» Μεχμέτ Αλί Ταλάτ ηγέτης του αριστερού Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος, ως επικεφαλής του κατοχικού ψευδοκράτους «θα έκαμνε την επανάστασή του» εναντίον της… Τουρκίας. Πάλι έπεσαν έξω. Ο Ταλάτ, τότε, τους απέδειξε το αντίθετο. Μετά από τόσες δεκαετίες ψευδαισθήσεων ξαναρωτάμε όπως και τότε:

ΠΟΙΟΥ ΕΙΝΑΙ το κατοχικό καθεστώς; Των Τουρκοκυπρίων ή της Άγκυρας; Ποιού ήταν η τρομοκρατική ΤΜΤ 1958 – 1974; Των Τουρκοκυπρίων ή της Τουρκίας; Υπήρξε ποτέ έστω και μία περίπτωση, από την εποχή του ανθελληνικού πογκρόμ των Σεπτεμβριανών του 1955 στην Κωνσταντινούπολη («έργοις επίσημη» ανταπόκριση της Τουρκίας στη βρετανική εξώθηση ν’ αναμειχθεί στο Κυπριακό), μέχρι σήμερα, που η οποιαδήποτε ηγεσία των Τουρκοκυπρίων να παρεκκλίνει ή να απεγκλωβιστεί απ’ όσα η Τουρκία αποφασίζει για την Κύπρο; Τα ερωτήματα αυτά πιθανόν να μοιάζουν αφελή. Επειδή αναγκάζονται και πάλι να υπενθυμίζουν τα πασίγνωστα και τα αποδεδειγμένα στην πράξη (σε όλες τις πράξεις) όλων έκτοτε των δεκαετιών. Στη διάρκεια των οποίων, όχι μόνο οποιαδήποτε τ/κ ηγεσία, αλλ’ ούτε καν η… παραμικρή έστω κυβέρνηση της Τουρκίας παρεξέκλινε ή της επιτράπηκε ποτέ να παρεκκλίνει από τους κύριους άξονες της πάγιας, επίμονης κι αταλάντευτης στρατηγικής του τουρκικού κράτους στο Κυπριακό. Τόσο η ΤΜΤ, όσο και το κατοχικό ψευδοκράτος, ως δομή και φορέας εξουσίας, ήταν και είναι η ίδια η Τουρκία αυτοπροσώπως στην Κύπρο. Δημιούργημα, οστούν εκ των οστέων, επικράτεια πέραν της επικράτειας, τρόπαιο και κλέος του τουρκικού κράτους στην Κύπρο. Προορισμένο να εκτελεί τις εντολές της Άγκυρας. Και να προωθεί την επεκτατική στρατηγική του τουρκικού κράτους. Με τον εκάστοτε χρησιμότερο υπό τις διεθνο-πολιτικές περιστάσεις μανδύα ή μανδύες. Μερικούς από τους οποίους ντύθηκαν οι κατά καιρούς διαδοχικώς επικεφαλής της πολιτικής πτέρυγας, Κιουτσούκ, Ντενκτάς, Ταλάτ, Έρογλου, Ακιντζί, Τατάρ. Ηγέτες των Τουρκοκυπρίων, προθυμότατοι εντολοδόχοι της Άγκυρας και διατεταγμένα όργανα της ουσιαστικής, ιεραρχικά δομημένης και ασφυκτικά ελεγχόμενης από την Τουρκία τουρκικής εξουσίας στα σκλαβωμένα εδάφη της Κύπρου.

ΟΥΤΕ ο Στεφάνου του ΑΚΕΛ, ούτε οι ηγέτες των άλλων κομμάτων, ούτε ο ίδιος ο νυν ΠτΔ Ν. Χριστοδουλίδης έδειξαν να διαθέτουν αποτελεσματικά… διαρρηκτικά εργαλεία για να… διαρρήξουν το αδιέξοδο. Και όσα τυχόν επινοήσουν με μουχλιασμένες ψευδαισθήσεις, απλώς θα προστεθούν στο τουρκικό ταμιευτήριο των ήδη συσσωρευμένων ελληνικών υποχωρήσεων…

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube