Weather Icon
Ιράν , Κίνα , Υεμένη 26 Ιανουαρίου 2024

Κρίση στην Ερυθρά Θάλασσα: Το Πεκίνο ζητεί από το Ιράν να ασκήσει πίεση στους Χούθι

Κρίση στην Ερυθρά Θάλασσα: Το Πεκίνο ζητεί από το Ιράν να ασκήσει πίεση στους Χούθι

Φωτ.: Reuters

Η Κίνα ζήτησε από το Ιράν να βοηθήσει να σταματήσουν οι επιθέσεις από το κίνημα των ανταρτών

Η Κίνα ζήτησε από το Ιράν να βοηθήσει να σταματήσουν οι επιθέσεις από το υποστηριζόμενο από την Τεχεράνη κίνημα των ανταρτών Χούθι της Υεμένης στην Ερυθρά Θάλασσα, μετέδωσε το Reuters επικαλούμενο ιρανικές πηγές.

Σύμφωνα με αυτές, η Κίνα και το Ιράν πραγματοποίησαν πρόσφατα αρκετές συναντήσεις στο Πεκίνο και στην Τεχεράνη, συζητώντας το εμπόριο και τις επιθέσεις στην Ερυθρά Θάλασσα.

«Η Κίνα έχει πει ότι εάν τα συμφέροντά της πληγούν με οποιονδήποτε τρόπο, θα επηρεαστούν οι εμπορικές σχέσεις με την Τεχεράνη. Ως εκ τούτου, το Ιράν πρέπει να επηρεάσει τους Χούθι για να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση», είπε η πηγή. Δεν έγιναν συγκεκριμένα σχόλια σχετικά με τη διακοπή των εμπορικών σχέσεων με την Τεχεράνη.

Οι επιθέσεις των Χούθι στην Ερυθρά Θάλασσα οδήγησαν σε αυξημένα έξοδα μεταφοράς και ασφάλισης, διαταράσσοντας τον εμπορικό δρόμο της Κίνας μεταξύ Ευρώπης και Ασίας, γράφει το πρακτορείο.

Μετά την κλιμάκωση της σύγκρουσης Παλαιστινίων – Ισραηλινών στη Λωρίδα της Γάζας, οι Χούθι δήλωσαν ότι θα πραγματοποιήσουν επιθέσεις στο ισραηλινό έδαφος και δεν θα επιτρέψουν σε συνδεδεμένα πλοία να περάσουν από τα ύδατα της Ερυθράς Θάλασσας και του στενού Μπαμπ αλ-Μαντέμπ μέχρι να σταματήσει η ισραηλινή επιχείρηση στον θύλακο.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, οι Χούθι έχουν επιτεθεί σε περισσότερα από 30 εμπορικά πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα και στον Κόλπο του Αντεν από τα μέσα Νοεμβρίου.

Πηγή: Reuters

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube