Weather Icon
ΗΠΑ , Κοσσυφοπέδιο 12 Ιανουαρίου 2024

Κίνηση-ματ των ΗΠΑ: Ενέκριναν πώληση 246 πυραύλων Javelin στο Κοσσυφοπέδιο

Κίνηση-ματ των ΗΠΑ: Ενέκριναν πώληση 246 πυραύλων Javelin στο Κοσσυφοπέδιο

Αντίδραση της Σερβίας

Οι Ηνωμένες Πολιτείες ανακοίνωσαν την Πέμπτη την επικείμενη πώληση αντιαρματικών πυραύλων στο Κοσσυφοπέδιο για να υπερασπιστούν την «ακεραιότητα» του εδάφους στη Βαλκανική Χερσόνησο που η Σερβία «εξακολουθεί να αρνείται να αναγνωρίσει ένα τέταρτο του αιώνα μετά τον εγκληματικό πόλεμο», ανέφερε το AFP, σύμφωνα με την ΕΡΤ.

Η Ουάσιγκτον αποδέχθηκε το αίτημα της Πρίστινα να αγοράσει 246 πυραύλους Javelin, ένα όπλο που παρέχεται από το ΝΑΤΟ στην Ουκρανία για την καταστροφή τεθωρακισμένων οχημάτων των ρωσικών δυνάμεων, ανακοίνωσε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Με υλικό που σχετίζεται με αυτούς τους πυραύλους, η αξία της πώλησης ανέρχεται στα 75 εκατομμύρια δολάρια, ανέφερε σε ανακοίνωσή του το υπουργείο.

Αυτή η συμφωνία “θα βελτιώσει τις μακροπρόθεσμες δυνατότητες του Κοσσυφοπεδίου να υπερασπιστεί την κυριαρχία και την εδαφική του ακεραιότητα”, πρόσθεσε η αμερικανική διπλωματία. Επισήμως, το Κογκρέσο μπορεί ακόμα να μπλοκάρει την πώληση, αλλά είναι απίθανο να το κάνει.

Η ανακοίνωση αυτής της πώλησης έρχεται καθώς το Κοσσυφοπέδιο ανέστειλε πρόσφατα την υποχρέωση για τα αυτοκίνητα με σερβική κυκλοφορία που ταξιδεύουν στην επικράτειά του να κρύβουν τα σερβικά σύμβολα στις πινακίδες κυκλοφορίας τους, λίγο μετά από μια αμοιβαία απόφαση της Σερβίας.

Οι ΗΠΑ υποστηρίζουν την μετεξέλιξη της Δύναμης Ασφαλείας του Κοσόβου (KSF) σε τακτική στρατιωτική δύναμη και βοηθούν προς αυτήν την κατεύθυνση με την παροχή υλικοτεχνικού υλικού.

Το 2018 το Κόσοβο προμηθεύτηκε 51 θωρακισμένα οχήματα τύπου Hamvee ενώ το 2021 υλοποιήθηκε αμερικανική δωρεά 55 οχημάτων M1117 Guardian. Η κυβέρνηση του Κοσόβου εκδήλωσε πρόσφατα ενδιαφέρον για την αγορά αμερικανικών ελικοπτέρων και μη επανδρωμένων αεροσκαφών.

Η Δύναμη Ασφαλείας του Κοσόβου σήμερα αριθμεί 2500 μέλη και το 2028 όταν θα ολοκληρωθεί η διαδικασία μετεξέλιξης της σε τακτικό στρατό, κατά τα πρότυπα του ΝΑΤΟ, θα αποτελείται από 7500 μέλη.

Βούτσιτς: Προκαλεί μεγάλη απογοήτευση η πώληση των όπλων

Ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς εξέφρασε την απογοήτευση του για την απόφαση της κυβέρνησης των ΗΠΑ να εγκρίνει την πώληση αντιαρματικών πυραύλων «Javelin» στο Κόσοβο.

«Η πληροφορία για την πώληση αμερικανικών αντιαρματικών πυραύλων στο Κόσοβο μάς προκαλεί μεγάλη απογοήτευση αλλά θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε για τη ανάπτυξη των σερβο-αμερικανικών σχέσεων. Είναι υψίστης σημασίας για εμάς να μην διαταραχθεί η ειρήνη στην περιοχή και η Σερβία θα συνεχίσει να ενεργεί υπεύθυνα συμβάλλοντας στην διατήρηση της σταθερότητας στα Βαλκάνια», δήλωσε ο Αλεξάνταρ Βούτσιτς. Ο Πρόεδρος της Σερβίας ενημερώθηκε για την απόφαση πώλησης πυραύλων στο Κόσοβο από τον Πρέσβη των ΗΠΑ στο Βελιγράδι Κρίστοφερ Χίλ ο οποίος τον επισκέφτηκε χθες, Πέμπτη, στο προεδρικό μέγαρο.

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube