REAL TIME |

Weather Icon
ΗΠΑ , Κίνα 9 Ιανουαρίου 2024

Κίνα: Ραγδαία αύξηση της μετανάστευσης προς τις ΗΠΑ

Κίνα: Ραγδαία αύξηση της μετανάστευσης προς τις ΗΠΑ

Κατακόρυφη αύξηση

Οι Κινέζοι αποτελούν εδώ και καιρό μια από τις μεγαλύτερες εθνοτικές ομάδες που ζητούν και λαμβάνουν άσυλο στις ΗΠΑ, καθώς σχεδόν το 13% των ατόμων που θα λάβουν άσυλο το 2022 να προέρχονται από την Κίνα, σύμφωνα με στοιχεία του Υπουργείου Εσωτερικής Ασφάλειας.

Επειδή οι χρόνοι αναμονής μπορεί να είναι πολυετείς, τα στοιχεία δεν αντικατοπτρίζουν πάντως τη ροή των ανθρώπων που ζητούσαν άσυλο το 2022.

Γι’ αυτό φεύγουν από την Κίνα

Οι περιορισμοί ελέω κορονοϊού στην Κίνα χαλάρωσαν μόλις πριν από ένα χρόνο και έπληξαν σκληρά τους εργάτες στις πόλεις και τους κατοίκους των αγροτικών περιοχών.

Πλέον, όμως, η οικονομία συνεχίζει να «αγκομαχά» κάτω από την κρίση της αγοράς ακινήτων, το υψηλό χρέος της τοπικής αυτοδιοίκησης και τις επιπτώσεις της κυβερνητικής καταστολής στον άλλοτε ακμάζοντα ιδιωτικό τομέα, ενώ όλα αυτά έχουν κοστίσει θέσεις εργασίας.

Αφού η ανεργία των νέων στα αστικά κέντρα έφθασε σε επίπεδα ρεκόρ πέρυσι, η κυβέρνηση σταμάτησε να δημοσιεύει συνολικά στοιχεία για τη μέτρηση αυτή.

Το Κομμουνιστικό Κόμμα υποσχέθηκε να κάνει περισσότερα για να ενισχύσει την οικονομία – και να καταστείλει τις κακές ειδήσεις σχετικά με αυτήν.

Κατακόρυφη αύξηση

Τα στοιχεία του ΟΗΕ δείχνουν ότι ο αριθμός των ανθρώπων από την Κίνα που ζητούν πολιτικό άσυλο στις ΗΠΑ και αλλού σε όλο τον κόσμο έχει αυξηθεί κατακόρυφα κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησης του Σι – από σχεδόν 25.000 το 2013 σε πάνω από 120.000 παγκοσμίως τους πρώτους έξι μήνες του 2023.

Όσοι περνούν τα νότια σύνορα των ΗΠΑ – στους οποίους περιλαμβάνονται όχι μόνο μεμονωμένοι ενήλικες αλλά και οικογένειες – συνήθως ζητούν επίσης άσυλο, άνθρωποι που διαφεύγουν από διώξεις.

Παλιότερα, οι αιτούντες άσυλο από την Κίνα μπορούσαν να υποβάλουν αίτηση αφού εισέλθουν στις ΗΠΑ με τουριστική βίζα ή μέσω μιας διαφορετικής διαδρομής που μπορεί να μην περιλαμβάνει κράτηση στα σύνορα, λένε οι ειδικοί σε θέματα μετανάστευσης.

Τώρα, τα νότια σύνορα έχουν αναδειχθεί ως μια πιο γνωστή διαδρομή εν μέσω μιας ευρύτερης αύξησης του αριθμού των ανθρώπων από όλο τον κόσμο που περνούν από εκεί μετά το τέλος της πανδημίας.

Όσοι έχουν εισέλθει παράνομα από αυτή τη διαδρομή πρέπει συνήθως να περάσουν από έναν αρχικό έλεγχο προκειμένου να παραμείνουν στις ΗΠΑ και να υποβάλουν αίτηση για άσυλο, αν και διαφορετικοί μετανάστες μπορεί να αντιμετωπίζουν διαφορετικές συνθήκες εν μέσω ενός υπερφορτωμένου συστήματος.

Το Κογκρέσο αναμένεται να ενεργήσει για την επικαιροποίηση των μεταναστευτικών κανόνων για τα σύνορα τις επόμενες ημέρες, γεγονός που θα μπορούσε να αλλάξει και να περιορίσει τους υφιστάμενους κανόνες, λένε οι ειδικοί.

Στο πλαίσιο της συνολικής αύξησης των εν λόγω διελεύσεων, ο αυξανόμενος αριθμός Κινέζων υπηκόων που είναι πρόθυμοι να ακολουθήσουν την ύπουλη διαδρομή – ακόμη και σε μια εποχή έντονων πολιτικών εντάσεων μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας – εμφανίζεται ως μια νέα και αποκαλυπτική τάση.

Το Πεκίνο καταδίκασε τις συνοριακές διελεύσεις, με το υπουργείο Εξωτερικών του να δηλώνει στο CNN σε ανακοίνωσή του ότι «αντιτίθεται και πατάει αποφασιστικά κάθε μορφή δραστηριοτήτων παράνομης μετανάστευσης και είναι πρόθυμο να συμμετάσχει ενεργά στη διεθνή συνεργασία για το θέμα αυτό».

Πηγή: liberal.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube