Η επιρροή της Κίνας αυξάνεται στη Μέση Ανατολή, όπου οι ΗΠΑ χρειάζονται τη βοήθεια του Πεκίνου για να αποτρέψουν την εξέλιξη του πολέμου στη Γάζα σε καταστροφική περιφερειακή σύγκρουση.

Έχουν αλλάξει λοιπόν τα δεδομένα; Δεν είναι πια η Μέση Ανατολή μία ζώνη στην οποία ο δύο μεγαλύτερες δυνάμεις του πλανήτη ανταγωνίζονται για υπεροχή και επιρροή; Όχι ακριβώς.

Οι ΗΠΑ εξακολουθούν να ανησυχούν για την επιρροή της Κίνας στην περιοχή. Αλλά αυτή τη στιγμή είναι σε τόσο δύσκολη θέση, ώστε χρειάζονται αυτήν την επιρροή, με την ελπίδα ότι θα φέρει αποτελέσματα που οι δικές τους κινήσεις δεν έφεραν, όπως μεταδίδει το Axios.com.

Ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας Τζέικ Σάλιβαν συναντήθηκε με τον Κινέζο υπουργό Εξωτερικών Γουάνγκ Γι την Παρασκευή και το Σάββατο στην Ταϊλάνδη για να συζητήσουν τις επιθέσεις των Χούθι στην Ερυθρά Θάλασσα.

Στόχος της συνάντησης είναι η «διατήρηση της στρατηγικής επικοινωνίας και η υπεύθυνη διαχείριση της σχέσης» σύμφωνα με τις δεσμεύσεις που αναλήφθηκαν στην APEC τον Νοέμβριο, ανέφερε ο Λευκός Οίκος σε σχετική δήλωση.

Οι Χούθι συνεχίζουν ακάθεκτοι τις επιθέσεις παρά τα χτυπήματα του συνασπισμού υπό την ηγεσία των ΗΠΑ, αυξάνοντας ακόμη περισσότερο τους φόβους για μια ευρύτερη σύγκρουση.

Το Πεκίνο είναι ουσιαστικά η μόνη μεγάλη δύναμη που διατηρεί στενή σχέση με το Ιράν, αλλά και ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας και συνεργασίας με τη Δύση. Το Ιράν είναι αποκλεισμένο από μεγάλο μέρος της παγκόσμιας οικονομίας λόγω των κυρώσεων των ΗΠΑ και εξαρτάται από τους εμπορικούς δεσμούς και τις πωλήσεις πετρελαίου στην Κίνα.
Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι ΗΠΑ στηρίζονται στο Πεκίνο, ζητώντας του ουσιαστικά να πιέσει το Ιράν, ώστε αυτό με τη σειρά του να παροτρύνει τη Χαμάς και τους Χούθι να σταματήσουν τις επιθέσεις τους.

Η ομολογία των ΗΠΑ

«Η Κίνα έχει επιρροή στην Τεχεράνη, έχει επιρροή στο Ιράν. Και έχει τη δυνατότητα να έχει συνομιλίες με Ιρανούς ηγέτες που δεν μπορούμε», παραδέχθηκε ο εκπρόσωπος του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας, Τζον Κίρμπι, την περασμένη Τρίτη σε ενημέρωση μέσων ενημέρωσης.

«Αυτό που έχουμε πει επανειλημμένα είναι: Θα χαιρετούσαμε έναν εποικοδομητικό ρόλο της Κίνας, χρησιμοποιώντας την επιρροή και την πρόσβαση που γνωρίζουμε ότι έχουν, για να προσπαθήσουμε να βοηθήσουμε στον περιορισμό της ροής όπλων και πυρομαχικών προς τους Χούθι» συμπλήρωσε.

Η Κίνα σε ρόλο ειρηνοποιού

Μπορεί λοιπόν οι ΗΠΑ να περιμένουν ανταπόκριση; «Γιατί όχι;», απαντούν αναλυτές, εξηγώντας πως και η κινεζική κυβέρνηση επιδιώκει ολοένα και περισσότερο να εμφανιστεί ως ειρηνοποιός στη Μέση Ανατολή και ως μια ανώτερη εναλλακτική λύση έναντι των ΗΠΑ.

Δεν θα πρέπει να ξεχνάμε άλλωστε ότι η Κίνα βοήθησε να έρθουν πιο κοντά το Ιράν και η Σαουδική Αραβία πέρυσι, σε μια κίνηση που ο Σάλιβαν είπε τότε πως δεν ήταν ουσιαστικά αντίθετη προς τα συμφέροντα των ΗΠΑ.

Κινέζοι αξιωματούχοι έχουν ζητήσει από το Ιράν πολλές φορές τις τελευταίες εβδομάδες να πιέσει τους Χούθι να σταματήσουν να επιτίθενται σε πλοία, προειδοποιώντας ότι σε διαφορετική περίπτωση θα αντιμετωπίσουν συνέπειες στην εμπορική σχέση με το Πεκίνο, όπως μετέδωσε το Reuters την Παρασκευή.

Εάν οι επιθέσεις των Χούθι συνεχιστούν, οι κινήσεις του Πεκίνου να περιορίσει ορισμένους επιχειρηματικούς δεσμούς με το Ιράν θα έδειχναν ότι η Κίνα αναλαμβάνει πράγματι ενεργό ρόλο για την ειρήνη στη Μέση Ανατολή.

Ναυτεμπορική