Weather Icon

“Καμπανάκι” του επικεφαλής CIA για την Ουκρανία

“Καμπανάκι” του επικεφαλής CIA για την Ουκρανία

«Ιστορικών διαστάσεων» λάθος η διακοπή βοήθειας στο Κίεβο

Πηγή Άρθρου: Reuters, liberal.gr

Σε άρθρο του στον ιστότοπο του περιοδικού Foreign Affairs ο Μπερνς σημείωσε ότι η Ουκρανία μπορεί να αυξήσει το κόστος του πολέμου για τη Ρωσία πλήττοντας στόχους πιο βαθιά στο ρωσικό έδαφος.

Πρώην πρεσβευτής στη Μόσχα, ο Μπερνς επεσήμανε ότι ο πόλεμος έχει αρχίσει να διαβρώνει την ισχύ του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν και εκτίμησε ότι η Κίνα πιθανόν να υιοθετήσει μια πιο επιθετική στάση έναντι της Ταϊβάν, αν δει ότι μειώνεται η αμερικανική στήριξη προς την Ουκρανία.

«Η φετινή χρονιά είναι πιθανό να είναι σκληρή στο πεδίο της μάχης στην Ουκρανία», έγραψε  ο Μπερνς. «Αν οι ΗΠΑ αποχωρήσουν από τη σύγκρουση αυτή την κρίσιμη στιγμή και διακόψουν τη στήριξη προς την Ουκρανία, θα βάλουν ένα αυτογκόλ ιστορικών διαστάσεων», υπογράμμισε.

«Η πρόκληση της Ουκρανίας είναι να πλήξει την αλαζονεία του Πούτιν και να δείξει στη Ρωσία το μεγάλο κόστος μιας συνεχιζόμενης σύγκρουσης, όχι μόνο σημειώνοντας πρόοδο στην πρώτη  γραμμή του μετώπου, αλλά εξαπολύοντας πλήγματα πιο βαθιά πίσω από αυτή και σημειώνοντας σταθερά κέρδη στη Μαύρη Θάλασσα», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με το Reuters, «τα σχόλιά του φαίνεται να αναφέρονται σε πλήγματα σε περιοχές που έχει καταλάβει η Ρωσία από την Ουκρανία και όχι μέσα στην ίδια τη ρωσική επικράτεια».

Η κυβέρνηση του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν απαγορεύει στην Ουκρανία να εκτοξεύει όπλα που προμηθεύονται από τις ΗΠΑ σε στόχους εντός της Ρωσίας και δεν έχει ανταποκριθεί στο αίτημα του Κιέβου για πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς γνωστούς ως HIMARS.

«Οι ΗΠΑ δεν επιτρέπουν ούτε ενθαρρύνουν χτυπήματα στο εσωτερικό της Ρωσίας», υποστήριξε αξιωματούχος της κυβέρνησης Μπάιντεν.

Σημειώνει ότι το Κογκρέσο ενέκρινε περισσότερα από 110 δισ. δολάρια βοήθεια για την Ουκρανία από την εισβολή της Ρωσίας τον Φεβρουάριο του 2022, αλλά δεν έχουν υπάρξει νέα κεφάλαια από τότε που οι Ρεπουμπλικάνοι ανέλαβαν τον έλεγχο του Σώματος των Αντιπροσώπων τον Ιανουάριο του 2023.

Τονίζοντας ότι ο Πούτιν ενδέχεται να απειλήσει με χρήση πυρηνικών όπλων, ο Μπερνς έγραψε «θα ήταν ανόητο να απορρίψουμε εντελώς τους κινδύνους κλιμάκωσης. Αλλά θα ήταν εξίσου ανόητο να τους επιτρέψουμε να μας εκφοβίσουν χωρίς να χρειάζεται».

Επίσης, σημειώνει, ότι η βοήθεια προς την Ουκρανία ενδέχεται να αντικρούσει την άποψη των Κινέζων ότι οι ΗΠΑ «βρίσκονται σε οριστική παρακμή» και θα στείλει «ένα σημαντικό μήνυμα σχετικά με την αμερικανική αποφασιστικότητα, το οποίο βοηθά την Ταϊβάν».

«Ένας από τους πιο σίγουρους τρόπους να αναζωπυρωθεί η κινεζική αντίληψη περί της “αμερικανικής ασυλίας” και να υποκινηθεί η κινεζική επιθετικότητα θα ήταν να πάψουμε να στηρίζουμε την Ουκρανία», ανέφερε.

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube