Ισραήλ , Παλαιστίνη 29 Ιανουαρίου 2024

Ισραήλ: Εβραίοι έποικοι πραγματοποίησαν διάσκεψη για την ανακατασκευή οικισμών στη Γάζα

Ισραήλ: Εβραίοι έποικοι πραγματοποίησαν διάσκεψη για την ανακατασκευή οικισμών στη Γάζα

Τη χθεσινή διάσκεψη πραγματοποίησε η δεξιά οργάνωση Nahala

Εκατοντάδες μέλη της κοινότητας εποίκων του Ισραήλ συμμετείχαν σε διάσκεψη στην Ιερουσαλήμ χθες Κυριακή και ζήτησαν την επανακατασκευή οικισμών στη Γάζα και στο βόρειο τμήμα της κατεχόμενης Δυτικής Όχθης.

Το Ισραήλ απέσυρε τα στρατεύματά του και απομάκρυνε τους Εβραίους εποίκους από τη Γάζα το 2005, έπειτα από 38 χρόνια κατοχής. Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου έχει δηλώσει ότι η χώρα δεν σκοπεύει να αποκτήσει ξανά μόνιμη παρουσία στην περιοχή, τονίζοντας ωστόσο ότι το Ισραήλ θα διατηρήσει τον έλεγχο ασφαλείας για αδιευκρίνιστη περίοδο.

Ωστόσο δεν είναι ξεκάθαρες οι μακροπρόθεσμες προθέσεις του Ισραήλ, με πολλές χώρες, περιλαμβανομένων των ΗΠΑ, να δηλώνουν ότι τη Γάζα θα πρέπει να κυβερνούν οι Παλαιστίνιοι.

Τη χθεσινή διάσκεψη πραγματοποίησε η δεξιά οργάνωση Nahala, η οποία υποστηρίζει την επέκταση των εβραϊκών οικισμών σε περιοχές περιλαμβανομένης της Δυτικής Όχθης, όπου θεωρούνται παράνομοι βάσει του διεθνούς δικαίου.

Με τίτλο “Ο εποικισμός φέρνει ασφάλεια”, η διάσκεψη δεν οργανώθηκε από την ισραηλινή κυβέρνηση, αν και ο δεξιός κυβερνητικός συνασπισμός υπό τον Νετανιάχου έχει δεχθεί επικρίσεις επειδή στηρίζει την επέκταση των εβραϊκών οικισμών, κάτι που θεωρείται εμπόδιο στην επίτευξη της λύσης των δύο κρατών.

Το ισραηλινό τηλεοπτικό δίκτυο Channel 12 μετέδωσε ότι 12 υπουργοί του κόμματος Λικούντ του Νετανιάχου συμμετείχαν στη διάσκεψη, όπως και ο υπουργός Εθνικής Ασφάλειας Ιταμάρ Μπεν Γκβιρ και ο υπουργός Οικονομικών Μπεζαλέλ Σμότριτς που ανήκουν σε ακροδεξιά κόμματα.

Ο Σμότριτς δήλωσε ότι πολλά από τα παιδιά που απομακρύνθηκαν από τους εβραϊκούς οικισμούς στη Γάζα επέστρεψαν εκεί ως στρατιώτες για να πολεμήσουν εναντίον της Χαμάς. Επίσης σημείωσε ότι ήταν αντίθετος στην απόφαση της κυβέρνησης να απομακρύνει τους Εβραίους από τη Γάζα στο παρελθόν.

“Γνωρίζαμε τι θα προκαλέσει αυτό και προσπαθήσαμε να το αποτρέψουμε”, υπογράμμισε ο Σμότριτς στην ομιλία του. “Χωρίς οικισμούς δεν υπάρχει ασφάλεια”, πρόσθεσε.

Οι συμμετέχοντες στη διάσκεψη ξέσπασαν σε ενθουσιώδη συνθήματα υπέρ της ανοικοδόμησης εβραϊκών κοινοτήτων στη Γάζα.

Από την πλευρά του ο Μπεν Γκβιρ δήλωσε ότι είχε διαμαρτυρηθεί κατά της εκκένωσης των εβραϊκών οικισμών στη Γάζα και είχε προειδοποιήσει ότι αυτό θα φέρει “ρουκέτες εναντίον της Σντερότ” και “ρουκέτες εναντίον της Ασκελόν” στο νότιο Ισραήλ.

“Φωνάζαμε και προειδοποιούσαμε”, τόνισε ο Μπεν Γκβιρ. “Αν δεν θέλουμε μια ακόμη 7η Οκτωβρίου πρέπει να επιστρέψουμε σπίτι μας και να ελέγξουμε τη γη”, κατέληξε.

capital.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube