Προς τα κάτω αναθεώρησε το Ιράν τον αριθμό των νεκρών στις εκρήξεις που σημειώθηκαν χθες στη διάρκεια εκδήλωσης στη μνήμη του στρατηγού των Φρουρών της Επανάστασης Κασέμ Σουλεϊμανί, στην πόλη Κερμάν, που στοίχισαν την ζωή σε δεκάδες ανθρώπους και ρίχνουν κι άλλο λάδι στη φωτιά του συνεχιζόμενου πολέμου στη Μέση Ανατολή.

Σύμφωνα με το νεότερο απολογισμό, στις εκρήξεις έχασαν τη ζωή τους 84 άνθρωποι. Προηγούμενος απολογισμός έκανε λόγο για 103 νεκρούς. Ο απολογισμός αναθεωρήθηκε προς τα κάτω δύο φορές. Όπως εξήγησαν οι ιρανικές αρχές, διαπιστώθηκε ότι ορισμένα ονόματα είχαν διπλοπεραστεί στη λίστα θυμάτων ενώ άλλα λόγω της σοβαρότητας των τραυμάτων που υπέστησαν καταγράφηκαν ως νεκροί από τις υγειονομικές αρχές.

Πολλοί από τους τραυματίες παραμένουν σε κρίσιμη κατάσταση, επομένως ο αριθμός των νεκρών θα μπορούσε να αυξηθεί.

Πολιτικός σύμβουλος του Ιρανού προέδρου Εμπραχίμ Ραϊσί κατηγόρησε το Ισραήλ και τις ΗΠΑ ότι ευθύνονται για την επίθεση. «Η ευθύνη για αυτό το έγκλημα βαραίνει το αμερικανικό και το σιωνιστικό καθεστώς και η τρομοκρατία δεν είναι παρά εργαλείο», έγραψε ο Μοχαμάντ Τζαμσιντί στο X.

Από την πλευρά του το Στέιτ Ντιπάρτμεντ χαρακτήρισε «παράλογη» οποιαδήποτε υπόνοια για εμπλοκή των ΗΠΑ ή του Ισραήλ στην επίθεση. «Οι ΗΠΑ δεν εμπλέκονται με κανέναν τρόπο», τόνισε ο εκπρόσωπος του Στείτ Ντιπάρτμεντ Μάθιου Μίλερ. «Δεν έχουμε κανέναν λόγο να πιστεύουμε ότι εμπλέκεται το Ισραήλ», πρόσθεσε.

Η επίθεση «μοιάζει με τρομοκρατική, του είδους που έκανε το Ισλαμικό Κράτος στο παρελθόν», δήλωσε υψηλόβαθμος Αμερικανός αξιωματούχος που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του.

Ορκισμένος εχθρός του Ιράν, το Ισραήλ δεν έχει σχολιάσει την επίθεση. «Είμαστε επικεντρωμένοι στις μάχες με τη Χαμάς», απάντησε σε σχετική ερώτηση ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού Ντάνιελ Χαγκάρι.

Η επίθεση, την ευθύνη για την οποία δεν έχει αναλάβει προς το παρόν κανείς, σημειώθηκε την ώρα που η κατάσταση στη Μέση Ανατολή είναι τεταμένη μετά την έναρξη του πολέμου μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς στη Γάζα και μία ημέρα έπειτα από πλήγμα στη Βηρυτό που κόστισε τη ζωή στον δεύτερο στην ιεραρχία του παλαιστινιακού κινήματος Σάλεχ αλ-Αρούρι.

Ναυτεμπορική