Την φυλάκιση της βραβευμένης με Νόμπελ Ειρήνης Narges Mohammadi επεκτείνει κατά 15 μήνες το Ιρανικό Επαναστατικό Δικαστήριο.

Η Mohammadi εκτίει ήδη πολλαπλές ποινές που ανέρχονται σε περίπου 12 χρόνια φυλάκισης. Κατηγορείται ότι διέδιδε προπαγάνδα κατά της Ισλαμικής Δημοκρατίας ενώ βρισκόταν στη φυλακή.

Η οικογένειά της κατήγγειλε την ετυμηγορία, λέγοντας ότι πρόκειται για την πέμπτη καταδίκη της από τον Μάρτιο του 2021. Η ίδια δεν ήταν παρούσα στην τελευταία δίκη και η ετυμηγορία εκδόθηκε ερήμην της.

Η Narges Mohammadi έχει κάνει εκστρατεία για τα ανθρώπινα δικαιώματα στο Ιράν εδώ και δεκαετίες. Έχει μπει και βγει από τη φυλακή για δύο δεκαετίες λόγω του ακτιβισμού της. Έχει συλληφθεί 13 φορές και έχει καταδικαστεί συνολικά σε 31 χρόνια φυλάκισης.

Εκτός από τους επιπλέον μήνες φυλάκισης, η νέα ποινή διατάσσει την Mohammadi να περάσει δύο χρόνια στην εξορία εκτός Τεχεράνης. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να μετακινηθεί από τη διαβόητη φυλακή Εβίν όπου κρατείται σήμερα.

Η ετυμηγορία ανέφερε επίσης ότι μετά την έκτιση της ποινής της, η Μοχαμαντί θα απαγορεύεται να ταξιδεύει στο εξωτερικό για δύο χρόνια και θα της απαγορεύεται η συμμετοχή σε πολιτικές και κοινωνικές ομάδες και η κατοχή κινητού τηλεφώνου για το ίδιο χρονικό διάστημα.

Η 51χρονη ακτιβίστρια για τα ανθρώπινα δικαιώματα συνέχισε το έργο της παρά τις πολυάριθμες απειλές και συλλήψεις.

Το 2023 κέρδισε το Νόμπελ Ειρήνης για το έργο της στον αγώνα κατά της καταπίεσης των γυναικών στο Ιράν.

Πηγή: BBC, Ναυτεμπορική